Σημαντική ενίσχυση του Δήμου Αριστοτέλη από τα αυξημένα μεταλλευτικά τέλη της Ελληνικός Χρυσός

1 day ago 1

27/03/2024 12:55

|

THESTIVAL TEAM

Η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη και να στηρίζει άμεσα και έμμεσα την τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της εταιρείας εντάσσεται η ετήσια απόδοση των μεταλλευτικών τελών στο Ελληνικό Δημόσιο για την δραστηριότητά της, το οποίο με τη σειρά του αποδίδει μέρος τους στον οικείο δήμο, εντός των ορίων του οποίου διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Από το 2020 μέχρι και το 2022, ο Δήμος Αριστοτέλη επωφελείται σημαντικά από τη δραστηριότητά της Ελληνικός Χρυσός, καθώς σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τον διπλασιασμό του ποσοστού των τελών που αποδίδονται στον Δήμο από 20% σε 40%(μέγιστο επιτρεπτό όριο),λαμβάνει αυξημένα μεταλλευτικά τέλη, τα οποία για το 2022 ανήλθαν στα 3,5 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΥΠΕΝ για τη Μεταλλευτική και Λατομική Δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2022, αντιστοιχεί στο 95,6% του συνόλου των εσόδων υπέρ Δήμων από εκμετάλλευση μεταλλείων σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για σημαντικούς πόρους, που ο Δήμος Αριστοτέλη μπορεί να αξιοποιήσει για την ενίσχυση των βασικών υποδομών του, καθώς και για αναπτυξιακά έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός, πέραν της απόδοσης των αυξημένων μεταλλευτικών τελών που οφείλει να αποδίδει στο Δημόσιο, επιπρόσθετα σχεδιάζει και υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική κοινωνία με επενδύσεις που την τελευταία δεκαετία ξεπερνούν τα 26 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2022, η εταιρεία προχώρησε σε κοινωνικές επενδύσεις συνολικής δαπάνης 1,45 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση 137 έργων και δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, και το 2023 υλοποίησε 146 έργα και δράσεις συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δεσμευτεί μέσω της Επενδυτικής Συμφωνίας της με το Ελληνικό Δημόσιο για τη διάθεση σε βάθος 20ετίας 80 εκατ. Δολαρίων σε εμβληματικά έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης.

Σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός

Η Ελληνικός Χρυσός, είναι μια μεταλλευτική εταιρεία χρυσού, αργύρου, μόλυβδου και ψευδαργύρου, με έδρα την Αθήνα. Από το 2004 μέχρι και σήμερα αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, τα οποία αποτελούνται από τρία μεταλλευτικά έργα: Μεταλλείο Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών, Μεταλλείο Ολυμπιάδας, Έργο Σκουριών. Συνεχίζοντας μία μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας με επενδύσεις που ξεπερνούν το $1 δισ., απασχόληση 1.600 εργαζόμενων, ενεργή στήριξη των τοπικών προμηθευτών και σημαντικές επενδύσεις σε πρωτοβουλίες και έργα υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας. Από το 2012, λειτουργεί ως θυγατρική της Eldorado Gold Corporation, μία καναδική μεταλλευτική εταιρεία με μακρόχρονη εμπειρία στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-