Ο γάτος, ονόματι Πέπερ, έχει την χαρακτηριστική έθος πολλών γατών να «χαρίζει» στον ιδιοκτήτη του νεκρά ζώα ως φανέρωση στοργής και αγάπης.
Έτσι, ο ιδιοκτήτης του Πέπερ, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Τζον Λεντίνκι, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί αυτά τα μακάβρια δώρα προς όφελος της επιστήμης
«Αυτή ήταν μια ευκαιρία για μελέτη», ανέφερε ο Λεντνίκι. «Αν βρεις ένα νεκρό ζώο, διατί να μην το εξετάσεις αντί να το θάψεις; Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που μπορούν να αποκτηθούν».
Σύμφωνα με το sciencealert, ο Πέπερ πρόσφατα έφερε ως «δώρο» έναν νεκρό μυγαλόμορφο (είδος μικρού θηλαστικού) από το Εβεργκλέιντς, το οποίο, όταν εξετάστηκε από τους ερευνητές, αποκάλυψε έναν άγνωστο ως σήμερα ιό της οικογένειας των ορθορεοϊών (orthoreoviruses).
Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτούς τους ιούς, στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με αρκετά γεγονότα γαστρεντερίτιδας και μηνιγγίτιδας σε παιδιά.
«Οι ορθορεοϊοί θεωρούνταν αρχικά ορφανοί ιοί. Υπάρχουν σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, χωρίς να σχετίζονται με ασθένειες. Πιο πρόσφατα όμως, έχουν εμπλακεί σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, του νευρικού και του πεπτικού συστήματος» εξηγεί η ιολόγος Έμιλι Ντερούιτερ.
Η ιολόγος μαζί με την ομάδα της δημοσίευσε το γενετικό υλικό του ιού στο επιστημονικό έντυπο Microbiology Resource Announcements, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα.
Η δεύτερη ανακάλυψη του Πέπερ
Δεν είναι η πρώτη κίνηση που ο Πέπερ δίνει... πατούσα βοηθείας στην επιστήμη.
Πέρσι, «δώρισε» στον Λεντίνκι ένα ποντίκι που περιείχε έναν ιό jeilongvirus, ο οποίος δεν είχε ξανακαταγραφεί στις ΗΠΑ.
Το στέλεχος αυτό ονομάστηκε Gainesville rodent jeilongvirus-1 και βρέθηκε ικανό να προσβάλλει κύτταρα πρωτευόντων, αλλά και άλλων θηλαστικών.
«Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός έχει γενικευμένη φύση και ενδεχομένως τη δυνατότητα να μεταπηδήσει σε άλλα είδη (spillover)», ανέφεραν οι ερευνητές στην εργασία του 2024.
«Η έγκαιρη ανίχνευση ενδημικών ιών που κυκλοφορούν εντός των ξενιστών στη Βόρεια-Κεντρική Φλόριντα μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας να παρακολουθούμε και να αντιδρούμε αποτελεσματικά σε πιθανές επιδημίες».