Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την «fast track» διαδικασία, το ΚΚΕ δεν προσήλθε καν, ενώ η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας παρέμειναν ως το τέλος της διαδικασίας.
«Fast track» διαδικασίες καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν επιστολή στην οποία αναφέρουν ότι λόγω αντισυνταγματικών και αντιθεσμικών μεθοδεύσεων της πλειοψηφίας της Επιτροπής δεν συντρέχουν οι απαιτούμενες από τον Κανονισμό της Βουλής προϋποθέσεις προκειμένου να συνταχθεί αιτιολογημένο συμπέρασμα επί της σε λόγω κατηγορίας, το οποίο θα ετίθετο προς συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στο κείμενο της επιστολής μιλούν για αντισυνταγματικές και αντιδικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την πλειοψηφία της Επιτροπής κατά παράβαση των προβλέψεων του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και των προβλέψεων του Ν. 3126/2003 περί ευθύνης Υπουργών.
Καταγγέλλουν επιπλέον τη στάση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, την εξωθεσμική αποκήρυξη να κληθούν προς εξέταση μάρτυρες για την έρευνα της κατηγορίας περί παράβασης καθήκοντος, παρέχοντας έτσι πλήρη κάλυψη στον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό.
Επικρίνουν δε τα μέλη της πλειοψηφίας για την εκ μέρους τους «ανεπιφύλακτη» αποδοχή της «αντισυνταγματικής και παράνομης» πρότασης του Κ. Καραμανλή για την επιλογή του να παρακαμφθεί η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο χωρίς την διενέργεια της επιβαλλόμενης έρευνας.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, έκανε λόγο για «μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κλείσει με ταχύτατους ρυθμούς την διαδικασία της Επιτροπής, εμποδίζοντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κατ’ επέκταση ουσιαστικής έρευνας και για το ελεγχόμενο αδίκημα, αλλά ενδεχομένως και για άλλα που πιθανό να προέκυπταν».
Ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του θεωρεί υποκριτικό να συνταχθεί και να κατατεθεί συμπέρασμα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας και χωρίς να επιτραπεί η εξέταση μαρτύρων.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι με τον τρόπο που εξελίχθηκε η Προανακριτική, δεν είναι μόνο αδύνατον να κατατεθεί αιτιολογημένο συμπέρασμα όπως απαιτεί ο νόμος για την Ποινική Ευθύνη των Υπουργών αλλά ταυτόχρονα είναι νομικά, πολιτικά και ηθικά αδιανόητο από τη μεριά της Νέας Αριστεράς να νομιμοποιήσει μια παραδεδεγμένα αντισυνταγματική διαδικασία, η οποία στοχεύει στην συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή, αλλά και του συνόλου των εμπλεκόμενων προσώπων στο ανοσιούργημα των Τεμπών.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί το συμπέρασμα της πλειοψηφίας προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.