Η σφυγμομέτρηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της ιστοσελίδας protagon, υπολογίζει την εκλογική δύναμη ενός κόμματος Τσίπρα στο 18,1%, στην υποθετική βέβαια περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός λάβει την κύρωση να προχωρήσει στη δημιουργία πολιτικού φορέα. Πιο συγκεκριμένα το 10,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει ένα «κόμμα Τσίπρα» -εφόσον δημιουργηθεί- ενώ πολύ κοντά σε έναν τέτοιο πολιτικό φορέα βρίσκεται και το 7,9% που δηλώνει «αρκετά πιθανό» να τον ψήφιζε. Αντίθετα το 13,2% χαρακτηρίζει «λίγο πιθανό» να πράξει κάτι τέτοιο ενώ το 66,8% δηλώνει σαφώς ότι δεν θα ψήφιζε («καθόλου πιθανό») τον πρώην πρωθυπουργό.
Όπως φαίνεται, η δημοσκοπική επίδοση ενός υποθετικού κόμματος υπό τον κ. Τσίπρα είναι σαφώς υψηλότερη από εκείνη των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, καταγράφεται στο 12,5%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 11%, η Ελληνική Λύση στο 10,1% και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα κάτω από το 10%. Ταυτόχρονα, όμως, το «κόμμα Τσίπρα» υπολείπεται σημαντικά της ΝΔ (-11,3%) η οποία εκτιμάται από την Real Polls σε 29,4% και δεν φαίνεται να απειλείται σήμερα από κανέναν πολιτικό φορέα.
Συγκλίσεις και αποκλίσεις στις δημοσκοπήσεις για το «κόμμα Τσίπρα»
Μεταξύ των εταιρειών δημοσκοπήσεων καταγράφονται, πάντως, αξιοσημείωτες αποκλίσεις αυτή την περίοδο ως προς την εκλογική επιρροή ενός υποθετικού πολιτικού φορέα του Αλέξη Τσίπρα. Είναι ενδεικτικό ότι άλλες έρευνες εκτιμούν την ισχύ ενός τέτοιου κόμματος στο 26,9% και άλλες στο 15%. Παρά τις σημαντικές διαφορές τους, όμως, κοινή συνισταμένη όλων των δημοσκοπήσεων είναι ότι το υποθετικό κόμμα Τσίπρα υπερέχει των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα υστερεί ξεκάθαρα της ΝΔ.
Ειδικότερα, η Opinion Poll εκτίμησε τον Ιούνιο την εκλογική επιρροή του «κόμματος Τσίπρα» στο 22% (10,6% «ναι» θα το στήριζα, και 11,4% «μάλλον ναι» θα το στήριζα). Τον ίδιο μήνα η GPO υπολόγισε την εκλογική επιρροή του «κόμματος Τσίπρα» στο 17% ενώ έρευνα της Interview έδειξε ότι το 15% θα ψήφιζε «σίγουρα ή μάλλον» ένα κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα και επιπλέον ένα 4% δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει επιπλέον τι θα κάνει σχετικά. Τα υψηλότερα ποσοστά για το «κόμμα Τσίπρα» καταγράφηκαν τον Ιούνιο σε έρευνα της εταιρείας MRB όπου το 26,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε σίγουρα (8,7%) ή μάλλον (18,2%) ένα κόμμα με αρχηγό τον πρώην πρωθυπουργό.
Υπογραμμίζεται, βέβαια, ότι η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής ενός μη υπαρκτού κόμματος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με δισταγμός καθώς οι πολίτες ουσιαστικά εκφράζουν στάση για το πρόσωπο το οποίο γνωρίζουν και όχι για τον πολιτικό φορέα, τον οποίον δεν γνωρίζουν ακόμη. Πάντως, η εμπειρία από κόμματα που τελικά συγκροτήθηκαν δείχνει ότι οι δημοσκοπήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, άλλοτε υπερεκτιμούν και άλλοτε υποεκτιμούν την εκλογική επιρροή των πολιτικών φορέων υπό δημιουργία.