Ήδη, οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχουν συμβάλει στην εκδήλωση πυρκαγιών, γεγονός που αναδεικνύει την χητεία για αυξημένη ετοιμότητα και συντονισμένη αντίδραση.
Όχι τυχαία, λοιπόν, η κλιματική κρίση θεωρείται από πολλούς ειδικούς η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα μας. Για να μετριαστούν οι συνέπειές της, απαιτείται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων με θετικό περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό πρόσημο. Οι επιχειρήσεις δεν μπορεί παρά να αποτελούν μέρος αυτής της προσπάθειας.
Mπορούν να επηρεάσουν όλα τα κομμάτια της αλυσίδας αξίας μίας επιχείρησης; από τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους ως τους καταναλωτές. Μέσα από την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση τους, οι καθημερινές πρακτικές γίνονται πιο υπεύθυνες περιβαλλοντικά, ενώ η συμμετοχή τους σε δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ενισχύεται. Συμμετέχοντας σε δράσεις με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, οι εργαζόμενοι μίας επιχείρησης συνδέονται με την τοπική κοινότητα που δραστηριοποιείται, και γίνονται κομμάτι της λύσης.
Αυτό ακριβώς κάνει η P&G στηρίζοντας το πρόγραμμα «Συλλέγουμε σπόρους για ένα ζωντανό δάσος», του WWF Ελλάς αποτελώντας παράδειγμα εταιρείας που δρα ενεργά για το περιβάλλον και την κοινωνία και συμπράττει με φορείς που μοιράζονται το ίδιο όραμα.
Σπόροι για ένα καλύτερο μέλλον
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, μια από τις κυριότερες περιβαλλοντικές απειλές είναι οι δασικές πυρκαγιές. Στην Ελλάδα, μάλιστα, καταστρέφονται, κατά μέσο όρο, 450.000 στρέμματα δασών ετησίως, πολλά από τα οποία καίγονται επανειλημμένα μέσα σε διάστημα εικοσαετίας. Τα δασικά οικοσυστήματα αυτών των περιοχών, χάνουν σταδιακά τον μηχανισμό της φυσική τους αναγέννησης.
Τότε, η τεχνητή αποκατάσταση, εμφανώς η αναδάσωση, είναι αναγκαία.
Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει ως στόχο την επανόρθωση 165.000 στρεμμάτων ως το 2030.
Οι ανάγκες για φυτευτικό υλικό (σπόροι και φυτάρια) που θα δώσει εκ νέου ζωή στα δασικά είδη που δεν μπορούν να αναγεννηθούν φυσικά, είναι μεγάλες, ειδικά μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και του 2023.
Έτσι, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Συλλέγουμε σπόρους για ένα ζωντανό δάσος» από το WWF Ελλάς σε σύμπραξη με τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υ.Π.ΕΝ, και την υποστήριξη της P&G.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θέτει ως στόχο την επανόρθωση των καμένων δασικών εκτάσεων, αλλά και την προώθηση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών, συλλέγοντας σπόρους από 15 εγχώρια είδη δέντρων που, στη συνέχεια, επεξεργάζονται και καλλιεργούνται στο κρατικό φυτώριο του Δασαρχείου Πατρών.
Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκονται οι εθελοντές του WWF Ελλάς, αλλά και οι εργαζόμενοι της P&G, που γίνονται «ένα» μπροστά σε έναν κοινό σκοπό: Να συμβάλλουν στην ανάπλαση των δασών και, κατ’ επέκταση, την προστασία του περιβάλλοντος.
Όσον αφορά τον αντίκτυπο του προγράμματος, σήμερα και έχοντας σημειώσει ωσπεράν 2 χρόνια δράσεων, 550 εθελοντές έχουν συλλέξει κατά πρόσβαση 700 κιλά σπόρων, ενώ τα φυτά που βρίσκονται ήδη σε στάδιο προετοιμασίας για μελλοντικές αναδασώσεις, είναι δεκάδες χιλιάδες.

Το «μαζί» είναι η υπόθεση
Η συμμετοχή της P&G στην πρωτοβουλία «Συλλέγουμε σπόρους για ένα ζωντανό δάσος» δείχνει στην πράξη πώς μπορεί να λειτουργήσει η σύμπραξη ανάμεσα σε οργανισμούς, εθελοντές και ιδιωτικές εταιρείες. Η P&G, μέσα από τέτοιες συνεργασίες, επιδιώκει να ενσωματώνει την περιβαλλοντική διάσταση στην επιχειρηματική της δραστηριότητα — όχι μόνο στο επίπεδο των προϊόντων της, όπως τα Ariel και Fairy, αλλά και μέσω πρωτοβουλιών που κινητοποιούν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Σε μια περίοδο όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο έντονες, οι εταιρικές συνεργασίες με οργανώσεις που διαθέτουν τεχνογνωσία και κοινωνική αντίκτυπος μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα τέτοιων προσπαθειών.
Μια εταιρεία του μεγέθους της P&G έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει επιπλέον πιο ουσιαστικά — όχι μόνο με ανθρώπινη συμμετοχή, αλλά και με επένδυση σε υποδομές, εξειδίκευση και καινοτόμες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχουν μόνο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τους κανόνες.