Ένας ψηφιδωτός πίνακας σε πλάκες τραβερτίνης, που απεικονίζει ένα ερωτικό θέμα από τη ρωμαϊκή εποχή, επιστράφηκε την Τρίτη στο αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας, αφού είχε κλαπεί από έναν Γερμανό ναζιστή λοχαγό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το ψηφιδωτό
Το έργο τέχνης επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία μέσω της διπλωματικής οδού -που διευθετήθηκε από το ιταλικό προξενείο στη Στουτγάρδη της Γερμανίας- αφού επιστράφηκε από τους κληρονόμους του τελευταίου ιδιοκτήτη -ενός αποβιώσαντος Γερμανού πολίτη.
Ο ιδιοκτήτης είχε λάβει το ψηφιδωτό ως δώρο από έναν λοχαγό της Βέρμαχτ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη στρατιωτική αλυσίδα ανεφοδιασμού στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το ψηφιδωτό -που χρονολογείται μεταξύ των μέσων του τελευταίου αιώνα π.Χ. και του πρώτου αιώνα μ.Χ.– θεωρείται έργο «εξαιρετικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος», δήλωσαν οι ειδικοί.
«Είναι η στιγμή που το θέμα της οικογενειακής αγάπης γίνεται καλλιτεχνικό θέμα», δήλωσε ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας και συν-συγγραφέας ενός δοκιμίου αφιερωμένου στο επιστρεφόμενο έργο. «Ενώ η ελληνιστική περίοδος, από τον τέταρτο έως τον πρώτο αιώνα π.Χ., εξυμνούσε το πάθος μυθολογικών και ηρωικών μορφών, τώρα βλέπουμε ένα νέο θέμα».
Η διαδικασία της επιστροφής του
Οι κληρονόμοι του τελευταίου ιδιοκτήτη του ψηφιδωτού στη Γερμανία επικοινώνησαν με τη μονάδα των Καραμπινιέρων στη Ρώμη που είναι επιφορτισμένη με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς -η οποία ήταν υπεύθυνη για την έρευνα- ζητώντας πληροφορίες για τον τρόπο επιστροφής του ψηφιδωτού στο ιταλικό κράτος. Οι αρχές πραγματοποίησαν τους απαραίτητους ελέγχους για να διαπιστώσουν τη γνησιότητα και την προέλευσή του και στη συνέχεια εργάστηκαν για τον επαναπατρισμό του ψηφιδωτού τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι Καραμπινιέροι δήλωσαν πως η συνεργασία με το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας ήταν επίσης καθοριστική, καθώς κατέστησε δυνατή την ανίχνευση της τοποθεσίας του κοντά στο ηφαίστειο του Βεζούβιου, παρά την έλλειψη στοιχείων σχετικά με το αρχικό πλαίσιο της ανακάλυψής του.
Στη συνέχεια, ο πίνακας ανατέθηκε στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας, όπου, καταλλήλως καταλογογραφημένος, θα προστατευθεί και θα είναι διαθέσιμος για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.
«Η σημερινή επιστροφή είναι σαν να επουλώνουμε μια ανοιχτή πληγή», δήλωσε ο Zuchtriegel, προσθέτοντας ότι το ψηφιδωτό επιτρέπει την ανασύσταση της ιστορίας εκείνης της περιόδου -του πρώτου αιώνα μ.Χ.- πριν η Πομπηία καταστραφεί από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ..
Η «κατάρα της Πομπηίας»
Ο διευθυντής του πάρκου υπογράμμισε επίσης πώς η επιστροφή από τους κληρονόμους του ιδιοκτήτη του σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη «νοοτροπία», καθώς «η αίσθηση της κατοχής (της κλεμμένης τέχνης) γίνεται ένα βαρύ φορτίο».
«Το βλέπουμε συχνά αυτό στις πολλές επιστολές που λαμβάνουμε από ανθρώπους που μπορεί να έχουν κλέψει μόνο μια πέτρα, για να φέρουν στο σπίτι τους ένα κομμάτι της Πομπηίας», δήλωσε ο Zuchtriegel.
Υπενθύμισε τη λεγόμενη «κατάρα της Πομπηίας», η οποία σύμφωνα με μια λαϊκή δεισιδαιμονία πλήττει όποιον κλέβει αντικείμενα στην Πομπηία.
Ο παγκοσμίως γνωστός θρύλος υποστηρίζει ότι όσοι κλέβουν ευρήματα από την αρχαία πόλη της Πομπηίας θα βιώσουν κακή τύχη ή δυστυχία. Αυτό έχει τροφοδοτηθεί όλα αυτά τα χρόνια από αρκετούς τουρίστες που επιστρέφουν κλεμμένα αντικείμενα, υποστηρίζοντας ότι τους έφεραν κακή τύχη και προκάλεσαν τραγικά γεγονότα.
Πηγή: AP
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος