Ρέντη: Αποφασισμένοι για να σκοτώσουν οι χούλιγκαν του Ολυμπιακού – “Θα σας βρούνε όλους κρύους”

2 days ago 1

Αποφασισμένοι και οργανωμένοι για να σκοτώσουν φέρονται να ήταν οι αρχηγοί και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των οπαδών μεγάλης ομάδας της Σούπερ Λιγκ, που έδρασαν κατά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Από τη δικογραφία των 6.000 σελίδων προκύπτει πως οι χούλιγκαν είχαν συγκεκριμένη δομή και δρούσαν κατόπιν εντολών της ιεραρχίας. Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τους δράστες να επιχαίρουν, λίγα μόλις λεπτά μετά τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού. Ο πυρήνας των χούλιγκαν που προκάλεσαν τα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη βρίσκεται πλέον στα χέρια της Αστυνομίας.

Οργανωμενοι, πειθαρχημένοι και αποφασισμένοι. Έτσι περιγράφονται από αστυνομικές πηγές οι συλληφθέντες για τα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

Ο διάλογος μεταξύ του προφυλακισθένα για τη ρίψη της φονικής φωτοβολίδας και του αδερφού του, που επίσης έχει συλληφθεί αποκαλύπτει την κυνικότητα τους. Ο μικρότερος αδερφός τον καθησυχάζει για τις συνέπειες και τις συνθήκες που πρόκειται να αντιμετωπίσει στο Κέντρο Κράτησης:

Τηλεφωνική συνομιλία αδερφών:

Αδερφός: Ναι ρε μ@@@@.

Δράστης: Πρέπει να με περιμένει όλη η Αυλώνα εκεί μέσα.

Αδερφός: (Χαχαχα) Γ@@@@ τα

Δράστης: Εντάξει δεν θα με πάρουν και με… και να μην με περιμένανε, ξέρουνε τι έχω κάνει γι` αυτό δεν θα με πέρνανε μεεε…

Αδερφός: Ναι ρε αφού ο γύφτος στο Ζεφύρι μου πε ότι μου λέει μόνο και μόνο που έχεις κάνει αυτό…

Δράστης: Για πες.

Αδερφός: Μόνο και μόνο που έχεις κάνει αυτό λέει θα σε έχουν όλοι πολύ πάνω.

Από τους περίπου 20 βασικούς οργανωτές οι οκτώ ήταν ο σκληρός πυρήνας της ηγεσίας, πέντε από αυτούς οι ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης την μοιραία νύχτα της 7ης Δεκεμβρίου.

Αποκαλύψεις για τους χούλιγκαν: Ο μάνατζερ του τράπερ, τα πολεμοφόδια στο «Μελίνα Μερκούρη» και το σχέδιο επίθεσης

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας δύο άτομα από την ομάδα των ηθικών αυτουργών, ενας εξ αυτών ο μάνατζερ του τράπερ, κατασκεύασαν πριν τον αγώνα και στη συνέχεια μετέφεραν τα πολεμοφόδια από το γήπεδο «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ» στο « Μελίνα Μερκούρη». Ο Αρχηγός ωστόσο της Θύρας των θερμόαιμων τροποποίησε το σχέδιο επίθεσης μόλις έφτασε στο γήπεδο και έδωσε εντολή να γίνει μετά το 1ο σετ αντί του τέλους του αγώνα.

Αρχηγός και μάνατζερ έβγαλαν τον κόσμο από το γήπεδο, τους «μικρούς» όπως τους αποκαλούσαν, τους εξόπλισαν και έδωσαν την εντολή, με τον Αρχηγό να ρίχνει την πρώτη φωτοβολίδα. Οι αστυνομικοί άκουσαν τον μαινόμενο αλλά καθοδηγούμενο όχλο που είχε κάλυψη σαν στρατιωτικό άγημα από μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα προπομπούς, να φωνάζουν:

«Έχουμε πόλεμο κ@@μπατσοι, θα σας σκοτώσουμε όλους. Νέα Σμύρνη σας χρειάζεται ξανά. θα σας βρούνε όλους κρύους»

Γνώριζαν ακόμη και τις κάμερες

Όπως προέκυψε από την έρευνα, αφορμή για την επίθεση ήταν η επέτειος Γρηγορόπουλου και τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί στον Βόλο. Έστειλαν τους φυσικούς αυτουργούς να προμηθευτούν μπιτόνια με βενζίνη από κοντινό πρατήριο και έφεραν δυναμίτες για να κατασκευάσουν επί τόπου αυτοσχέδιες βόμβες που εξαπέλυαν στους αστυνομικούς μαζί με τις φωτοβολίδες. Μάλιστα από απομαγνητοφωνημένη συνομιλία των αδερφών εκ των οποίων ο ένας κατηγορείται για την μοιραία βολή, προκύπτει και η ανησυχία τους μήπως ανακαλύψει η Αστυνομία τους προπαρασκευαστικές τους ενέργειες με τον μάνατζερ να τους ενημερώνει από πού είχε συλλέξει υλικό από κάμερες η Αστυνομία.

Σε μεταξύ τους επικοινωνίες οι χούλιγκαν παραδέχονται τις προθέσεις που είχαν ακόμη και να σκοτώσουν και μάλιστα με αναρτήσεις σε social media έδειχναν και την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα.

Τηλεφωνική συνομιλία εμπλεκομένων:

Φίλος: Και ευθεία βολή ε; Μπαμ.

Χούλιγκαν: Ναι

Φίλος: Και όποιον πάρει ο χάρος

Χούλιγκαν: Τα πήγανε 10 άτομα εκεί τα άδειασαν όλα. Εδώ ρε μ@@@ είχαν 40 δυναμίτες. Δεν ήταν μόνο ναυτικές ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη την ημέρα. Ξέρεις τι είναι να φας 40 δυναμίτες τώρα;

Φίλος: Πήγανε για θάνατο δηλαδή; Πήγαν να σκοτώσουν

Χούλιγκαν: Ναι πήγαν να γ@@@@ τα ΜΑΤ και ήταν λίγα τα ΜΑΤ.

Τα ερωτήματα για τον αρχηγό

Το ερώτημα που ενδεχομένως θα απασχολήσει τις Ανακριτικές Αρχές και παραμένει αναπάντητο για τον Αρχηγό των χούλιγκαν με το ψευδώνυμο «ΚΟΝΤΟΣ», είναι ποιοι τον βοήθησαν να διαφύγει εγκαίρως εκείνη τη νύχτα. Ένα ακόμη σοβαρό ερώτημα για εκείνον είναι ότι εντοπίστηκε στα Ιωάννινα στην προσπάθειά του να διαφύγει και είχε πάνω του 5.000 ευρώ. Κανείς άλλος από τους συλληφθέντες δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για την επιχείρηση της Αστυνομίας, εκτός από αυτόν που φαίνεται πως κάποιος είχε πληροφόρηση και τον ενημέρωσε.

«Αυτοί οι άνθρωποι, όσοι έχουν συλληφθεί και όσοι θα συλληφθούν, θα ανακριθούν, θα εξεταστούν δηλαδή από τους τακτικούς ανακριτές, που σημαίνει ότι είναι σημαντικές αυτές οι ερωτήσεις και απαντήσεις που θα δοθούν, γιατί θα προκύψουν ενδεχομένως και νέα στοιχεία, ίσως και οποιοσδήποτε είχε την οποιαδήποτε εμπλοκή»δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

Ο ρόλος της ηγετικής ομάδας και τα οικονομικά της και όχι μόνο οφέλη που προκύπτουν από την έρευνα της Αστυνομίας, ίσως αναδείξει και άλλους εμπλεκόμενους.

«Δαμόκλειος σπάθη»: Πώς οι αστυνομικοί έφτασαν στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης

Πρόκειται για μία γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος σπάθη». Από βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες αλλά και από ανώνυμους πληροφοριοδότες φτάσανε οι αστυνομικοί μετά από 4 μήνες στην εξάρθωση μιας τεραστίων διαστάσεων εγκληματικής οργάνωσης με 160 μέχρι στιγμής κατηγορούμενους.

Υπήρξαν επίσης οι καταθέσεις 310 ατόμων, τρείς εκ των οποίων έχουν μπει στο προγραμμα προστασίας μαρτύρων. Αυτό έγινε καθώς οι κατηγορούμενοι θα προχωρούσαν σε βάρος τους σε πράξεις εκδίκησης και εκφοβισμού.

Επιπλέον έγινε άρση του τηλεφωνικου απορρήτου με τη διαδικασία της σάρωσης των κεραιών τόσο για την υπόθεση στοθ Ρέντη όσο και για άλλες υποθέσεις, που συμμετείχαν τα Μέλη της Οργάνωσης. Από εκεί προέκυψαν και οι διάλογοι μεταξύ των εμπλεκόμενων.

Προσπαθούν να ξεφορτωθούν στοιχεία, όπως π.χ τα ρούχα αλλά και άλλα. Εκφράζουν την αγωνία τους για τον έλεγχο για τυχόν πυρίτιδα πάνω τους. Συνεννούνται για να πουν και τα ίδια περιστατικά στην ανάκριση.

Επιπλέον υπήρξαν και τα λάφυρα. Κατά την διαδικασία των ερευνών στα σπίτια των εμπλεκόμενων εντοπίστηκαν μπλούζες της ομάδας στην οποία ανήκουν, καθώς και άλλων ομάδων που αποτελούσαν «λάφυρα». Από εκεί ανιχνεύτηκε DNA.

Τα 28 πειστήρια από το σημείο των επιθέσεων, δηλαδή φωτοβολίδες ναυτικού τύπου, φωτοβολίδες χειρός, συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, υπολείμματα Α.Ε.Μ. κ.α., ήταν επίσης ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της έρευνας.

Ρόλο έπαιξαν και τα Social Media: Μάλιστα μετά την «επίτευξη του στόχου τους» ανάρτησαν στην εφαρμογή INSTAGRAM, φωτογραφία που καταδεικνύει την ικανοποίησή τους για το αίσιο για αυτούς αποτέλεσμα.

Κλειδί για την εξιχνίαση της υπόθεσης αποδείχθηκε η άμεση αντίδραση της αστυνομίας με τη συλλογή των ρούχων που είχαν προσπαθήσει να κάψουν στις τουαλέτες του γηπέδου.

Ενδεικτικό της σκληρότητας τους ειναι και ένας από τους πολλούς διαλόγους που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, μεταξύ ενός εκ των συλληφθέντων πραδέχεται τη συμμετοχή του στα επεισόδια με φίλο του και με ωμή κυνικότητα αναφέρει πως ο «άτυχος αστυνομικός έχει ένα δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο και με τον Μιχάλη και με τον Άλκη δειπνούν όλοι μαζί». Εμφανίζεται περήφανος για τη πράξη της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, καθώς, όπως αναφέρει, αυτή η πράξη αποτελεί ισχυρό επίτευγμα έναντι των αντίστοιχων, αντίπαλων οπαδών άλλων ομάδων.

Ποινική δίωξη για 28 αδικήματα – Κατηγορίες για ανθρωποκτονία και εγκληματική οργάνωση

Ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας ασκήθηκε στους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, καθώς και για άλλες συμπλοκές και επεισόδια σε αθλητικούς χώρους. Η δίωξη αφορά 28 αδικήματα, από τα οποία τα 12 τουλάχιστον είναι σε βαθμό κακουργήματος. Η δικογραφία στρέφεται σε βάρος 160 ατόμων, συλληφθέντων και μη, ανάμεσά τους και 15 ανηλίκοι. Ένας από τους ανήλικους έχει συλληφθεί.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις εξής κατηγορίες :

*Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (5 άτομα)
*Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
*Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Συνεργεία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
*Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
*Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
*Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση
*Εκβίαση με απειλής βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.
*Διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο.
*Εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά αθλητική εκδήλωση.
*Διατάραξη κοινής ειρήνης κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά υπαλλήλων και μη.
*Βιαιοπραγία κατά άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικής βλάβη κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
*Κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης .
*Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.
*Κλοπή κατά συναυτουργία.
*Παράνομη οπλοκατοχή.
*παράνομη οπλοφορία.
*Οπλοχρησία κατά εξακολούθηση
*Παράνομη κατοχή κροτίδων.
*Προμήθεια κατοχή ναρκωτικών.

*Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών με αφορμή αθλητική οργάνωση.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά περίπου 160 άτομα, 67 έχουν συλληφθεί.

*15 είναι ανήλικοι από 160. Από συλληφθέντες ένας ανήλικος.
*Επτά άτομα από εγκληματική οργάνωση , έχουν και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, θα διαχωριστεί αυτό το κομμάτι.
*Άλλα επτά εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών χωρίς να εμπλέκονται στην εγκληματική-έχουν συλληφθεί οι 3 εξ αυτών.
*Οι 14 που έχουν ναρκωτικά θα απολογηθούν για αυτές τις κατηγορίες σε ανακριτή ναρκωτικών.
*Ένας πατέρας ενός συλληφθεντα παραπέμπεται στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Ο Εισαγγελέας δεν φαίνεται να δίνει τη συγκατάθεσή του σε αυτό το στάδιο για την έκδοση νέων ενταλμάτων σύλληψης, κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, μια ανάκριση που αναμένεται να αναλάβουν τουλάχιστον τρεις ανακριτές, ενώ στη δικογραφία έχει ενδιαφέρον ότι περιλαμβάνονται οι καταθέσεις από τρεις προστατευόμενους μάρτυρες.

Πέντε ανακριτές θα αναλάβουν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Ο 9ος ανακριτής με επίκουρες την 22η και την 17η, η 2η ανακρίτρια ανηλίκων και η 4η ανακρίτρια ναρκωτικών.

Ρεπορτάζ: ΕΡΤ

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-