Red velvet cake: Το διάσημο κέικ με κόκκινο παντεσπάνι και λευκό frosting

1 month ago 8

Το κέικ θα έχει πάρει σκούρο χρώμα και θα έχει γίνει κόκκινο σαν τούβλο, οι άκρες του, θα έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τα τοιχώματα του ταψιού και το κέικ θα πρέπει να επανέρχεται, όταν το πιέζουμε απαλά, με το δάχτυλό μας.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν στα ταψιά για 15 λεπτά και στη συνέχεια τα αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς, πριν στήσουμε το κέικ.

Όσο κρυώνουν τα παντεσπάνια, φτιάχνουμε το frosting με τυρί κρέμα και βούτυρο.

Χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα «φτερό», το τυρί κρέμα και το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου 2 λεπτά.

Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες, το frosting, για περίπου 2 λεπτά. 

Αν το γλάσο φαίνεται πολύ μαλακό, το βάζουμε στο ψυγείο, για 10 λεπτά, να σφίξει. Αν εξακολουθεί να φαίνεται πολύ ρευστό, προσθέτουμε περισσότερη ζάχαρη άχνη, 1/2 φλιτζάνι κάθε φορά, μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή πυκνότητα για να κάνουμε ωραία επικάλυψη στο κέικ.

Ανάλογα με τον φούρνο μας, οι στρώσεις του κέικ red velvet μπορεί να έχουν σχηματίσει θόλους κατά το ψήσιμο. Δεν υπάρχει πρόβλημα.  Με ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι κόβουμε τους θόλους και αν θέλουμε κρατάμε τα κομμάτια αυτά, για να δημιουργήσουμε κόκκινα ψίχουλα με τα οποία θα διακοσμήσουμε το κέικ.

Τοποθετούμε τη μία από τις 2 στρώσεις του κέικ, με την καλή πλευρά προς τα πάνω, σε πιατέλα.

Με πλαστική σπάτουλα ή μαχαίρι βουτύρου απλώνουμε μια παχιά στρώση γλάσου, 1/2 με 1 φλιτζάνι, ομοιόμορφα πάνω από το παντεσπάνι.

Τοποθετούμε πάνω από την κρέμα, το δεύτερο παντεσπάνι, ανάποδα, έτσι ώστε η κορυφή του κέικ να είναι λεία και επίπεδη. 

Βάζουμε μια ποσότητα γλάσου στην επιφάνεια και στα πλαϊνά του κέικ χρησιμοποιώντας την ίδια σπάτουλα, απλώνουμε το frosting, σε μια λεπτή, ομοιόμορφη στρώση, θα πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε το κέικ μέσα από το γλάσο.

Αυτό το λεπτό στρώμα γλάσου, είναι μία πρώτη επικάλυψη που θα θωρακίσει τυχόν ψίχουλα, έτσι ώστε το τελικό παχύ στρώμα γλάσου να μην «λερωθεί» με κόκκινα ψίχουλα.

Βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει η λεπτή στρώση γλάσου. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο και το μπολ με το γλάσο.

Βγάζουμε το κέικ και το μπολ με το γλάσο από το ψυγείο.

Ανακατεύουμε το γλάσο μερικές φορές μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Απλώνουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα γλάσου στην επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ όπως και πριν, αφήνοντας αυτή τη φορά, ένα πιο παχύ στρώμα γλάσου.

Με την σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός μαχαιριού βουτύρου λειαίνουμε τα πλαϊνά.

Μπορείτε να διακοσμήσετε την επιφάνεια με τα τρίμματα που φυλάξατε νωρίτερα  - όταν «ισιώσατε» με οδοντωτό μαχαίρι, τα παντεσπάνια - πασπαλίζοντας τα κόκκινα ψίχουλα, περιφερειακά, στην κορυφή του κέικ. 

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-