Σαντορίνη: Ευρεία σύσκεψη με Μητσοτάκη στην Πολιτική Προστασία για τους συνεχείς σεισμούς – Τα πιθανά σενάρια

3 hours ago 1

Φωτογραφία: Intime

05/02/2025 08:40

|

THESTIVAL TEAM

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους ειδικούς επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μέσω Zoom με τους καθηγητές Ευθύμιο Λέκκα και Κώστα Παπαζάχο, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στη Σαντορίνη μετά από σύντομη παρουσία τους στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης και με δεδομένη την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, σήμερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, προεδρεύοντος του πρωθυπουργού, για την αξιολόγηση της εξέλιξης του φαινομένου. Παράλληλα, οι σεισμολόγοι θα συνεδριάσουν από νωρίς το πρωί για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα σχετικά με τους σεισμούς στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη, πέραν του πρωθυπουργού και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, τον λόγο θα πάρουν οι καθηγητές Λέκκας και Παπαζάχος, ο Κώστας Συνολάκης και η Εύη Νομικού που κάνει μετρήσεις για την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν και ευρύτερα μέτρα, τόσο για ελέγχους στη Σαντορίνη, ενώ πρέπει να αξιολογηθεί και ευρύτερα η κατάσταση με τη λειτουργία σχολείων και υπηρεσιών, καθώς το ισχύον καθεστώς περιορισμών εκπνέει την Παρασκευή. Στο μεταξύ, βεβαίως, το νησί «αδειάζει» με ταχείς ρυθμούς.

Το χειρότερο σενάριο

Μια πρώτη συνολική επισκόπηση της κατάστασης και των επόμενων βημάτων που πρέπει να γίνουν έγινε χθες κατά τη συνεδρίαση ευρείας Διυπουργικής Επιτροπής στην Πολιτική Προστασία, με τη συμμετοχή και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και των δημάρχων των νησιών που επηρεάζονταν.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκαναν οι κ.κ. Λέκκας και Παπαζάχος, εκτιμάται ότι θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα για 15 μέρες με 3 εβδομάδες ακόμα. Η ελπίδα που εκφράστηκε είναι ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός μεταξύ 5,5 και 6 ρίχτερ για να εκτονωθεί το φαινόμενο ή ότι βαθμιαία η δραστηριότητα θα περιοριστεί σε μικρότερους σεισμούς γύρω στα 3- 3+ ρίχτερ. Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στη σύσκεψη εξετάστηκε και το «χειρότερο δυνατό σενάριο», προκειμένου να είναι σαφές στον μηχανισμό πώς πρέπει να ανταποκριθεί. Σημειωτέον, αυτή η εξέλιξη δεν θεωρείται η πιο πιθανή αυτή τη στιγμή. Το χειρότερο σενάριο που αξιολογήθηκε συνίσταται σε έναν μεγάλο σεισμό που θα επιφέρει καταρρεύσεις κτιρίων, κατολισθήσεις, ενδεχομένως και εγκλωβισμούς σε κτίρια. Υπό αυτό το πρίσμα, επικαιροποιήθηκαν τα σχέδια που υπάρχουν για συντονισμό επίγειων και εναέριων δυνάμεων, ενώ έγινε και ειδική μνεία για το οδικό δίκτυο, προκειμένου να μένει «καθαρό» και να μην εμποδίζονται οι μεταφορές. Κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος του υπουργείου Υγείας, για την περίθαλψη, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη έχουν αποστείλει προσωπικό και μέσα στο νησί της Σαντορίνης προληπτικά.

Τέλος, ως προς τα κτίρια αναμένεται να γίνουν σύντομα έλεγχοι αντισεισμικής προστασίας στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια της Σαντορίνης από το ΤΕΕ. Ειδική συζήτηση έγινε και για τον τουρισμό, καθώς επισημάνθηκε η ανάγκη να επικρατήσει ψυχραιμία και να μην πληγεί σοβαρά το τουριστικό brand του νησιού που αποτελεί το «διαμάντι του στέμματος» του ελληνικού τουρισμού.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-