Σεισμός στην Τουρκία: «Φοβόμαστε μέχρι το κόκκαλο, δύο πόλεις ζουν πάνω σε ζωντανό ρήγμα»

3 months ago 9

Ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας, Dr. Naci Görür, μίλησε για τον σεισμό 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Τσανάκαλε, αλλά και για τα ενεργά ρήγματα στις περιοχές όπου αναμένονται σεισμοί.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός της Δευτέρας στο Τσανάκαλε, είχε εστιακό βάθος 10,44 χλμ ενώ έγινε αισθητός και στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Ο Görür, μιλώντας στο TELE1, προειδοποίησε για σεισμούς σε Ντερσίμ, Μπινγκιόλ και Ερζιντζάν ενώ πρόσθεσε ότι «φοβόμαστε μέχρι το κόκκαλο».

«Δύο πόλεις ζουν πάνω σε ζωντανό ρήγμα»

Ο Dr. Görür δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Φώναζα και φώναζα για προσοχή στο Τούντζελι. Χάρη στον κυβερνήτη του Τούντζελι, καταλαβαίνω ότι άκουσε τη φωνή μας και αυτή τη στιγμή διεξάγουν σοβαρές δραστηριότητες. Ως γεωεπιστήμονες, έχουμε προβλέψεις. Πρώτον, τόσο το Ερζιντζάν όσο και το Μπινγκιόλ βρίσκονται στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας. Με άλλα λόγια, 2 πόλεις που ζουν πάνω στο ζωντανό ρήγμα».

«Πλησιάζει σεισμός 7 βαθμών»

Ο Prof. Dr. Görür συνέχισε λέγοντας ότι «Υπήρξαν σεισμοί στο Ερζιντζάν το 1939 και το 1990. Το όνομα αυτού του ρήγματος μεταξύ των δύο αυτών περιοχών ονομάζεται ρήγμα Yedisu. Ο τελευταίος σεισμός σε αυτό το ρήγμα ήταν το 1794, ένας σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών. Αν βάλω 250 χρόνια σε αυτό, πλησιάζει το σήμερα. Επομένως, η περίοδός του έχει λήξει».

«Φοβόμαστε μέχρι το κόκκαλο»

Ο καθηγητής αναφερθείς και στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε την Τουρκία, αλλά και στο κατά πόσο συμδέονται μεταξύ τους ανέφερε ότι «Υπήρξαν επίσης τεράστιοι σεισμοί όπως ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου. Είναι πιθανό ότι και αυτοί οι σεισμοί μετέφεραν ενέργεια εδώ. Όπως λένε, αυτό μας κάνει να φοβόμαστε μέχρι το κόκκαλο. Τώρα ψάχνουμε- η περίοδος του ρήγματος έχει ήδη λήξει, η ενέργεια έχει φορτωθεί, οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου μπορεί να έχουν μεταφέρει ενέργεια εδώ».

Που αναμένεται επικίνδυνος σεισμός

Τέλος, για τον κίνδυνο μεγάλου σεισμού που «παραμονεύει» τόνισε πως «Ο πρώτος σεισμός που πρέπει να περιμένουμε θα πρέπει να είναι εδώ. Θεωρούμε ότι το Ερζιντζάν και ιδιαίτερα το Μπινγκιόλ είναι πολύ πιθανό να είναι οι περιοχές που θα “χτυπηθουν”».

Τι προκαλεί τους φόβους για μεγάλο σεισμό

«Υπάρχει μια διάχυτη αντίληψη στους συναδέλφους ότι περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ειδικότερα σε ένα κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας» επανέλαβε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι ένα από τα 13 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας δεν έχει σπάσει, δηλαδή δεν έχει ενεργοποιηθεί για δώσει κάποιον σεισμό, συνεπώς επίκειται όλη αυτή η διαδικασία. «Αυτό είχε προσδιοριστεί αρχικά μετά τον σεισμό του 1999 στην Τουρκία. Είχε προσδιοριστεί να εκδηλωθεί ο σεισμός μέχρι το 2020. Οι πιθανότητες αυξάνουν πάρα πολύ και επειδή συσσωρεύονται συνεχώς τάσεις στο εσωτερικό της Γης, αυτός ο σεισμός επίκειται» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Κωνσταντινούπολη: Τι προκαλεί τους φόβους για μεγάλο σεισμό – Ο Ευθ. Λέκκας στο Naftemporiki TV

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-