Το καθαρά στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης, εμφανώς ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων, διήρκεσε μόλις 25 λεπτά και τα βομβαρδιστικά συνέδραμαν από θαλάσσης αμερικανικά υποβρύχια, που εκτόξευσαν περισσότερους από 30 πυραύλους Τόμαχοκ από τον Περσικό Κόλπο και την Αραβική Θάλασσα.
Βίντεο του CNNi δείχνει τη διαδρομή των βομβαρδιστικών από τις ΗΠΑ στο Ιράν αλλά και τη συνδρομή που έλαβαν από τα υποβρύχια του αμερικανικού ναυτικού, που βρίσκονταν στην περιοχή.
Οι βόμβες GBU – 57μ 30.000 λιβρών με 6.000 κιλά εκρηκτικών, σχεδιάστηκαν για «την πρόσβαση και καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής των αντιπάλων μας που βρίσκονται σε καλά προστατευμένες εγκαταστάσεις», σύμφωνα με το ενημερωτικό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Είναι τα μοναδικά μη πυρηνικά όπλα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσαν να διαπεράσουν το οπλισμένο σκυρόδεμα των υπόγειων εγκαταστάσεων του Φορντό.
Οι στόχοι που έχουν πληγεί
Infographic δείχνει τις περιοχές που έχουν πληγεί από ισραηλινούς και αμερικανικούς βομβαρδισμούς από την έναρξη της επιχείρησης στις 13 Ιουνίου ως και σήμερα (23/6).
Ο ισραηλινός στρατός στοχεύει από την πρώτη στιγμή τόσο την Τεχεράνη όσο και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Την ίδια ώρα, έχουν προχωρήσει σε βομβαρδισμούς στρατηγικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε άλλες περιοχές του Ιράν.

Το γράφημα που δείχνει τους στόχους που έχουν πληγεί στο Ιράν
CNNiΟι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο μόνο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, επικεντρώνοντας τα πλήγματα σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν.
Χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις
Μετά τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, το μεγάλο ερώτημα ήταν πώς θα αντιδράσει το Ιράν.
Η απάντηση ήρθε το απόγευμα της Δευτέρας (23/6) καθώς η Τεχεράνη εκτόξευσε 10 πυραύλους εναντίον της αμερικανικής βάσης Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, ενώ ένας πύραυλος ερρίφθη κατά αμερικανικής βάσης στο Ιράκ.
Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν επιπλέον το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία.
Την επιχείρηση επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του και το ιρανικό σύστημα βαφτίζοντάς τη με την ονομασία «Αναγγελία Νίκης».
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι στόχευσαν την αμερικανική βάση Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ με μια «καταστροφική και ισχυρή» πυραυλική επίθεση.
Ακόμη δήλωσαν ότι δεν θα αφήσουν καμία επίθεση στο έδαφος του Ιράν αναπάντητη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Οι ΗΠΑ έχουν 20 βάσεις σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν μπορεί να πραγματοποιήσει νέα πλήγματα με στόχο αυτές, ενώ δεν αποκλείεται να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πολεμικών πλοίων του αμερικανικού Ναυτικού, χρησιμοποιώντας drones και ταχύπλοα σκάφη με τορπίλες.

Γράφημα δείχνει πού υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Μέση Ανατολή
CNNiInfographic δείχνει τις αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή, που αποτελούν πλέον βάσει στόχους του Ιράν.
Τι δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες
Ειδικοί του χώρου επιβεβαιώνουν ότι οι τρείς πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν πληγεί σημαντικά από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, όμως προσώρας κανένας δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ισοπεδώθηκαν και δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν τις εργασίες τους.
Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών και επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας, δήλωσε στο Reuters ότι οι αμερικανικές βόμβες GBU-54 -γνωστές και ως «bunker busters» - διαπέρασαν τις εγκαταστάσεις του Φορντό.
«Πιστεύω ότι οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ωστόσο, ο Ντέκερ Έβελεθ, ερευνητής του CNA Corporation με μερίκευση στις δορυφορικές φωτογραφίες, τόνισε ότι είναι αδύνατο να είναι κάποιος σίγουρος για το τι συμβαίνει κάτω από το έδαφος.
«Η αίθουσα με τους φυγοκεντρητές είναι πολύ βαθιά θαμμένη για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις ζημιές με βάση τις δορυφορικές εικόνες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Τεχεράνη είχε κατασκευάσει το μεγαλύτερο μέρος των πυρηνικών της εγκαταστάσεων κάτω από το έδαφος, αφενός για να κρατήσει κρυφή την ύπαρξή τους και αφετέρου για να τις προστατεύσει από επιθέσεις όπως αυτή που εξαπολύθηκε από πλευράς των ΗΠΑ.
Οι εγκαταστάσεις του Νατάνζ πριν και μετά
Οι εγκαταστάσεις του Φορντό πριν και μετά
Οι εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν πριν και μετά