Το «κλειδί» βρίσκεται στην οσμή του σμήγματος, της λιπαρής ουσίας που παράγεται από τον οργανισμό για να λιπαίνει και να προστατεύει το δέρμα, και είναι κύριο συστατικό της κυψελίδας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του κεριού στο αυτί. Το σμήγμα των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά, επειδή οι πτητικές οργανικές ενώσεις που απελευθερώνονται από το σμήγμα μεταβάλλονται με την πρόοδο της νόσου.
Για να προσδιορίσουν τις ενώσεις που απελευθερώνονται από το σμήγμα σε άτομα με τη νόσο, οι ερευνητές πήραν δείγματα από 209 εθελοντές, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον. Στη συνέχεια, ανέλυσαν τα δείγματα που συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας τεχνικές αέριας χρωματογραφίας και φασματομετρίας μάζας, αναφέρει ο Independent.
Τέσσερις από τις πτητικές οργανικές ενώσεις που βρήκαν σε άτομα με Πάρκινσον ήταν διαφορετικές από αυτές των ατόμων που δεν είχαν την ασθένεια. Πρόκειται για τις ethylbenzene, 4-ethyltoluene, pentanal, και 2-pentadecyl-1,3-dioxolane, οι οποίες σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πιθανοί βιοδείκτες για τη νόσο.
Τεχνητή νοημοσύνη με όσφρηση
Βασισμένοι σε αυτά τα ευρήματα, τα οποία δημοσίευσαν προ ημερών στο επιστημονικό έντυπο Analytical Chemistry, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα σύστημα που ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον με χαμηλό κόστος.
Εκπαίδευσαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με όσφρηση – ένα ρομποτικό μοντέλο που μπορεί να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο μυρίζουμε – με τα δεδομένα των ενώσεων του κεριού των αυτιών. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο, διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να κατηγοριοποιήσει τα δείγματα με και χωρίς Πάρκινσον με ακρίβεια 94%. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πρώτης γραμμής για την έγκαιρη διάγνωση.
- Διαβάστε ακόμη:
Πώς τα περιττώματα της γάτας σχετίζονται με τη οζεία των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
«Αυτή η μέθοδος είναι ένα μικρής κλίμακας πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ένα μόνο κέντρο στην Κίνα», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Hao Dong. «Το επόμενο βήμα είναι να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες σε διαφορετικά στάδια της νόσου, σε πολλαπλά ερευνητικά κέντρα και πολλαπλές εθνοτικές ομάδες, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν αυτή η μέθοδος έχει μεγαλύτερη πρακτική αξία».