Σκληρό Μνημόνιο στη Γαλλία - Περικοπές αλα ελληνικά, σάλος για την κατάργηση επίσημων αργιών

1 week ago 2

«Πρέπει ως έθνος να εργαστούμε περισσότερο», δήλωσε ο Μπαϊρού την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα σχέδια δαπανών του επόμενου έτους, τα οποία θα συζητηθούν στη Βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ενώ ο Μπαϊρού προσπάθησε να παρουσιάσει την κίνηση ως πράξη συλλογικής θυσίας για το ευρύτερο καλό, η κατάργηση των ημερών άδειας είναι πιθανό να εξοργίσει τους Γάλλους ψηφοφόρους, που απολαμβάνουν τα γενναιόδωρα προνόμια της κοινωνικής ασφάλισης και πολυήμερη συγκατάθεση μετ' αποδοχών σε σύγκριση με άλλες δυτικές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλωστε, η πιο πρόσφατη σημαντική μεταποίηση στο μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας της Γαλλίας, ο νόμος που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 2023, οδήγησε σε μαζικές διαμαρτυρίες και παραμένει βαθιά αντιδημοφιλής, αναφέρει το Politico .

Δημόσιο αρμόττον 3,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Η συμβουλή φαίνεται ήδη να απειλεί την επιβίωση της κυβέρνησης μειοψηφίας Μπαϊρού, καθώς εξέχοντες νομοθέτες των Πρασίνων, των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού εξέφρασαν ήδη την αντίθεσή τους πριν καν ολοκληρωθεί η συνέντευξη Τύπου.

Η Μαρίν Λεπέν που έφτασε με τον «Εθνικό Συναγερμό» στον δεύτερο γύρο στις 2 τελευταίες προεδρικές εκλογές, ανέφερε ότι το κόμμα της θα ψήφιζε την ανατροπή της κυβέρνησης εάν ο πρωθυπουργός δεν άλλαζε πορεία.

Ωστόσο, ο Μπαϊρού δήλωσε ότι τέτοια ακραία μέτρα είναι απαραίτητα για να περιοριστεί το δημόσιο αρμόττον της Γαλλίας, ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, και να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού που παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παραμένει επίμονα υψηλό.

Παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση της Γαλλίας με τις κρίσεις χρέους της Ελλάδας και της Ισπανίας τα προηγούμενα χρόνια και δεσμεύτηκε να δράσει «γρήγορα και αποφασιστικά, αλλά με δικαιοσύνη και αμεροληψία».

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία της Ελλάδας», προειδοποίησε στην διάλεξη του στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι «κάθε δευτερόλεπτο, το αρμόττον της Γαλλίας αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ» και εξέφρασε τη λύπη του που οι Γάλλοι θεωρούν «φυσιολογικό εδώ και δεκαετίες το κράτος να πληρώνει για τα πάντα».

«Έχουμε εθιστεί στη δημόσια δαπάνη», δήλωσε.

Ο Μπαϊρού είπε ότι ήθελε να καταργήσει 2 από τις 11 δημόσιες αργίες της Γαλλίας για να εμποδίσει τους Γάλλους εργαζόμενους να εκμεταλλεύονται μια σειρά από σύντομες εβδομάδες που προσφέρονται από μια σειρά δημόσιων αργιών που διαδέχονται ωσπεράν διαδοχικά στα τέλη Απριλίου, τον Μάιο και τις αρχές Ιουνίου.

Μόνο μετά το Πάσχα, οι δημόσιες αργίες στην Γαλλία είναι η Εργατική Πρωτομαγιά την 1η Μαΐου, η Ημέρα Νίκης στην Ευρώπη στις 8 Μαΐου και η Ημέρα της Αναλήψεως που γιορτάζεται 40 ημέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Συνολικά, ο Μπαϊρού και οι υπουργοί του εξέταζαν το ενδεχόμενο μείωσης του προϋπολογισμού του 2026 κατά 43,8 δισεκατομμύρια ευρώ, στο περιορισμοί του σχεδίου τους για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 4,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το επόμενο έτος.

Περικοπές σε δαπάνες, συντάξεις και απολύσεις πάνω από 5.000 δημοσίων υπαλλήλων

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι για να φτάσει σε αυτό το ποσό, η κράτος θα μειώσει τον επόμενο χρόνο τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3.000, θα περικόψει άλλες 1.000 ως 1.500 θέσεις εργασίας σε κρατικές υπηρεσίες ή κρατικούς οργανισμούς, θα μειώσει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα παγώσει τους μισθούς ορισμένων κυβερνητικών υπαλλήλων και το ποσό των παροχών κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, που συνήθως προσαρμόζονται ετησίως στον πληθωρισμό.

Αν και πριν από τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης η κράτος Μπαϊρού είχε υποσχεθεί να μην αυξήσει τους φόρους, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κράτος θα ζητήσει «συνεισφορά αλληλεγγύης» για τους φορολογούμενους με υψηλό εισόδημα.

Εκτός περικοπών οι ένοπλες δυνάμεις

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας θα είναι ένας από τους λίγους τομείς που θα γλιτώσουν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί σε διάλεξη του την Κυριακή να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στα 64 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027, κάτι που επιβεβαίωσε και η παρουσίαση του Μπαϊρού.

Ωστόσο, η κατάργηση 2 αργιών «σκίασε» τις ανακοινώσεις Μπαϊρού για τις περικοπές. Ακόμα και πριν τελειώσει την διάλεξη του, ο πρωθυπουργός άρχισε να δέχεται επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από νομοθέτες της διασπασμένης πολιτικής αντιπολίτευσης της Γαλλίας. Ο Τζόρνταν Μπαρντέλλα, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, δήλωσε ότι το πλάνο του Μπαϊρού ήταν μια «άμεση επίθεση» στη γαλλική ιστορία.

Το κόμμα του Μπαρντέλλα έχει ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις του με βουλευτές της αριστεράς για να απομακρύνει τον πρωθυπουργό όταν οι βουλευτές επιστρέψουν στην εργασία τους το φθινόπωρο, όπως έκαναν με τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ στα τέλη του περασμένου έτους.

Ωστόσο, ο Μπαϊρού φαίνεται να γνωρίζει ότι η συνταγή του για την οζεία των οικονομικών της Γαλλίας θα μπορούσε να του κοστίσει πολιτικά. Στο βήμα από όπου απευθύνθηκε σε ένα πλήθος εκατοντάδων δημοσιογράφων, νομοθετών και υπουργών, ήταν γραμμένη η φράση «η στιγμή της αλήθειας», μια φράση που χρησιμοποίησε ένας από τους υπουργούς του στο Politico για να περιγράψει τα σχέδια για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας του επόμενου έτους.

Πάντως, ο Μπαϊρού, δήλωσε ότι η κράτος γνωρίζει ότι παραμένει «στο έλεος της αντιπολίτευσης» και ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προωθήσει το σχέδιό της.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-