Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: Καινοτομία και τεχνολογική μετάβαση στο επιχειρείν

5 hours ago 3

Της Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, Α’ αντιπροέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), προέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), εκτελεστικής αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ)

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ πέντε χρόνια έχουμε δει το παγκόσμιο τοπίο της επιχειρηματικότητας να αλλάζει με ταχείς ρυθμούς  και σε απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Η γεωπολιτική ρευστότητα, η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας, η κλιματική κρίση, οι δημογραφικές προκλήσεις, είναι δυνάμεις που μετασχηματίζουν την παγκόσμια οικονομία, τις κοινωνίες μας, αλλά και τον τρόπο ζωής όλων μας.

ΣΗΜΕΡΑ ο κανόνας είναι πλέον η αβεβαιότητα και το μέλλον μπροστά μας διαγράφεται πολυπαραγοντικό και ευμετάβλητο. Σε αυτό το τοπίο, ζητούμενο για κάθε επιχείρηση είναι να μπορεί ταυτόχρονα να κοιτάζει στο τώρα και στο αύριο: να μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις και ανάγκες του σήμερα, να προσαρμόζεται διαρκώς στις εξελίξεις, να παραμένει βιώσιμη, ανθεκτική και ανταγωνιστική.

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που θα επιτύχουν σε αυτή την προσπάθεια είναι αυτές που θα καταφέρουν έγκαιρα να ενσωματώσουν καινοτομίες και νέες τεχνολογίες, να αποκτήσουν πρόσβαση σε κατάλληλη γνώση, ταλέντο και δεξιότητες. Είναι αυτές που θα επενδύσουν στην ανάπτυξη διαφοροποιημένων, νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών, για να ενισχύσουν την ευελιξία τους και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις αλλαγές της αγοράς, για να ανοίξουν νέες αγορές.

Είναι οι επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν καινοτόμα μοντέλα λειτουργίας, διαδικασίες και τεχνολογίες, για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την απόδοσή τους μακροπρόθεσμα.

Είναι οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, για να εξοικονομήσουν χρόνο και πόρους, για να γίνουν πιο παραγωγικές, για να λαμβάνουν ενημερωμένες στρατηγικές αποφάσεις.

ΣΕ ΑΥΤΗ την κατεύθυνση η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της έχουν πραγματοποιήσει αρκετά βήματα τα προηγούμενα χρόνια.

Η χώρα βελτιώνει σταθερά τις επιδόσεις της στους δείκτες καινοτομίας και οι κρατικές έρευνες για έρευνα και ανάπτυξη αυξάνονται συστηματικά.

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα αυξάνει σταθερά το μερίδιό της στο ΑΕΠ και ενισχύεται τόσο σε αριθμό επιχειρήσεων όσο και σε κεφαλαιοποίηση.

Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που εξετάζουν την υιοθέτηση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης έχει διπλασιαστεί μεταξύ του 2021 και του 2023.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα εμπεριστατωμένο εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ στη χώρα μας θα κατασκευαστεί ένα από τα πρώτα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης της Ευρώπης.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι κινούμαστε στον σωστό δρόμο. Όμως, η πορεία πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε η Ελλάδα να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας, ιδιαίτερα ως προς τις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε Έρευνα και Καινοτομία και το ποσοστό των εξαγωγών προϊόντων μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη στήριξη του τεχνολογικού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – όχι μόνο μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων, αλλά και με αποτελεσματικούς μηχανισμούς καθοδήγησης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Η στενότερη διασύνδεση ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και επιστημόνων, νεοφυών και εδραιωμένων επιχειρήσεων είναι επίσης απαραίτητη, ενώ εξίσου επιβεβλημένη είναι η περαιτέρω στήριξη του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ώστε να λειτουργήσει ως επιταχυντής για τη διάχυση της καινοτομίας στην ελληνική οικονομία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, θα απαιτηθεί σοβαρή επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, με σκοπό να δημιουργηθεί μια κρίσιμης μάζα εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, που θα μπορέσει να στηρίξει τον τεχνολογικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, αλλά και να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογική επανάσταση θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες και όχι αποκλεισμούς.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών λειτουργεί ως υπεύθυνος, χρήσιμος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια. Πρωτοπορεί στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με σημείο αναφοράς τη δραστηριότητα της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Θ.Ε.Α.

Στηρίζει τη μετάβαση των επιχειρήσεων στο περιβάλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης, με δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης, προγράμματα κατάρτισης σε νέες ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και με συμπράξεις για την προώθηση της υιοθέτησης εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία.

Προωθεί, τέλος, τη σύζευξη της έρευνας και ανάπτυξης με την επιχειρηματική πρακτική, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον ευρύτερο χώρο της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράψαμε πρόσφατα σχετικά μνημόνια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ που γίνεται όλο και πιο σύνθετο και ευμετάβλητο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η στασιμότητα και ο εφησυχασμός. Το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων -και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας- καθορίζεται από την ικανότητά τους να αγκαλιάσουν την καινοτομία και να συμβαδίσουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις, που μετασχηματίζουν το περιβάλλον λειτουργίας τους.

Σε αυτή την προσπάθεια μπορούμε και πρέπει να τις στηρίξουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-