Σουδάν: 32 νεκροί από επιθέσεις στα σύνορα

2 weeks ago 4

Οι επιθέσεις, που διαπράχθηκαν χθες Κυριακή σε δυο κομητείες από παραστρατιωτικούς και στρατιωτικούς με στολές των ενόπλων δυνάμεων του Νότιου Σουδάν, καταδικάστηκαν από κρατικό εκπρόσωπο της Αμπιέι, περιοχής πλούσιας σε πετρέλαιο.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες που κάηκαν μέσα στις καλύβες τους, και (άλλοι) 20 και πλέον τραυματίστηκαν», τόνισε ο Μπουλίς Κοχ Αγκουάρ Ατζίθ, υπουργός Πληροφοριών της Αμπιέι και εκπρόσωπος του Νότιου Σουδάν για την επαρχία αυτή, σε είδηση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή το βράδυ.

«Στρατιώτης της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για την Ασφάλεια της Αμπιέι (σ.σ. UNISFA στα αγγλικά, FISNUA στα γαλλικά) σκοτώθηκε και άλλος τραυματίστηκε», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Νότιο Σουδάν απαίτησε να διενεργηθεί επείγουσα έρευνα για αυτές τις «βάρβαρες επιθέσεις εναντίον αμάχων».

Η επαρχία Αμπιέι, στα σύνορα Σουδάν/Νότιου Σουδάν, παραμένει πρόσχημα εντάσεων μετά την ανεξαρτησία του δεύτερου το 2011.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ειδική επιτετραμμένη των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την θορύβηση της διότι οι μάχες στο περιορισμοί του πολέμου για την ηγεσία στο Σουδάν πλησιάζουν στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, ειδικά στην Αμπιέι.

Το ότι οι μάχες πλησιάζουν την Αμπιέι απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ήδη ευάλωτη περιοχή αυτή, την εξηκοντάλεπτο που η συνεχιζόμενη σύρραξη στο Σουδάν έχει «αναστείλει στην πράξη» τις συνομιλίες των 2 κρατών για αυτή τη διαφιλονικούμενη εδώ και πολύ καιρό περιοχή, τόνισε η Χάνα Τέτε, η γκανέζα ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για το Κέρας της Αφρικής.

Στο Σουδάν, ο πόλεμος που ξέσπασε τη 15η Απριλίου ανάμεσα στον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και de facto ηγέτη της χώρας, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον ως τότε δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος που μετατράπηκε σε εχθρό του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, κατά υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, όμως ο αριθμός αυτός χαρακτηρίζεται από πολλούς παρατηρητές εξαιρετικά υποτιμημένος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκε αυτόν τον μήνα ομόφωνα υπέρ της παράτασης της ειρηνευτικής αποστολής στην Αμπιέι, που συγκροτήθηκε πριν από 12 χρόνια και διαθέτει 4.000 άνδρες.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2023. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-