12/10/2024 13:26
|
THESTIVAL TEAM
«Οι πολίτες ανέθεσαν σε εμάς την ευθύνη της διακυβέρνησης και απαιτούν από εμάς να εξαντλούμε κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους. Θέλουν ακόμα περισσότερα, ακόμα πιο γρήγορα. Πάντοτε, όμως, με σεβασμό στα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά και διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ανυπεράσπιστο αμπέλι δεν θα βρει ποτέ ξανά την Ελλάδα κανένας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Μανιφέστο» και την δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη.
Και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή τα πάντα γύρω μας είναι καλύτερα απ’ ό,τι χθες. Λύσεις που απαιτούσαν μήνες -οι συντάξεις για παράδειγμα που χρειάζονταν μήνες να βγαίνουν χρειάζονται τώρα λίγο καιρό- και μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες φτάνουν στο κινητό μας με το πάτημα ενός κουμπιού. Η Ελλάδα -και το επιβεβαιώνουν όλες οι διεθνείς εκθέσεις- άλλαξε σελίδα. Ανέβηκε οικονομικά, γεωπολιτικά, αμυντικά». Όπως επισημαίνει: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουμε αποφασιστικά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους, ανεβάζουν τα εισοδήματα, τονώνουν την κοινωνική συνοχή».
Για το αν υπάρχουν καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι: «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, απαιτούν χρόνο υλοποίησης και απόδοσης». Όπως εξηγεί: «Πάρτε, για παράδειγμα, τις προσπάθειες για την κάλυψη των κενών σε περιφερειακά ιατρεία, τον εκσυγχρονισμό των εξωτερικών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας. Δείτε την πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου που φέρνει το κράτος δίπλα σε κάθε πολίτη. Τις αλλαγές για την επίσπευση της Δικαιοσύνης. Τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, που ανοίγουν την πόρτα σε ξένα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Την επιστολική ψήφο. Την ενίσχυση των μεταφορών που εμείς στη Θεσσαλονίκη θα γιορτάσουμε στο τέλος του Νοέμβρη, μπαίνοντας στο πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης.
Για το πρόβλημα της ακρίβειας ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει ότι: «Αποτελεί -και το αποδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat- ένα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα. Καμία χώρα δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει μόνη. Και σίγουρα -μαζί με το στεγαστικό- εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ιδίως οι πιο αδύναμοι». «Φαίνεται, ωστόσο, ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του», υπογραμμίζει.
Απαντώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι: «για την Ευρώπη δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη». «Σίγουρα, πάντως, η παράταση της στρατιωτικής αναμέτρησης στο Λίβανο είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές». «Θα χρειαστεί επομένως -όπως έγινε και στο παρελθόν- μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός πολέμου».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Έχετε καταλήξει στους λόγους που η Νέα Δημοκρατία παραμένει καθηλωμένη στα ποσοστά των ευρωεκλογών παρά την καθίζηση των ποσοστών των κομμάτων της αντιπολίτευσης;
Οι πολίτες ανέθεσαν σε εμάς την ευθύνη της διακυβέρνησης και απαιτούν από εμάς να εξαντλούμε κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους. Θέλουν ακόμα περισσότερα, ακόμα πιο γρήγορα. Πάντοτε, όμως, με σεβασμό στα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά και διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ανυπεράσπιστο αμπέλι δεν θα βρει ποτέ ξανά την Ελλάδα κανένας. Βασικός στόχος είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων και βεβαίως η διαρκής μείωση της ανεργίας. Προφανώς, όμως, η Κυβέρνηση -αντιμετωπίζοντας παγκόσμιες κρίσεις όπως η κλιματική και ενεργειακή- έχει μπροστά της νέα και πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως η αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας, το στεγαστικό, η σύγκρουση με τα φαινόμενα νεανικής βίας και η τόνωση της ασφάλειας, η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, η ποιοτική βελτίωση στις μεταφορές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση της καθημερινότητας κάθε πολίτη όπου κι αν ζει. Και βέβαια, η ενίσχυση της ανάπτυξης, η μείωση των ανισοτήτων.
Ας μην ισοπεδώνουμε, όμως, τα πάντα. Αυτή τη στιγμή τα πάντα γύρω μας είναι καλύτερα απ’ ό,τι χθες. Λύσεις που απαιτούσαν μήνες -οι συντάξεις για παράδειγμα που χρειάζονταν μήνες να βγαίνουν χρειάζονται τώρα λίγο καιρό- και μια σειρά δημόσιες υπηρεσίες φτάνουν στο κινητό μας με το πάτημα ενός κουμπιού. Η Ελλάδα -και το επιβεβαιώνουν όλες οι διεθνείς εκθέσεις- άλλαξε σελίδα. Ανέβηκε οικονομικά, γεωπολιτικά, αμυντικά. Μείωσε σχεδόν στο μισό την ανεργία. Αυξήθηκαν τόσο οι συντάξεις, όσο και οι μισθοί στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Μπήκαν σε εφαρμογή μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, προγράμματα για την απόκτηση στέγης από νέους, δράσεις ενίσχυσης των φοιτητών μας. Αυξάνεται το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ και εκσυγχρονίζονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Εφαρμόζεται νέο πλαίσιο απέναντι στην οπαδική βία και τη νεανική παραβατικότητα που παρουσιάζει θλιβερή έξαρση. Επισπεύδεται η απονομή της δικαιοσύνης. Ενισχύεται η αστυνομική παρουσία στις γειτονιές μας. Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και μπαίνει τέλος στα γκισέ της ταλαιπωρίας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουμε αποφασιστικά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους, ανεβάζουν τα εισοδήματα, τονώνουν την κοινωνική συνοχή.
Μήπως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης καθυστερεί και δεν αποδίδει άμεσα για τους πολίτες;
Μην κάνουμε λάθος. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, απαιτούν χρόνο υλοποίησης και απόδοσης. Πάρτε, για παράδειγμα, τις προσπάθειες για την κάλυψη των κενών σε περιφερειακά ιατρεία, τον εκσυγχρονισμό των εξωτερικών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας. Δείτε την πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου που φέρνει το κράτος δίπλα σε κάθε πολίτη. Τις αλλαγές για την επίσπευση της Δικαιοσύνης. Τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία, που ανοίγουν την πόρτα σε ξένα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Την επιστολική ψήφο. Την ενίσχυση των μεταφορών που εμείς στη Θεσσαλονίκη θα γιορτάσουμε στο τέλος του Νοέμβρη, μπαίνοντας στο πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης.
Η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά. Τί φταίει;
Η ακρίβεια άρχισε να εμφανίζεται μετά το τέλος της πανδημίας και πήρε εκρηκτικές διαστάσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξαιτίας των ενεργειακών ανατιμήσεων που προκάλεσε. Αποτελεί -και το αποδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat- ένα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα. Καμία χώρα δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει μόνη. Και σίγουρα -μαζί με το στεγαστικό- εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ιδίως οι πιο αδύναμοι. Φαίνεται, ωστόσο, ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του. Θυμίζω ότι από την αρχή, η Κυβέρνηση κινήθηκε σε τρεις άξονες: Πρώτον, τη βελτίωση των εισοδημάτων με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων, που φέτος ξεπερνούν συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ. Δεύτερο, με μηδενική ανοχή στην αισχροκέρδεια, ένταση των ελέγχων από τη ΔΙΜΕΑ και επιβολή αυστηρών προστίμων στους παραβάτες. Ουδέποτε στο παρελθόν έγιναν οι έλεγχοι που γίνονται σήμερα. Και τρίτον με δράσεις για τη συγκράτηση των τιμών: Επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για βασικά είδη. Ρυθμίσεις για τη διόρθωση δομικών στρεβλώσεων στην αγορά, τη διαφάνεια στις τιμές και την αποτροπή παραπλανητικών εκπτώσεων. Πρωτοβουλίες όπως η μείωση τιμών κατά 5% και το «Καλάθι του νοικοκυριού».
Πρόσφατα άρχισαν επαφές των Υπουργών με την κοινοβουλευτική ομάδα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει γκρίνια για έλλειψη ενημέρωσης;
Με οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Γενική Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο συναντήσεων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με Υπουργούς για τις επερχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν είναι ο πρώτος κύκλος συναντήσεων και θέλω να βεβαιώσω ότι οι συνάδελφοι επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον. Θέλουν να συμμετέχουν στην τελική διαμόρφωση των νομοθετημάτων και πολλές φορές καταθέτουν ενδιαφέρουσες συμπληρωματικές προτάσεις. Σύντομα θα αρχίσουμε -ξεκίνησα τις σχετικές διαβουλεύσεις- και ένα νέο κύκλο συναντήσεων ανά Περιφέρεια για θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Οι συνάδελφοι θέλουν να συμβάλλουν στην επίτευξη ακόμη πιο γρήγορων αποτελεσμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και τα μέλη της κυβέρνησης ανταποκρίνονται θετικά. Όλοι, άλλωστε, συμφωνούμε πως μαζί πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Διακρίνετε κι εσείς “γαλάζιο αντάρτικο” μέσα στην Κοινοβουλευτική ομάδα;
Τα τελευταία πέντε χρόνια,από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία, έχουν κατατεθεί πάνω από 6.000 ερωτήσεις Βουλευτών της σε υπουργούς για τοπικά και ευρύτερα ζητήματα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, παρότρυνε τους συναδέλφους να έχουν ενεργό συμμετοχή και με κατάθεση ερωτήσεων. Αλίμονο αν η κατάθεση μιας ερώτησης από ένα συνάδελφο θεωρείται αντάρτικο. Φτάνει βεβαίως οι ερωτήσεις που κατατίθενται να μην περιέχουν συκοφαντικές επιθέσεις, να αποβλέπουν στην ανάδειξη υπαρκτών ζητημάτων και όχι στην εκτόξευση ύβρεων.
Πριν από λίγες ημέρες στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάστηκαν έντονα οι απουσίες Καραμανλή – Σαμαρά. Έπρεπε να παραστούν;
Ασφαλώς θα ήθελα να είναι παρόντες, τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς. Ήταν, άλλωστε, μια γιορτή για τον ιδρυτή μας, τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τους ηγέτες που τον διαδέχθηκαν από τότε μέχρι σήμερα. Ένας ύμνος στην ευγένεια του Γεωργίου Ράλλη, το σφρίγος του Ευάγγελου Αβέρωφ, την αλήθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την ορμή του Μιλτιάδη Έβερτ. Αλλά και στη δική τους συμβολή στην πορεία της παράταξης. Στη συνέπεια του Κώστα Καραμανλή, στο αίσθημα ευθύνης του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στη μαχητικότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ναι, λοιπόν, θα ήθελα να είναι μαζί μας. Ήταν μια γιορτή που γεμίζει υπερηφάνεια κάθε νεοδημοκράτισσα και κάθε νεοδημοκράτη.
Σας προβληματίζει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή; Είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο κύμα προσφυγικών ροών και μιας ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης που μπορεί να ξεσπάσει;
Βάζετε κυρία Κουτροκόη, δύο εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα. Διότι προφανώς για την Ευρώπη δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη, ούτε μια νέα ενεργειακή κρίση, ούτε το βάρος ενός νέου προσφυγικού ζητήματος. Μέχρι στιγμής, οι κίνδυνοι μιας μείζονος ενεργειακής κρίσης παραμένουν χαμηλοί, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα ποια μπορεί να είναι η τελευταία λέξη της κρίσης. Ούτε ποιοί μπορεί να εμπλακούν, ούτε ποιές διαστάσεις μπορεί να πάρει μια ευρύτερη ανάφλεξη, ούτε ποιες αυξήσεις μπορεί να επιφέρει στα καύσιμα. Σίγουρα, πάντως, η παράταση της στρατιωτικής αναμέτρησης στο Λίβανο είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές. Μη ξεχνάμε ότι ο Λίβανος είναι μια χώρα πεντέμισι εκατομμυρίων κατοίκων και έχει αυτή τη στιγμή δυόμισι εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι επομένως βέβαιο πως κάποιοι από αυτούς θα θελήσουν να φύγουν προς τη Συρία, την Τουρκία και προφανώς προς τη χώρα μας, θα υπάρξει πρόβλημα. Θα χρειαστεί επομένως -όπως έγινε και στο παρελθόν- μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός πολέμου.
Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.