Η αιματηρή ένταση που έχει ξεσπάσει ξανά στα σύνορα μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης απειλεί να εξελιχθεί σε γενικευμένη σύρραξη, αναζωπυρώνοντας μια χρόνια, αλλά ελάχιστα γνωστή, διαμάχη στη νοτιοανατολική Ασία.
Στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών συγκρούστηκαν την Πέμπτη, με την Ταϊλάνδη να εξαπολύει επιθέσεις με μαχητικά αεροσκάφη εναντίον καμποτζιανών στόχων κοντά στην αμφισβητούμενη μεθοριακή γραμμή.
Η κλιμάκωση ήρθε στον απόηχο δύο περιστατικών με νάρκες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό Ταϊλανδών στρατιωτών, όπως εξηγεί σε ένα explainer το CNN.
Τι προκάλεσε την τελευταία έκρηξη έντασης;
Η σπίθα άναψε τον Μάιο, όταν ένας Καμποτζιανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε σύντομη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών στο αποκαλούμενο «Σμαραγδένιο Τρίγωνο», τη μεθοριακή περιοχή όπου συναντώνται η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη και το Λάος.
Και οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι ενήργησαν αμυντικά και κατηγορούν η μία την άλλη για την πρόκληση του επεισοδίου. Παρά τη ρητορική περί αποκλιμάκωσης, ακολούθησε στρατιωτική κινητοποίηση: ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στα σύνορα και ακολούθησαν επιθετικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές.
Η Μπανγκόκ κατέλαβε σημεία ελέγχου, περιόρισε τις διελεύσεις και απείλησε να διακόψει την παροχή ρεύματος και ίντερνετ σε καμποτζιανές μεθοριακές πόλεις. Η Πνομ Πεν απάντησε με εμπάργκο σε φρούτα και λαχανικά από την Ταϊλάνδη και με απαγόρευση των ταϊλανδέζικων σειρών στην τηλεόραση.
Οι δύο εκρήξεις ναρκών (στις 16 και 23 Ιουλίου) που άφησαν έναν στρατιώτη χωρίς πόδι και τραυμάτισαν άλλους πέντε, οδήγησαν στην υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων και στην αμοιβαία ανάκληση διπλωματών.
Γιατί διαφωνούν για τα σύνορα;
Η σχέση των δύο χωρών κινείται εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στη συνεργασία και την ανταγωνιστικότητα. Το μήκους 817 χλμ. σύνορο χαράχτηκε εν μέρει κατά την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Καμπότζη, αλλά εξακολουθεί να περιλαμβάνει αμφισβητούμενα σημεία — μεταξύ των οποίων και αρχαιολογικά μνημεία.
Η Καμπότζη έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά η Ταϊλάνδη δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του και υποστηρίζει ότι η χάραξη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ σε κρίσιμες περιοχές.
Το 2011, συγκρούσεις γύρω από τον ναό του Πρέα Βιχεάρ (11ος αιώνας), μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και στην εκκένωση χιλιάδων κατοίκων και από τις δύο πλευρές.
Τι πολιτικές συνέπειες είχε η σύγκρουση;
Η τελευταία κρίση προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Ταϊλάνδη. Η πρωθυπουργός Παετονγκτάν Σιναουάτρα, η νεότερη επικεφαλής κυβέρνησης στη χώρα (μόλις 38 ετών), τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων τον Ιούλιο μετά από διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρώην ηγέτη της Καμπότζης, Χουν Σεν.
Στην επίμαχη συνομιλία, διάρκειας 17 λεπτών, η Σιναουάτρα εμφανιζόταν να επικρίνει τους χειρισμούς του ίδιου της του στρατού, δίνοντας την εντύπωση ρήξης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη στρατιωτική ηγεσία.
Η υπόθεση έχει εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, η οποία ταλανίζεται εδώ και χρόνια από αλλεπάλληλες κρίσεις και εναλλαγές εξουσίας.
Εργαλεία