Starbucks China: Μάχη δισεκατομμυρίων για ένα μερίδιο στην πιο κρίσιμη αγορά

8 hours ago 8

Περίπου 30 επενδυτικά σχήματα, εγχώρια και διεθνή, έχουν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές για τη Starbucks China, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNBC.

Οι προσφορές αποτιμούν την κινεζική δραστηριότητα της αλυσίδας καφέ από 5 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις υψηλότερες να θεωρούνται πιο ρεαλιστικές.

Η Starbucks, της οποίας η συνολική κεφαλαιοποίηση φτάνει τα 108 δισ. δολάρια, αντλεί πάνω από το 8% των παγκόσμιων εσόδων της από την Κίνα. Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τη διαδικασία, μια δίκαιη αποτίμηση θα κυμαινόταν στα 9 δισ. δολάρια.

Παραμένει μερίδιο στον ορίζοντα – Στο τραπέζι το 30%

Η εταιρεία ήδη εξετάζει τις προτάσεις και τις δομές των deals, με στόχο την επιλογή υποψήφιων αγοραστών εντός δύο μηνών. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2025.

Σε δήλωσή της στο CNBC, η Starbucks υπογράμμισε ότι δεν εξετάζει πλήρη αποχώρηση από την αγορά. «Θα διατηρήσουμε ένα σημαντικό μερίδιο. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να έχει νόημα για την εταιρεία και τους συνεργάτες μας», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πηγές προσκείμενες στη διαδικασία ανέφεραν πως η Starbucks μπορεί να κρατήσει 30% και το υπόλοιπο να κατανεμηθεί μεταξύ επενδυτών, κανένας από τους οποίους δεν θα ξεπερνά επίσης το 30%.

Ονόματα-κλειδιά και επενδυτικό άγχος

Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγονται μεγάλα επενδυτικά σχήματα όπως η Centurium Capital (μεγαλομέτοχος της Luckin Coffee), η Hillhouse Capital, η Carlyle Group και η KKR & Co.

Η επενδυτική δραστηριότητα στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα κεφάλαια να μένουν ανενεργά. Αυτό αυξάνει την πίεση προς τους διαχειριστές κεφαλαίων να κλείσουν συμφωνίες και να δείξουν στους επενδυτές ότι «παραμένουν στο παιχνίδι».

Σύμφωνα με πηγές, η Goldman Sachs ηγείται της διαδικασίας ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

Το προηγούμενο της McDonald’s και η στρατηγική επιρροής

Η πιθανή αποεπένδυση θυμίζει την κίνηση της McDonald’s το 2017, όταν πούλησε το 52% των επιχειρήσεών της στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ σε κρατικό κινεζικό fund και στη Carlyle. Η McDonald’s διατήρησε το 20% και εν τέλει εξαγόρασε πίσω το μερίδιο της Carlyle το 2023.

Αναλυτές εκτιμούν ότι και η Starbucks θα προτιμήσει να παραμείνει ενεργή στη στρατηγική της αγορά, εξασφαλίζοντας μελλοντικά κέρδη και επιρροή στις αποφάσεις. Η εταιρεία είχε ξεκινήσει τη διαδικασία από τα τέλη του 2024 και, σύμφωνα με τον CEO Brian Niccol, έχει δεχθεί «τεράστιο ενδιαφέρον».

Πτώση μεριδίου και κινήσεις ανάκαμψης

Η Starbucks βρίσκεται αντιμέτωπη με κατακόρυφη πτώση του μεριδίου αγοράς στην Κίνα – από 34% το 2019 σε μόλις 14% το 2024, σύμφωνα με την Euromonitor. Η εταιρεία έχασε έδαφος από τη Luckin Coffee και από τις εγχώριες αλυσίδες bubble tea.

Το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι πωλήσεις ανά κατάστημα ήταν σταθερές, μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης. Τον Ιούνιο, προχώρησε σε μείωση τιμών και παρουσίασε νέες sugar-free επιλογές, στοχεύοντας στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά μη καφέ ροφημάτων στην Κίνα.

Ο CEO της Starbucks παραδέχθηκε ότι η εταιρεία πειραματίζεται με νέα προϊόντα, «σε τιμές που ταιριάζουν στον καταναλωτή» και με marketing που να «συνδέεται πολιτισμικά με την τοπική κοινωνία».

Εμπόδια: Μισθώματα, κουλτούρα και αντανακλαστικά

Ένα ακόμη αγκάθι για τους επενδυτές είναι τα υψηλά μισθώματα σε εμπορικά κέντρα όπου δραστηριοποιείται η Starbucks. Η εταιρεία μπήκε στην Κίνα το 1999, όταν τα malls προσέφεραν ελκυστικά ενοίκια χάρη στην αυξημένη επισκεψιμότητα. Αυτό όμως ενδέχεται να αλλάξει.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόσταση ανάμεσα στη διοίκηση Κίνας και ΗΠΑ της εταιρείας δυσχεραίνει τη λήψη κρίσιμων εμπορικών αποφάσεων. Το ζητούμενο πλέον είναι τοπική ευελιξία και ταχύτητα αντίδρασης.

Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Σεπτέμβριο η Starbucks διόρισε νέα επικεφαλής για την Κίνα τη Molly Liu, προερχόμενη από το digital division της εταιρείας.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-