Αλεξέι Ναβάλνι: Οι συνεργάτες του κατηγορούν τη Ρωσία ότι κρύβει τη σορό του

1 month ago 5

Ενώ η μαμά του ενημερώθηκε χθες, Σάββατο για να παραλάβει τη σορό του γιου της στο νεκροτομείο της Σαλέχαρντ που βρίσκεται κοντά στην σωφρονιστική αποικία IK3 που κρατείτο, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Στενός συνεργάτης του νεκρού ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, είπε ότι η μαμά του, Λουντμίλα, ενημερώθηκε ότι η νεκροσέντουκο του θα παραδοθεί μόνο όταν ολοκληρωθεί η νεκροψία-νεκροτομή.

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι πιστεύουν ότι ο μαχητής κατά της διαφθοράς δολοφονήθηκε απαί εντολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 300 Ρώσοι συνελήφθησαν επειδή απέδωσαν φόρο τιμής στον Ναβάλνι, σύμφωνα με μια συνασπισμός για τα δικαιώματα.

Την ίδια ώρα, οι δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν ευθύνες στις ρωσικές Αρχές για τον αιφνίδιο θάνατο του 47χρονου, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών από την ομάδα των πλούσιων χωρών της G7 κάλεσαν τη Ρωσία να «διευκρινίσει επειγόντως» τις συνθήκες περίγυρα από αυτόν.

Ο Πούτιν δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο δημόσια από τότε που η ρωσική υπηρεσία φυλακών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Ναβάλνι αρρώστησε και πέθανε στην απομακρυσμένη φυλακή ΙΚ-3 στον Αρκτικό Κύκλο. Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε τώρα αμέσως για τον θάνατό του.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι απορρίπτει «προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές» εκτιμήσεις σχετικά με τα αίτια του θανάτου του που έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης με Βρετανούς αξιωματούχους το Σάββατο.

Ο Ναβάλνι ήταν ένα από τα πιο εξέχοντα πρόσωπα της ρωσικής αντιπολίτευσης στο σύστημα του Πούτιν και εξέτιε επιτίμιο φυλάκισης τριών δεκαετιών για κατηγορίες για πολιτικά κίνητρα στην φυλακή Polar Wolf στο Χαρπ, κατά πρόσβαση 1.900 χλμ. βόρεια της Μόσχας.

Η μαμά του, Λουντμίλα Ναβάλναγια, φέρεται να ενημερώθηκε από τη σωφρονιστική υπηρεσία ότι πέθανε την Παρασκευή αφού κατέρρευσε και έπεσε αναίσθητος κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, είπε η ομάδα του.

Επισκέφτηκε την φυλακή το Σάββατο και έλαβε επίσημη ειδοποίηση που ανέφερε την εξηκοντάλεπτο θανάτου στις 14:17 τοπική εξηκοντάλεπτο (09:17 GMT).

Ένας άλλος σύμμαχος του Ναβάλνι, ο Ιβάν Ζντάνοφ, είπε ότι η μαμά του ακτιβιστή ενημερώθηκε ότι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» - ένας γενικός, ασαφής όρος για μια κατάσταση που προκαλεί αιφνίδιο θάνατο από καρδιακή ανακοπή χωρίς προφανή αιτία.

Η ομάδα του είπε ότι η κα Ναβαλνάγια ενημερώθηκε ότι η νεκροσέντουκο του είχε μεταφερθεί στην πόλη Σαλέχαρντ, κοντά στο συγκρότημα των φυλακών, αλλά όταν έφτασε το νεκροτομείο ήταν κλειστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της είπαν ότι η αρχική μεταθανάτια εξέταση δεν είχε καταλήξει σε αποτέλεσμα και ότι θα έπρεπε να διεξαχθεί μια δεύτερη, της οποίας τα αποτελέσματα «υποτίθεται» ότι θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι ισχυρίζονται ότι η νεκροσέντουκο του αποκρύπτεται σκόπιμα από τις ρωσικές αρχές για να μπορέσουν να «καλύψουν ίχνη» και ζητούν να επιστραφεί «αμέσως» η νεκροσέντουκο του στην οικογένειά του.

Περισσότερες από 300 συλλήψεις

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από 300 άτομα έχουν συλληφθεί μετά από αγρυπνίες και συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ρωσική ομάδα παρακολούθησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Η OVD-Info ανέφερε ότι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε 32 πόλεις, με τους μεγαλύτερους αριθμούς στην πρωτεύουσα Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Το Σάββατο, η αστυνομία στη Μόσχα συνέλαβε κατά πρόσβαση 15 άτομα που είχαν βάλει λουλούδια και άναψαν κεριά κάτω από το μνημείο «Wall of Grief» για τα θύματα της καταστολής κατά τη σοβιετική εποχή.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης κοντά σε ρωσικές πρεσβείες σε πολλές χώρες.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-