Στο σκαμνί ο Μπέος για το ρατσιστικό "μαϊμού" στον Τετέι, δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα

1 month ago 5

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΑΡΑΣ 14.02.2024 | 13:35

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας , Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, άσκησε δίωξη κατά του Αχιλλέα Μπέου και του Βόλου για τη ρατσιστική επίθεση στον Ανδρέα Τετέι στο ματς των Θεσσαλών κόντρα στην Κηφισιά.

Ο Υπεύθυνος Άσκησης Πειθαρχικών Διώξεων Ποδοσφαιρικών Αδικημάτων, Εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, άσκησε Πειθαρχική Δίωξη σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου και της ΠΑΕ Βόλος ΝΠΣ, για τη ρατσιστική επίθεση στον παίκτη της Κηφισιάς, Ανδρέα Τετέι.

Συγκεκριμένα η δίωξη αναφέρει:

"Η Πειθαρχική Δίωξη ασκείται διότι την 11-2-2024 στην Καισαριανή Αττικής, όπου διεξήχθη ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ Κηφισιά – ΠΑΕ Βόλος ΝΠΣ για την 22η αγωνιστική του Πρωταθλήματος της Super League 1, ο Αχιλλέας Μπέος ως αξιωματούχος της ομάδας ΠΑΕ Βόλος ΝΠΣ διέπραξε σε βάρος άλλου περιφρονητική και ρατσιστική εξ αιτίας του χρώματός του πράξη, και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του ανωτέρω αγώνα αποκάλεσε τον ποδοσφαιριστή της ομάδας της Κηφισιάς Ανδρέα Τεττέι «μαϊμού».

Η ως άνω πράξη προβλέπεται και τιμωρείται πειθαρχικά από τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 18§§1, 2α΄, 26 του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο".

Ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ κάνει λόγο για τον Ρατσισμό στο Άρθρο 18 του Κεφαλαίου Γ με τίτλο "Δυσφήμηση ποδοσφαίρου - Ειδικά πειθαρχικά αδικήματα".

1. Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα Κώδικα μειώνει, μεροληπτεί κατά ή αμαυρώνει οποιονδήποτε, με τρόπο δυσφημιστικό, εξαιτίας της φυλής, του χρώματος, της γλώσσας, της θρησκείας ή της εθνοτικής προελεύσεώς του, ή διαπράξει οποιαδήποτε άλλη ρατσιστική ή περιφρονητική, πράξη, θα τιμωρείται:

  • Αν είναι ποδοσφαιριστής με ποινή αποκλεισμού πέντε (5) αγωνιστικών τουλάχιστον και χρηματική ποινή τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ τουλάχιστον.
  • Αν είναι αξιωματούχος ομάδος με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα από τρεις (3) μήνες μέχρι έναν (1) χρόνο και χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ τουλάχιστον εφόσον είναι αξιωματούχος ΠΑΕ και δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ αν είναι αξιωματούχος σωματείου
  • Αν είναι θεατής με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, από έξι (6) μήνες μέχρι δύο (2) έτη και η ομάδα του με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ εφόσον είναι ΠΑΕ και από πεντακόσια (500) ευρώ έως χίλια (1.000) ευρώ αν είναι σωματείο

2.
α) Εάν αξιωματούχοι ή και ποδοσφαιριστές μίας ομάδας διαπράξουν ρατσιστική ή περιφρονητική πράξη, όπως περιγράφεται στην παρ. 1 του παρόντος, ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και η υπαίτια ομάδα τιμωρείται, επιπλέον των ποινών της παραγράφου 1 με χρηματική ποινή, η οποία για μεν τις ΠΑΕ ανέρχεται από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ογδόντα χιλιάδες (80.000) ευρώ, για δε τα σωματεία δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ.
Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εκτός της κατά τα άνω απώλειας του αγώνα, η παραπάνω χρηματική ποινή θα διπλασιάζεται και σε περίπτωση νέας (τρίτης) παράβασης, η ομάδα θα υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία στην λήξη του οικείου πρωταθλήματος.

β) Εάν φίλαθλοι μιας ομάδας διαπράξουν ρατσιστικές ή περιφρονητικές πράξεις όπως περιγράφεται στην παρ. 1, το αρμόδιο όργανο δύναται να επιβάλλει, εκτός της χρηματικής ποινής που αναφέρεται στην παρ. 1, και την ποινή της διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές (κεκλεισμένων των θυρών) σε συγκεκριμένο τμήμα των εξεδρών του γηπέδου.

3. Οι ποινές του παρόντος άρθρου δύναται να επιβληθούν μειωμένες ή να μην επιβληθούν καθόλου εάν ο εν λόγω ποδοσφαιριστής ή η ομάδα είναι σε θέση να αποδείξει ότι δεν ήταν υπεύθυνος (-η) ή ήταν υπεύθυνος (-η) σε μικρό βαθμό για τις εν λόγω παραβάσεις, ή εάν υπάρχουν σημαντικά απαλλακτικά περιστατικά, ιδιαίτερα δε εάν οι παραβάσεις προκλήθηκαν σκόπιμα ώστε να αναγκάσουν την επιβολή των προβλεπομένων ποινών σε έναν ποδοσφαιριστή ή μία ομάδα.

Θυμίζουμε ότι το πρωί της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου, ο 22χρονος ποδοσφαιριστής της Κηφισιάς μετέβη στη ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσει για το περιστατικό που έλαβε χώρα στο "Μιχάλης Κρητικόπουλος" κατόπιν αυτεπάγγελτων ενεργειών του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-