Το πρωί του Σαββάτου, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τους δημάρχους της Σάμου στο Καρλόβασι. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι 2 δήμαρχοι, Δυτικής και Ανατολικής Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους και Παρασκευάς Παπαγεωργίου αντίστοιχα. Τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν, ο Παναγιώτης Μετρέγκας, μέλος της Γραμματείας ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σταμάτης Φιλιππής, Γραμματέας της ΤΕ Σάμου, ο Βασίλης Κοσμάς και ο Δημήτρης Αποστόλου, δημοτικοί σύμβουλοι Δυτικής Σάμου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Τίμος Χατζηλαγός, δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Σάμου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βορείου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Αγλαϊα Κυρίτση και Γιώργος Τσακαλίας.
Στο επίκεντρο οι έλλειψεις στην υγεία, τα ακτοπλοϊκά και η λειψυδρία
Και οι 2 δήμαρχοι ενημέρωσαν τον Δ. Κουτσούμπα για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν «την υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή τους, με συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε ανάγκες που υπάρχουν, πάγιες αλλά και έκτακτες, όπως αυτές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς πριν μερικά χρόνια. όπου η επανόρθωση των ζημιών δεν προχωρά, καθώς δεν υπάρχει ο μηχανισμός και η απαραίτητη χρηματοδότηση».
Ανέδειξαν ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα για τους κατοίκους του νησιού, αυτό «του κόστους των ακτοπλοϊκών μεταφορών». Επίσης τόνισαν ότι «η δασοπυρόσβεση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον εθελοντισμό, η χρηματοδότηση από το κράτος παραμένει κατά πρόσβαση στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, τα μηχανήματα είναι σε άθλια κατάσταση και τα έργα αγροτικής οδοποιίας, που είναι απαραίτητα και για την δασοπυρόσβεση αλλά και για την πρόσβαση των αγροτών στα κτήματά τους, δεν προχωρούν».
Τέλος επισήμαναν το «τεράστιο πρόβλημα στον τομέα της Υγείας, αλλά και της έλλειψης νερού στο νησί».
Κουτσούμπας: «Οι δήμαρχοι οι εκλεγμένοι που έχουν την πλειοψηφία, πρέπει να δρουν από θέση αντιπολίτευσης στην κεντρική εξουσία»
Ο Δ. Κουτσούμπας παίρνοντας τον λόγο, ανέφερε τα εξής: «Θεωρήσαμε απαραίτητο, επειδή κάνουμε περιοδεία αυτό το τετραήμερο στην Ικαρία πρώτα, και στη Σάμο από χθες το βράδυ, να συναντήσουμε τους δημάρχους του νησιού ως εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, όπως συνηθίζουμε να λέμε, τους εκλεγμένους εκπροσώπους. Θα επαναλάβω αυτό που είναι γνωστό, ότι το κράτος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις, σας δίνει πάρα πολλές αρμοδιότητες, όχι μόνο πάνω από τις δυνατότητες σας, αλλά και πάνω από αυτό που έπρεπε να έχετε, διατί μια σειρά ζητήματα αφορούν κυρίως το ίδιο το κράτος. Μπορεί και ο δήμος να είναι τμήμα της κεντρικής διοίκησης και όσο περνάνε τα χρόνια και με τους νόμους που αλλεπάλληλα έχουν ψηφίσει, γίνεται όλο και πιο οργανικό στοιχείο του κράτους, αλλά δεν παύει τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι, εκπρόσωποι των κατοίκων, να διεκδικούν.
Η αντίληψή μας είναι, ότι και οι δήμαρχοι οι εκλεγμένοι που έχουν την πλειοψηφία, πρέπει να δρουν από θέση αντιπολίτευσης στην κεντρική εξουσία, με την έννοια της διεκδίκησης των ζητημάτων που αφορούν τον τόπο τους, που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.
Και βέβαια ενώ συνήθως ακούμε ότι "υπάρχουν δημοσιονομικές δυσκολίες, δεν υπάρχουν χρήματα", γενικά βλέπουμε και παρατηρούμε, όπως κι εσείς το βλέπετε, ότι βρίσκονται χρήματα όταν είναι να αποκομίσουν τεράστιο κέρδος εταιρείες, όμιλοι, διάφοροι επενδυτές και βρίσκουν ζεστό χρήμα και κοινοτικές επιδοτήσεις για να μπορούν να δοθούν σε αυτούς. Αλλά όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες, μπαίνει "κάβουρας στην τσέπη" και τους δαγκώνει, λένε "δεν γίνεται". Κατά τα άλλα, πολεμική οικονομία για να στέλνουμε όπλα στον Ζελένσκι, τώρα στέλνονται Patriot, για να στέλνονται στον Νετανιάχου υπάρχουν. Και να προετοιμάζεται πολεμικά η χώρα και να μπλέκεται όλο και περισσότερο και να πληρώνει ο ελληνικός λαός. Και βέβαια φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, οι οποίοι πληρώνουν εθελοντικά φόρους. Ποιος από εσάς, ποιος από εμάς, ποιος από τον Ελληνικό λαό, τον σαμιώτικο λαό, μπορεί να πει εθελοντικά "δεν μπορώ να πληρώσω τον φόρο"; Αν το κάνει, θα του βουτήξουν τα funds το σπίτι αμέσως, την πρώτη κατοικία ή το μαγαζάκι που έχει.
Άρα λοιπόν, αυτά τα ζητήματα έχουν να κάνουν με οικονομικό, κεντρικό, επιστημονικό σχεδιασμό των ζητημάτων, με χρηματοδοτήσεις και προτεραιότητες, που πρέπει να υπάρχουν. Για εμάς για παράδειγμα, είναι ζήτημα που πρέπει να λυθεί, διατί δεν μπορεί 5 χρόνια μετά τον σεισμό και οι πληγές επιπλέον να μην έχουν κλείσει. Και δεν λέω μόνο για τις αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί, ή για άλλα ζητήματα που ο πλανήτης πληρώνει από την τσέπη του, αντί να του δώσει ενίσχυση παρά τις αρχικές υποσχέσεις. Μιλάω και για τα προβλήματα, αν υπάρχουν, στατικότητας των κτιρίων και τα σχολικά κτίρια. Εδώ θρηνήσαμε 2 μαθητές. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν μπορεί τα παιδιά να εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ ή σε κτίρια που πέφτουν τοίχοι, σοβάδες ή να είναι επικίνδυνα κτίρια. Και καλά οι εκκλησίες, να φτιάξουμε και την εκκλησία, σωστά τα λέτε για τους ανθρώπους που θέλουν να πηγαίνουν εκεί να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά τα σχολεία μας;
Όλα αυτά είναι αναγκαίο πακέτο ζητημάτων που θα έπρεπε να δρομολογηθούν, να ιεραρχηθούν και βεβαίως να χρηματοδοτηθούν, πρώτα και κύρια για να γίνουν. Και το πανεπιστήμιο εδώ, απ' ό,τι ξέρω, πάνε και έρχονται σε διάφορες αίθουσες οι φοιτητές, για να σπουδάσουν. Και μετά λένε "γιατί δεν έρχονται φοιτητές, διατί κλείνουν σχολές, διατί υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν οι σχολές".
Άρα λοιπόν υπάρχουν ζητήματα προτεραιότητας. Εμείς επίσης θεωρούμε σημαντικό και το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας και εδώ χρειάζεται χρηματοδότηση. Μπορεί εσείς να κάνετε το ανθρωπίνως δυνατό με τα μέσα που διαθέτετε, με το ατομικό που διαθέτετε, σωστά και ο εθελοντισμός και Οι Έλληνες τον ενισχύουμε. Εμείς έχουμε κατεύθυνση και στις οργανώσεις μας. Τα μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, ξέρετε, σε όλα αυτά που γίνονται, σε πλημμύρες, πυρκαγιές θέλουμε να πρωτοστατούν και να βοηθούν τους κατοίκους, τους γείτονες, το χωριό, ανάλογα που είναι ο καθένας, αλλά κι αυτό έχει και ένα όριο. Εντάξει να βοηθάει ο κάθε άνθρωπος και εθελοντικά, να δείχνει την αλληλοσυμπαράσταση για τον συνάνθρωπό του που κινδυνεύει η περιουσία του, το βιός του και η ίδια η ζωή του, αλλά το κράτος πού είναι; Στο κράτος είναι η κύρια ευθύνη. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν μηχανήματα, να μην υπάρχουν υποδομές, να μην υπάρχει δυνατότητα να συντηρήσεις τα οχήματα της πυροσβεστικής. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ελλείψεις στο πυροσβεστικό σώμα, να έχει διαλυθεί η δασική υπηρεσία σε όλη την Ελλάδα. Και αυτά τα ζητήματα τα θέτουμε σε προτεραιότητα.
Συμφωνούμε στο θέμα που βάλατε, του νερού, είναι μεγάλο πρόβλημα και όσο περνάνε τα χρόνια τόσο οξύνεται, παρ' ότι υπάρχουν οι δυνατότητες της επιστήμης και τα σχέδια για να διαχειριστείς το νερό, για να μην χάνεται νερό, διατί χάνεται πολύτιμο νερό και εδώ στη Σάμο που έχει πάρα πολλά νερά, πηγές που μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά πως το διαχειρίζεσαι για να έχεις τη δυνατότητα να λύσεις προβλήματα, όταν υπάρχει επίταση της λειψυδρίας ή τέτοια ζητήματα. Και βέβαια δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν υπάρχει προγραμματισμός. Όλα αφήνονται στον αυτόματο πιλότο και άντε και σε κάποιους ιδιώτες αν έχουν κέρδος από αυτό που θα κάνουν, από την επένδυση, να βοηθήσουν».
Για όλα αυτά τα ζητήματα, κατέληξε ο Δ. Κουτσούμπας «μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις στη Βουλή και για να ασκηθεί πίεση στα υπουργεία και βέβαια στους αγώνες, στην πράξη θα είμαστε μαζί σας».