Έρχεται θερμή εισβολή με 30άρια: Πότε θα κορυφωθεί, πού θα είναι πιο αισθητή η ζέστη

3 weeks ago 3

Η αφρικανική σκόνη δεν αναμένεται να υποχωρήσει πριν από την Τρίτη 2 Απριλίου ενώ σύμφωνα με το meteo.gr αναμένονται ακραία θερμές για την εποχή αέριες μάζες στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας από την Κυριακή 31 Μαρτίου ως την Τρίτη 2 Απριλίου.

Το απόγευμα της Δευτέρας οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι ως και 15-16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Meteo: Ακραία θερμές για την εποχή αέριες μάζες σε Ανατολική Ευρώπη και Ελλάδα

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες θα ευνοήσει την μεταφορά ακραία θερμών για την εποχή αερίων μαζών από την Αφρική προς την Ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας με την κορύφωση να αναμένεται το τρίημερο Κυριακή 31/03 - Τρίτη 02/04.

Χρησιμοποιώντας την απόκλιση της θερμοκρασίας στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), επίπεδο που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τον αερίων μαζών, οι αέριες μάζες πάνω από τμήματα της Ανατολικής Ευρώπης αναμένεται να είναι ως και 17-18 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Όπως διακρίνεται και στο παραπέρα γράφημα, όπου εστιάζουμε στην περιοχή μας, παρατήρουμε ότι το απόγευμα της Δευτέρας 01/04 οι αέριες μάζες πάνω από την χώρα μας θα είναι ως και 15-16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια και το πόσο ψηλά θα φτάσουν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η νεφοκάλυψη και ο άνεμος, όμως με τα σημερινά δεδομένα η θερμοκρασία στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να πλησιάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

meteo.jpg

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Ο καιρός το Σάββατο 30/3

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και στα ανατολικά θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί ως 5 και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά ως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 23 με 25 και τοπικά στα κεντρικά τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή 31/3

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα όπου τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα σχηματιστούν και ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα νησιά και τα παραθαλάσσια τους 23 με 25 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός από την ερχόμενη εβδομάδα

Ο καιρός τη Δευτέρα 1/4

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα όπου τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα σχηματιστούν και ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με μικρές συγκεντρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιονατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα και στις περισσότερες περιοχές θα κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα, από τα κανονικά για την εποχή, κατά 8 με 10 βαθμούς.

Ο καιρός την Τρίτη 2/4

Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες στα βόρεια. Πιθανότητα τοπικών όμβρων το βράδυ στα βορειοανατολικά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά, με μικρές συγκεντρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα δυτικά και νότια θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, εντούτοις θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα.

Ο καιρός την Τετάρτη 3/4

Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, όμως στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-