Συνολικά πάνω από 20 αστέρια Michelin δίνουν ραντεβού αυτό το καλοκαίρι στη Χαλκιδική

1 month ago 8

Πολλές φορές έχουμε συζητήσει μέσα από αυτή τη στήλη την τεράστια σημασία των γαστρονομικών «φεστιβάλ» που διοργανώνουν μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία της χώρας μας κάθε θερινή σεζόν, προσκαλώντας παγκοσμίως διάσημους αρχιμάγειρας να μοιραστούν με το κοινό τα πιάτα και τη φιλοσοφία τους. Τα συμφέροντα είναι χωρίς αμφιβολία πολύ μεγάλα, καθώς και η χώρα μας διαφημίζεται με τον τρόπο αυτό στα πέρατα της γης -τόσο από τους ίδιους τους σεφ, τη δράση τους στα κοινωνικά media και την ακούμπημα τους με τα τοπικά μας προϊόντα, τη δαιταλουργία μας παίδευση και τις ταλαντούχες μας ομάδες- και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μυηθούν σε κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες που θα χρειαζόταν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να βιώσουν.

sani_masterplan-2_2880x1918.jpg

Κάπου εδώ λοιπόν πρέπει να πούμε πως το πρώτο edifice της χώρας μας που εμπνεύστηκε, ξεκίνησε και συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα στο συγκεκριμένο ζήτημα -way earlier it was cool- είναι το Sani Resort, με το Sani Gourmet να αποτελεί έναν πολυβραβευμένο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο γαστρονομικό θεσμό. Φέτος λοιπόν το Sani Gourmet 2025 φαίνεται πως έχει βαλθεί να εντυπωσιάσει επιπλέον και τους πιο πολυταξιδεμένους gastro lovers, αφού ονόματα όπως Yannick Alléno, Gaggan Anand, Virgilio Martínez, Daniel Boulud και Emma Bengtsson απαρτίζουν το lineup του και πάνω από 20 συνολικά αστέρια Michelin «λάμπουν» στις κουζίνες του. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Porto-Sani-_-Sea-Breeze-Bar_2880x1860.jpg

Το Sani Resort, το πολυβραβευμένο θέρετρο του Ομίλου Sani/Ikos και κορυφαίος γαστρονομικός αποστολή της Μεσογείου, μόλις ανακοίνωσε το πρόγραμμα του διεθνούς φεστιβάλ υψηλής γαστρονομίας Sani Gourmet για το καλοκαίρι του 2025. Από τις 11 Ιουλίου ως τις 22 Αυγούστου, ο καταξιωμένος θεσμός του good eating θα υποδεχτεί στην Χαλκιδική λάτρεις της υψηλής κουζίνας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για ένα συναρπαστικό ταξίδι στις γεύσεις του κόσμου, μέσα από το έργο 5 κορυφαίων αρχιμάγειρας της παγκόσμιας σκηνής - βραβευμένων με πολυάριθμα αστέρια Michelin και άλλες σημαντικές διεθνείς διακρίσεις: Yannick Alléno, Gaggan Anand, Virgilio Martínez, Daniel Boulud και Emma Bengtsson.

Daniel-Boulud_Cafe-Boulud-NY_Beef_ToddColeman_963x1204.jpg

Οι 5 αρχιμάγειρας θα δημιουργήσουν, αποκλειστικά για τους καλεσμένους του Sani Gourmet, μοναδικά οψολόγιο γευσιγνωσίας, αντλώντας έμπνευση από διαφορετικούς γαστρονομικούς προορισμούς - από το Περού και την Ινδία, ως την Γαλλία, την Νέα Υόρκη και τις Σκανδιναβικές χώρες - δημιουργώντας καινοτόμες και μοναδικές γευστικές προσεγγίσεις.

Porto-Sani-_-El-Puerto-_2880x1803.jpg

Με σταθερή προσήλωση στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα, το Sani Resort συνεργάζεται και με τους τοπικούς παραγωγούς, δίνοντας έμφαση στις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για τις ανάγκες του Sani Gourmet. Τα 5 οψολόγιο γευσιγνωσίας των κορυφαίων αρχιμάγειρας θα συνοδεύονται από εκλεκτές και προσεκτικά επιλεγμένες λίστες κρασιών, συνδυάζοντας μοναδικά τους ελληνικούς με τους διεθνείς high-end αμπελώνες.

Porto-Sani-_-El-Puerto_1_2880x1920.jpg

Μέσα στο μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της Χαλκιδικής και τις υψηλού επιπέδου υποδομές του Sani Resort, το Sani Gourmet 2025 υπόσχεται, για άλλη μια χρονιά, ένα ανεπανάληπτο γαστρονομικό ταξίδι, γεμάτο δημιουργία, καινοπραγία και παγκόσμιου επιπέδου γεύσεις.

Το lineup του Sani Gourmet για το 2025

202306-PortraitAlleno@SimonDetraz-1_800x1200.jpg

Παρασκευή 11 Ιουλίου - Yannick Alléno

Με 19 εστιατόρια και 17 αστέρια Michelin στο ενεργητικό του, ο Yannick Alléno είναι σήμερα ο 2ος πιο πολυβραβευμένος αρχιμάγειρας στον κόσμο. Γεννημένος στο Παρίσι, μεγάλωσε μέσα στο μπιστρό των γονιών του, όπου ανέπτυξε από μικρή ηλικία μια βαθιά αγάπη για την αξία της φιλοξενίας, της ομαδικότητας και τη μοναδική εμπειρία του πάγκου – ενός τρόπου σερβιρίσματος που ευνοεί την άμεση επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τον επισκέπτη. Με βάση τη γαλλική γαστρονομική παράδοση και αντλώντας έμπνευση από τον Auguste Escoffier, ο Alléno ανέπτυξε τη δική του ταυτότητα, τη Μοντέρνα Κουζίνα, επαναπροσδιορίζοντας την τέχνη της σάλτσας μέσα από καινοτόμες τεχνικές όπως η εκχύλιση και η κρυοσυμπύκνωση. Όπως ένας αρωματοποιός συνθέτει ένα άρωμα, έτσι και ο Alléno «δίνει φωνή» στα υλικά του, μέσα από πρωτότυπα δημιουργικά μονοπάτια.

Το 2008 ίδρυσε τον Όμιλο Yannick Alléno, έναν χώρο καινοτομίας που αμφισβητεί τους παραδοσιακούς κανόνες της γαστρονομίας και της φιλοξενίας, λειτουργώντας παράλληλα ως φυτώριο νέων ταλέντων, με έμφαση στη ζωάρκεια και τη διαχρονικότητα. Το 2014 ανέλαβε το ιστορικό Pavillon Ledoyen στο Παρίσι, όπου το εστιατόριο Alléno Paris απέσπασε 3 αστέρια Michelin μόλις επτά μήνες μετά την έναρξή του. Μετά την πανδημία, εισήγαγε την πρωτοποριακή υπηρεσία Conciergerie de Table, προσφέροντας προσωποποιημένη εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. Στο Pavillon Ledoyen δημιούργησε επίσης 2 νέα εστιατόρια: το L’Abysse, ένα sushi antagonistic που βραβεύτηκε με 2 αστέρια Michelin το 2020, και το Pavyllon, που απέσπασε ένα αστέρι Michelin τον ίδιο χρόνο, καθιστώντας το Pavillon Ledoyen το πιο πολυβραβευμένο ανεξάρτητο εστιατόριο στον κόσμο.

Το 2017, το εστιατόριό του Le 1947 στο Cheval Blanc Courchevel κατέκτησε το τρίτο του αστέρι Michelin, καθιερώνοντας τον Yannick Alléno ως έναν από τους ελάχιστους αρχιμάγειρας παγκοσμίως με 2 τριάστερα εστιατόρια. Με σταθερή προσήλωση στην τοπικότητα και την επίτευξη της απόλυτης γεύσης, ασταμάτητα επεκτείνει το conception του Pavyllon, ξεκινώντας από το Παρίσι, στη συνέχεια το Μονακό και, από το 2023, στο Λονδίνο. Το επιθυμία του για την Ιαπωνία τον οδήγησε στη δημιουργία 2 νέων εστιατορίων L’Abysse στο Μονακό και την Οσάκα το 2024, συνδυάζοντας τη γαλλική και την ιαπωνική κουζίνα, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας όσο και πρώτων υλών.

Gaggan-Anand_1142x869.jpg

Παρασκευή 25 Ιουλίου - Gaggan Anand

Ο καταξιωμένος Ινδός αρχιμάγειρας Gaggan Anand, κατάφωρος για την επαναστατική του πρόσβαση στη γαστρονομία, συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει τα όρια της υψηλής κουζίνας. Ο εξωστρεφής αρχιμάγειρας από την Καλκούτα έγινε περιβόητος για τα ευρηματικά και απρόβλεπτα οψολόγιο του – κάποτε γραμμένα αποκλειστικά με emojis και σήμερα σχεδιασμένα σαν σχολικό τεστ – που βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη. Εμβληματικά πιάτα όπως το Lick It Up, με διαδοχικές γεύσεις από ζελέ μάνγκο-γιούζου, μαρμελάδα κρεμμυδιού, πουρέ αρακά και τσάτνεϋ τσίλι, έχουν εξελιχθεί σε σύνθετες γευστικές εμπειρίες που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις, ενώ νέα signature πιάτα προστίθενται διαρκώς, όπως το Flower Power (με μους φτιαγμένο από κατσίκι) και το Brain Freeze, ένα παγωτό όπου οι καλεσμένοι καλούνται να μαντέψουν τα συστατικά του.

Ο Anand επιδιώκει να ανατρέπει κάθε κλασική αντίληψη περίγυρα από το good dining. Με όπλα του προηγμένη τεχνολογία, σύνθετες τεχνικές και παγκόσμιες επιρροές από τη διεθνή ομάδα του, δημιουργεί ένα μοναδικό οψολόγιο που προσφέρεται αποκλειστικά σε 28 επισκέπτες κάθε βράδυ. Μετά από μια λαμπρή πορεία, το ομώνυμο εστιατόριό του στην Μπανγκόκ ανακηρύχθηκε 5 φορές κορυφαίο της Ταϊλάνδης και ολόκληρης της Ασίας - από το 2015 ως και το 2018, καθώς και το 2024.

Η μαθητεία του στο κορυφαίο El Bulli και η θορύβηση του για την ανάπτυξη της εστίασης στην Ταϊλάνδη, τον οδήγησαν στο να ανοίξει το νέο «Gaggan» τον Δεκέμβριο του 2010 στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Το νέο εστιατόριο έκανε εντυπωσιακή είσοδο στη λίστα το 2021, κατακτώντας την 5η θέση και το βραβείο Highest New Entry Award, ενώ το 2023 επανήλθε δυναμικά στα Asia’s 50 Best Restaurants. Τη διαχείριση της κάβας, με έμφαση σε φυσικά και βιοδυναμικά κρασιά, κυρίως από την Ευρώπη, έχει αναλάβει ο συνεργάτης του και caput somelier, Vladimir Kojic.

Virgilio-Martinez-(By-Mater)_2880x1920.jpg

Παρασκευή 01 Αυγούστου - Virgilio Martínez

Η παρουσία του Virgilio Martínez στο φετινό Sani Gourmet αποτελεί ορόσημο. Το εστιατόριό του, Central, αναδείχθηκε το 2023 ως το «Καλύτερο Εστιατόριο στον Κόσμο» από τα The World’s 50 Best Restaurants, το πρώτο από το Νότιο Ημισφαίριο που κερδίζει αυτή τη διάκριση, εδραιώνοντας τη διεθνή αναγνώριση της περουβιανής κουζίνας. Η μοναδική δαιταλουργία του Virgilio αποτυπώνει την πανομοιότητα της πατρίδας του. Αν και η φιλοσοφία του Central – υπερτοπικότητα, αδιάλειπτος εξερεύνηση και γνώση – μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του Noma, εδώ η γαστρονομία που αντλεί έμπνευση από τη φύση αποκτά μια εντελώς ξεχωριστή διάσταση.

Το εστιατόριο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τον πρωτοποριακό τρόπο ανάδειξης της περουβιανής βιοποικιλότητας, προσφέροντας ένα ταξίδι των αισθήσεων μέσα από διαφορετικά υψόμετρα: από 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού, ως τις Άνδεις στα 4.200 μέτρα και τη ζούγκλα του Αμαζονίου. Κάθε πιάτο δημιουργείται με υλικά από το αντίστοιχο οικοσύστημα. Το επιθυμία του Virgilio δεν περιορίζεται στο Central της Λίμα, που πλέον θεωρείται γαστρονομική πρωτεύουσα. Επεκτείνεται στο Mil Centro στις Άνδεις (3.568 μέτρα υψόμετρο), το Maz στο Τόκιο και το ερευνητικό κέντρο Mater, που διευθύνει μαζί με τη Malena Martínez.

Το Mater ξεκίνησε με στόχο τη χαρτογράφηση της περουβιανής βιοποικιλότητας και σήμερα αποτελεί τον πυρήνα όλων των εγχειρημάτων του, βασισμένο σε τέσσερις άξονες: άνθρωπος, τέχνη, ανέλιξη και φύση. Από την ίδρυσή του το 2008, το Central εξελίσσεται αδιάκοπα μέσα από εντατική έρευνα. Ο Virgilio Martínez και η ομάδα του διασχίζουν το Περού, ανακαλύπτοντας σπάνια υλικά και βρίσκοντας νέους τρόπους να τα ενσωματώσουν στις γαστρονομικές εμπειρίες. Στο οψολόγιο του Central αποτυπώνεται η ψυχή της χώρας: από τις κορυφές και τα δάση, τα ποτάμια και τις ερήμους, ως τις κοιλάδες και τον ωκεανό.

Daniel-Boulud_Cover-of-My-French-Cuisine_Thomas-Schauer-(3)_2385x1874.jpg

Παρασκευή 08 Αυγούστου - Daniel Boulud

Όταν μιλά κανείς για τον Daniel Boulud, αναφέρεται σε έναν γνήσιο θρύλο της γαλλικής γαστρονομίας με παγκόσμια απήχηση, και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι προσωπικές του διακρίσεις και τα βραβεία που έχουν αποσπάσει τα εστιατόριά του είναι αναρίθμητα, με σταθμό στην βάδιση του το άνοιγμα του εμβληματικού Restaurant Daniel το 1993 – ενός χώρου που καθιερώθηκε γρήγορα ως σημείο αναφοράς στην υψηλή γαστρονομία. Σήμερα, ο Boulud ηγείται ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερα από 20 εστιατόρια, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Σιγκαπούρη, το Ντουμπάι, το Τορόντο και το Μόντρεαλ.

Το 2006 ανακηρύχθηκε «Outstanding Restaurateur» από το James Beard Foundation, ενώ έχει κερδίσει την εκτίμηση τόσο των συναδέλφων του όσο και του κοινού και των κριτικών σε όλο τον κόσμο. Έχει δώσει πολλά στις νέες γενιές σεφ, καλλιεργώντας το ταλέντο τους με τις γνώσεις και την τεχνική επιδεξιότητά του. Ο γεννημένος στη Λυών Daniel Boulud, αντλεί έμπνευση από την κλασική γαλλική κουζίνα, την οποία προσεγγίζει με καινοπραγία και μοντέρνες τεχνικές. Έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της υψηλής γαστρονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ παράλληλα έκανε γνωστές πιο προσιτές μορφές εκλεπτυσμένης γαστρονομίας, διευρύνοντας την παγκόσμια αντίκτυπος της γαλλικής κουζίνας.

Στην κουζίνα του, δίνει προτεραιότητα στις εποχικές πρώτες ύλες, ενώ ανάμεσα στα signature πιάτα του ξεχωρίζουμε τα εξής: καβούρι με τάρτα πράσινου μήλου και σέλερυ, τερίνα φραγκόκοτας με φουαγκρά και μανιτάρια πορτσίνι τουρσί, ποπιέτες από λαβράκι με πατάτες lyonnais ψητά πράσα και σάλτσα κόκκινου κρασιού.

EmmaBengtssonPortraits-EricVitalePhotography-23_2880x1920.jpg

Παρασκευή 22 Αυγούστου - Emma Bengtsson

Η Emma Bengtsson μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Σουηδίας και από νεαρή ηλικία ανέπτυξε το ενδιαφέρον της για τη γαστρονομία, επηρεασμένη από τη προμήτωρ της, η οποία ήταν σπουδαία μαγείρισσα. Η αγάπη της για τη δαιταλουργία εξελίχθηκε σε επαγγελματική φιλοδοξία, οδηγώντας τη στη Σχολή Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Σπουδών της Στοκχόλμης, όπου εκπαιδεύτηκε σε όλους τους τομείς δράσης ενός εστιατορίου, από τη δαιταλουργία και τη ζαχαροπλαστική ως την εξυπηρέτηση και τη φιλοξενία.

Καθοριστικός σταθμός στην βάδιση της υπήρξε η τετραετής θητεία της στο Edsbacka Krog – το μοναδικό τότε εστιατόριο στη Σουηδία με 2 αστέρια Michelin – όπου ανακάλυψε την αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική. Ακολούθησαν θέσεις στα ιστορικά Restaurant Prinsen και Operakällaren της Στοκχόλμης. Το 2010, ο τότε Executive Chef του Aquavit, Marcus Jernmark, την προσκάλεσε να αναλάβει τη θέση της Executive Pastry Chef στο εστιατόριο της Νέας Υόρκης. Εκεί, η Bengtsson ξεχώρισε με τις δημιουργικές της ερμηνείες κλασικών σκανδιναβικών γλυκών και την καθιέρωση ενός νέου αρτοποιητικού προγράμματος. Το στυλ της, που συνδύαζε τη μεταχείριση τοπικών προϊόντων με προοδευτικές τεχνικές και σεβασμό στην παράδοση, βρήκε θερμή ανταπόκριση, με αποτέλεσμα το Aquavit να τιμηθεί με αστέρι Michelin το 2013, καθώς και το 2014.

Το 2014, ο ιδιοκτήτης του Aquavit, Håkan Swahn, αναγνωρίζοντας το ταλέντο και τη φρέσκια προσέγγισή της, της προσέφερε τη θέση της Executive Chef. Έκτοτε, η Bengtsson έχει προσθέσει την προσωπική της σφραγίδα και εμπειρία στο βραβευμένο οψολόγιο του εστιατορίου, συμβάλλοντας στη διατήρηση των τριών αστεριών από τους New York Times και των 2 αστεριών Michelin. Έγινε, έτσι, η δεύτερη γυναίκα αρχιμάγειρας στις ΗΠΑ που διευθύνει κουζίνα 2 αστεριών και η πρώτη Σουηδή που κατέκτησε αυτή τη διάκριση. Το 2018 ανακηρύχθηκε "Best Female Chef" από τα Best Chef Awards.

S1-045_1613x1075.jpg

Sani Gourmet 2025 -Savour the Art

Από το 2006, το Sani Gourmet έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά γαστρονομικά φεστιβάλ της Μεσογείου, συνδυάζοντας την υψηλή γαστρονομία με την αυθεντική μεσογειακή φιλοξενία. Κάθε χρόνο, το Sani Resort ασταμάτητα επαναπροσδιορίζει την έννοια του good dining, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες -με φόντο τα μαγευτικά τοπία της Χαλκιδικής- που συνδυάζουν τα τοπικά προϊόντα, διεθνείς γαστρονομικές επιρροές και πρωτοποριακές τεχνικές, με την υπογραφή κορυφαίων αρχιμάγειρας από όλο τον κόσμο.

Στα 27 εστιατόρια και 13 μπαρ του, το θέρετρο του Ομίλου Sani/Ikos παραμένει το ιδανικό σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της γαστρονομίας, προτείνοντας οψολόγιο βραβευμένα με αστέρια Michelin και αποκλειστικές συνεργασίες με κορυφαίους σεφ. Η σταθερή του προσήλωση στην αριστεία και την πολιτιστική διάσταση της γαστρονομίας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, με το Sani Resort να διακρίνεται επί 3 συνεχόμενα έτη (2022, 2023, 2024) ως «World’s Leading Cultural Destination Resort» στα World Travel Awards, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θέση του ως κορυφαίο γαστρονομικό και πολιτιστικό προορισμό της Μεσογείου. Τα δείπνα του Sani Gourmet 2025 ξεκινούν κάθε Παρασκευή βράδυ στις 20:00, στο εστιατόριο Elia του ξενοδοχείου Porto Sani.

Porto-Sani-_-Elia-Restaurant-interior_2880x1920.jpg

Σχετικά με το Sani Resort

Το Sani Resort στην Χαλκιδική είναι ένας παγκοσμίου κύρους αποστολή για οικογενειακές διακοπές πολυτελείας, που περιλαμβάνει 5 βραβευμένα παραθαλάσσια ξενοδοχεία: Sani Beach, Sani Club, Porto Sani, Sani Asterias και Sani Dunes. Το συγκρότημα εκτείνεται σε ένα φυσικό καταφύγιο 4.000 στρεμμάτων, που περιβάλλεται από πυκνά πευκοδάση και παραλίες μοναδικής ομορφιάς, ενώ εδώ και 50 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολυτελή τουρισμό της Μεσογείου. Το Sani Resort προσφέρει κορυφαίας ποιότητας υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων ιδιωτική μαρίνα σκαφών, το Rafa Nadal Tennis Center, την ακαδημία ποδοσφαίρου σε σύμπραξη με το Chelsea FCF και το Bear Grylls Survival Academy.

Κάθε χρόνο, διοργανώνει 2 καταξιωμένα πολιτιστικά φεστιβάλ, το Sani Festival και το Sani Gourmet. Πρωτοπόρος σε θέματα βιώσιμου τουρισμού, το Sani έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο πλάνο αειφορίας, ενώ έχει επανειλημμένως αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις στα World Travel Awards: “World’s Leading Luxury Green Resort” επί 5 συνεχόμενα έτη και “World’s Leading Family and Beach Resort” επί έξι διαδοχικά έτη, ενώ το 2023 και το 2024 απέσπασε και το βραβείο “World Leading Sustainable Resort”. Παράλληλα, το Sani Resort βραβεύτηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ως “Best Sustainable Destination” στα Marie Claire Sustainability Awards. Το Sani Resort είναι μέλος του Ομίλου Sani/Ikos, ενός καινοτόμου, δυναμικά αναπτυσσόμενου ξενοδοχειακού ομίλου με συγκροτήματα πολυτελείας σε μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς της Μεσογείου.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-