Κατώτατος μισθός: Αύριο η ανακοίνωση της αύξησης - Το επικρατέστερο σενάριο

3 weeks ago 4

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι πως ο νέος μισθός θα «ξεκινά» από τον αριθμό «8» και μένει να δούμε πλέον, είναι το ακριβές ποσοστό της αύξησης.

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η αύξηση αναμένεται να ανεβάσει τον κατώτατο έως και τα 830 ευρώ μικτά.

Ειδικότερα, μετά τις διαβουλεύσεις με τους φορείς, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να τείνει σε μια αύξηση μεταξύ 5% και 6%, διαμορφώνοντας τον κατώτατο μισθό σε 820 - 830 ευρώ, μικτά.

Αυξήσεις σε τριετίες και ακόμα 19 επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε από την 1η Απριλίου 2023 ενισχύθηκε συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα, κάτι που επαναλήφθηκε και φέτος, με κυριότερο το επίδομα ανεργίας.

Παράλληλα, θα αυξηθούν τα ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικούς και επισιτιστικούς κλάδους, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητοι αποδοχές, η πρόσχημα του εργοδότη, η παροχή, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την φοροτεχνικό Αθανασία Στολάκη, η οποία μίλησε στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης 26/3, η κύρωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά κατά πρόσβαση 600.000 εργαζόμενους, μισθωτούς και αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ενώ, η αύξηση αυτή επηρεάζει και τις τριετίες, που θα αυξηθούν ανάλογα.

Στόχος τα 950 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο, το 2027, ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, από 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε:

  • 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022
  • 713 ευρώ τον Μάιο του 2022
  • 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023
Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-