Τα ελληνικά φυσικά κρασιά κατακτούν τον κόσμο

1 day ago 6

Ο Άρης Σουλτάνος είναι ιδρυτής και συνιδιοκτήτης της εταιρείας eklektikon γνωρίζει όσο λίγοι τα κρασιά ήπιας παρέμβασης στην Ελλάδα. Με καταγωγή από την Καβάλα, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση στην Αμερική. Λάτρης του φυσικού κρασιού, όντας μεταπτυχιακός φοιτητής στις Ηνωμένες Πολιτείες, του γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργήσει ένα δίκτυο διανομής και προώθησης ελληνικών κρασιών ελάχιστης παρέμβασης. Σήμερα, ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Καβάλα και στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας μερικά από τα πιο αξιόλογα οινοποιεία του ελλαδικού χώρου.

“Το φυσικό κρασί είναι το κρασί όπως το έφτιαχναν οι παππούδες και γιαγιάδες μας, αλλά με βελτιωμένο εξοπλισμό και γνώση. Eίναι το κρασί που δεν του προστίθεται και δεν του αφαιρείται τίποτα, πέρα από ελάχιστα θειώδη όταν είναι αναγκαίο”, δήλωσε στην ΕΡΤ3. “Αν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι οι πυλώνες του φυσικού κρασιού είναι: η βιολογική ή βιοδυναμική καλλιέργεια με την απουσία τουλάχιστον συνθετικών σκευασμάτων και ζιζανιοκτόνων από το αμπέλι. Ο χειρωνακτικός τρύγος, η οινοποίηση με γηγενείς ζυμομύκητες, η απουσία άλλως πρόσθετων πέρα από ελάχιστα θειώδη και, τέλος, η απουσία παρεμβάσεων που αφαιρούν στοιχεία από το κρασί όπως η αντίστροφη όσμωση, η βαθιά ψύξη κτλ.”, πρόσθεσε.

“Από το 2007 η οικογένεια Γκαράλη, ξεκίνησε το ταξίδι της στον οινικό κόσμο, ανοίγοντας το ιδιόκτητο οινοποιείο της, στο κέντρο της αμπελουργικής ζώνης του νησιού, στο Κουρούνι της Λήμνου“, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Δέσποινα Γκαράλη. “Το μικροκλίμα της περιοχής, όπου εδρεύουν οι αμπελώνες δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για βιολογική καλλιέργεια, μιας και είναι δύσκολο να αναπτυχθούν ασθένειες. Η οικογένεια Γκαράλη παράγει το Μοσχάτο Αλεξανδρείας και το Λημνιό και δε διστάζει να πειραματίζεται με τεχνικές και εναλλακτικά δοχεία ζύμωσης”, πρόσθεσε.

“Μετά από παρότρυνση του εισαγωγέα τους από τις ΗΠΑ, το έτος 2017 το Οινοποιείο Γκαράλη δημιούργησε το πρώτο του κρασί ήπιων παρεμβάσεων από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, με το όνομα ‘Terra Ambera’. Σήμερα το 60% των κρασιών του Οινοποιείου Γκαράλη εξάγεται στις ΗΠΑ, το 30% καταναλώνεται στην Ελλάδα και το 10% σε χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς και Taiwan”, κατέληξε.

“Το 2007 η οικογένεια Κιουτσούκη ξεκίνησε να φυτεύει αμπέλια, κυρίως από ελληνικές ποικιλίες: Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Ξινόμαυρο, στη βόρεια Ελλάδα κοντά στη Θεσσαλονίκη, σε μια περιοχή φημισμένη ήδη από την αρχαιότητα για τα ποιοτικά της κρασιά. Σήμερα έχει έναν πανέμορφο αμπελώνα 110 στρεμμάτων στους λόφους της Καμάρας του Δρυμού Θεσσαλονίκης”, δήλωσε ο οινοποιός Δημήτρης Κουτσιούκης.

“Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, όπως την δίδαξε ο προπάππους μας στον πατέρα μας, και όντας παθιασμένοι με τις αρχές της περμακουλτούρας εφαρμόζουμε κάτι παραπάνω από τις απλές βιολογικές μεθόδους τόσο στην αμπελοκαλλιέργεια όσο και στην οινοποίηση. Αναζητώντας λοιπόν την πραγματική γεύση στη ζωή, δημιουργήσαμε τα κρασιά ήπιας παρέμβασης της σειράς Kamara pure. Όλα τα κρασιά της σειράς Kamara pure προέρχονται από αυθόρμητες ζυμώσεις με τις ιθαγενείς τους ζύμες. Δεν περιέχουν κανενός είδους οινολογική ουσία και εμφιαλώνονται αφιλτράριστα” κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-