Aύξηση του αριθμού των στρατιωτών που αυτοκτονούν, καταγράφεται στον ισραηλινό στρατό από την αρχή του πολέμου με την Χαμάς, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει την ζωή πάνω από 50.000 αμάχων Παλαιστίνιων, ανάμεσά τους και παιδιά. Από τις 7 Οκτωβρίου του 2023 έως και το τέλος του έτους, επτά στρατιώτες έβαλαν τέλος στην ζωή τους, με τον αριθμό των αυτοκτονιών, να ανεβαίνει στις 21 το 2024, ενώ από την αρχή του 2025 μέχρι τώρα, να έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 περιπτώσεις αυτοχειρίας.
Μόνο το διάστημα 1η με 15 Ιουλίου, δύο εν ενεργεία στρατιώτες και δύο έφεδροι που απολύθηκαν μετά από παρατεταμένη θητεία κατά τη διάρκεια του πολέμου, έβαλαν τέλος στην ζωή τους.
«Δεν αντέχουμε τέτοιες στατιστικές» δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ. «Αυτός ο πόλεμος δολοφονεί και τις ψυχές».
Οι IDF αποδίδουν την αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών στη σημαντική αύξηση του αριθμού των μελών των ενόπλων δυνάμεων, ειδικά των εφέδρων. Πράγματι, οι περισσότερες αυτοκτονίες από τις 7 Οκτωβρίου αφορούν εν ενεργεία οπλίτες. Ωστόσο αρνούνται να παράσχουν επίσημο αριθμό, λέγοντας ότι θα δημοσιεύσουν τα στοιχεία στο τέλος του έτους.
Για λόγους που σχετίζονται με τον πόλεμο
Σύμφωνα με πηγές του στρατού, τους οποίους επικαλείται στο σχετικό ρεπορτάζ η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι από την αρχή του πολέμου έχει σημειωθεί μείωση του αριθμού των αυτοκτονιών που οφείλονται σε οικογενειακές ή προσωπικές αιτίες, σε αντίθεση με εκείνες που οφείλονται σε μάχες. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των στρατιωτών που αυτοκτόνησαν είχαν εκτεθεί σε σοβαρά περιστατικά κατά τη διάρκεια των μαχών, τα οποία προφανώς επηρέασαν την ψυχική τους κατάσταση.
Τουλάχιστον 12 αυτοκτονίες λόγω ψυχικών προβλημάτων από τη στρατιωτική θητεία
Ωστόσο, τα στοιχεία του στρατού δεν περιλαμβάνουν στρατιώτες που αυτοκτόνησαν ενώ δεν ήταν σε ενεργό υπηρεσία. Η Haaretz μετά από δική της έρευνα διαπίστωσε ότι από την έναρξη του πολέμου, τουλάχιστον 12 άτομα αυτοκτόνησαν λόγω ψυχικών προβλημάτων που προκλήθηκαν, όπως φαίνεται, από τη στρατιωτική τους θητεία. Ορισμένοι από αυτούς ήταν στρατιώτες που πολέμησαν στον πόλεμο από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλοι ήταν βετεράνοι που είχαν πολεμήσει σε προηγούμενους πολέμους.
Να σημειωθεί πως, στην αρχή του πολέμου στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευε τα ονόματα των στρατιωτών που προχωρούσαν σε πράξεις αυτοχειρίας, μετά την απόφαση του τότε επικεφαλής της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, υποστράτηγου Γιανίβ Ασόρ, που όριζε για πρώτη φορά, ότι ο στρατός θα αναγνώριζε ως θύματα πολέμου τους στρατιώτες που πέθαναν λόγω «προσωπικών συγκυριών», όπως αυτοκτονία ή τροχαία ατυχήματα κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Ωστόσο, περίπου δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, η πολιτική αυτή ανατράπηκε.
Υψηλότερος ο πραγματικός αριθμός
Σε αντίθεση με όσους αυτοκτονούν ενώ βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία, δεν υπάρχει οργανισμός που να καταγράφει τις αυτοκτονίες βετεράνων. Οργανώσεις που βοηθούν άτομα με διαταραχές μετατραυματικού στρες (PTSD) αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός αυτοκτονιών που σχετίζονται με τον πόλεμο είναι υψηλότερος από τον επίσημο, καθώς οι περισσότερες περιπτώσεις δεν δηλώνονται.
Τι έδειξε μελέτη του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ
Τον περασμένο μήνα, το Εθνικό Κέντρο για το Τραυματικό Στρες και την Ανθεκτικότητα του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με το PTSD μεταξύ στρατιωτών. Η 6ετής έρευνα που παρακολούθησε άτομα που υπηρετούσαν σε μάχιμες θέσεις διαπίστωσε ότι περίπου το 12% όσων είχαν βρεθεί σε μάχη ανέφεραν σοβαρά συμπτώματα PTSD, με αποτέλεσμα να καταστούν ανίκανοι για υπηρεσία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα παρόμοιο ποσοστό στρατιωτών αντιμετώπισε ψυχολογικές δυσκολίες και δυσφορία που δεν έφταναν το κλινικό όριο για τη διάγνωση PTSD, αλλά είχαν σημαντική επίδραση στην ικανότητα και την πρόθεσή τους να επιστρέψουν στην στρατιωτική υπηρεσία.