Τα τελευταία χρόνια τα μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο, από τον αέρα που αναπνέουμε ως τα τρόφιμα που τρώμε, καθώς και σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, αναφέρει το Science Alert.
Ο Guillaume Duflos, διευθυντής έρευνας της γαλλικής υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων ANSES, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ομάδα ειδικών προσπάθησε να «ερευνήσει την ποσότητα των μικροπλαστικών σε διαφορετικούς τύπους ποτών που πωλούνται στη Γαλλία και να εξετάσει τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι διαφορετικές συσκευασίες». Η διάβασμα τους δημοσιεύτηκε στο έντυπο Journal of Food Composition and Analysis.
5 ως 50 φορές περισσότερα μικροπλαστικά
Οι ερευνητές βρήκαν κατά μέσο όρο κατά πρόσβαση 100 μικροπλαστικά σωματίδια ανά λίτρο σε γυάλινες φιάλες αναψυκτικών, λεμονάδας, παγωμένου τσαγιού και μπύρας. Πρόκειται για μια αναλογία 5 ως 50 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που ανιχνεύθηκε σε πλαστικές φιάλες ή αλουμινένια κουτιά.
«Περιμέναμε το αντίθετο αποτέλεσμα», δήλωσε η διδακτορική φοιτήτρια Iseline Chaib, που διεξήγαγε την έρευνα. «Στη συνέχεια, παρατηρήσαμε ότι στο γυαλί, τα σωματίδια είχαν το ίδιο σχήμα, χρώμα και σύνταξη πολυμερούς – εμφανώς το ίδιο πλαστικό – με το χρώμα στο εξωτερικό των καπακιών που σφραγίζουν τις γυάλινες φιάλες».
Το χρώμα στα καπάκια είχε επίσης «μικροσκοπικές γρατσουνιές, αόρατες με γυμνό μάτι, πιθανώς λόγω τριβής μεταξύ των καπακιών κατά την αποθήκευση», ανέφερε η ANSES. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να «απελευθερώσει σωματίδια στην επιφάνεια των καπακιών».
Λιγότερα στο νερό, περισσότερα στην μπύρα
Όσον αφορά το νερό, ανθρακούχο και μη, η ποσότητα μικροπλαστικών ήταν σχετικά χαμηλή σε όλες τις περιπτώσεις, κυμαινόμενη από 4,5 σωματίδια ανά λίτρο σε γυάλινες φιάλες ως 1,6 σωματίδια σε πλαστικές. Τα αναψυκτικά, ωστόσο, περιείχαν κατά πρόσβαση 30 μικροπλαστικά ανά λίτρο, η λεμονάδα 40 και η μπύρα κατά πρόσβαση 60.
Επειδή δεν υπάρχει επίπεδο αναφοράς για μια δυνητικά τοξική ποσότητα μικροπλαστικών, δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί εάν αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για την υγεία, ανέφερε η ANSES. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι κατασκευαστές ποτών θα μπορούσαν εύκολα να μειώσουν την ποσότητα μικροπλαστικών που αποβάλλονται από τα καπάκια των φιαλών.
- Διαβάστε ακόμη:
Ποσότητα μικροπλαστικών ισοδύναμη με ένα ολόκληρο πλαστικό κουτάλι βρέθηκε στον ανθρώπινο εγκέφαλο
Η υπηρεσία δοκίμασε μια μέθοδο καθαρισμού που περιλαμβάνει το φύσημα των καπακιών με αέρα και στη συνέχεια το ξέπλυμά τους με νερό και αλκοόλ, η οποία μείωσε τη μόλυνση κατά 60%.