Τα κάσιους ξεχωρίζουν για τη μοναδική, απαλή τους γεύση, τη βουτυρώδη υφή τους και τις πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες τους για την υγεία μας.
Τα κάσιους περιέχουν καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, αποτελώντας διατροφικό θησαυρό για την συνολική υγεία.
Παρ’ όλο που συγκαταλέγονται στους ξηρούς καρπούς, στην πραγματικότητα είναι καρποί ενός τροπικού αειθαλούς θάμνου με καταγωγή από τη Βραζιλία, έχοντας υψηλή διατροφική αξία.
Αποτελούν ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε σαλάτες, γλυκά ή αλμυρά πιάτα.
Παρακάτω ακολουθούν τα οφέλη που προσφέρουν τα κάσιους στον οργανισμό μας.
Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς
Τα κάσιους περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά. Τα καλά λιπαρά βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της «καλής» (HDL), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Συνεπώς, η τακτική κατανάλωσή τους, πάντα με μέτρο, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.
Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες
Αποτελούν μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, κάτι που σημαίνει ότι είναι ιδανική επιλογή για χορτοφάγους και βίγκαν. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, λόγω της κινητικότητας του εντέρου, συμβάλλοντας, έτσι, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Τα κάσιους είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6, καθώς και σε μέταλλα όπως μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό και σίδηρο. Ο χαλκός συμβάλλει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού, παίζοντας επίσης σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του κολλαγόνου και στην αναγέννηση του δέρματος.
Δυναμώνουν τα οστά
Το μαγνήσιο και το φώσφορο που περιέχουν είναι βασικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών. Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Παράλληλα, το μαγνήσιο συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Αντιοξειδωτική δράση
Τα κάσιους περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή και η βιταμίνη Ε, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λειτουργώντας ως «ασπίδα» απέναντι στο οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή.
Συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του βάρους
Χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε υγιεινά λιπαρά και και φυτικές πρωτεΐνες, τα κάσιους προσφέρουν ενέργεια και συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού. Έτσι, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, όταν η κατανάλωση τους γίνεται με μέτρο.
Ρυθμίζουν το σακχάρο στο αίμα
Τα κάσιους έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι δεν προκαλούν απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κάσιους έχουν πολλές θερμίδες, αφού τα 30 γραμμάρια, δηλαδή μια χούφτα, αποδίδουν 157 θερμίδες. Συνεπώς, η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται σε λογικές ποσότητες, ούτως ώστε να αποκομίσετε όλα τα οφέλη, χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας.
Προτιμήστε καλύτερα να τα απολαύσετε ωμά ή ελαφρώς ψημένα χωρίς αλάτι, για την υγεία της καρδιάς.