«Ορειβάτες πάρτε μαζί σας τα περιττώματά σας» – Το Έβερεστ μετατρέπεται σε υπαίθρια… τουαλέτα

1 day ago 1

Όσοι ελπίζουν να ανέβουν στο Έβερεστ φέτος θα πρέπει να κάνουν κάποιες μικρές προσαρμογές στη λίστα των αποσκευών τους, καθώς νέοι κανόνες επιβάλλουν πλέον στους ορειβάτες να κατεβάζουν τα περιττώματά τους από την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ρύπανση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιχειρούν να ανέβουν στο Έβερεστ των 8.849 μέτρων το κάνουν μέσω του Νεπάλ, πληρώνοντας 11.000 δολάρια ο καθένας μόνο για την άδεια αναρρίχησης.

Με τον εξοπλισμό, τα τρόφιμα, το συμπληρωματικό οξυγόνο, τους οδηγούς Σέρπα και πολλά άλλα, η ανάβαση στο βουνό κοστίζει πάνω από 35.000 δολάρια.

Αλλά η υψηλότερη κορυφή του κόσμου έχει πρόβλημα με τα κακά, που οφείλεται στον αριθμό των επισκεπτών και στις σκληρές συνθήκες στο βουνό, οι οποίες παρεμβαίνουν στη διαδικασία αποδόμησης.

«Το πρόβλημα των ανθρώπινων αποβλήτων στο Έβερεστ ήταν πολύ άσχημο», δήλωσε στο CNN ο Diwas Pokhrel, πρώτος αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιηγητών του Έβερεστ, προσθέτοντας ότι στα υψηλότερα σημεία του βουνού «μολύνουν το περιβάλλον του βουνού».

Οι νέοι κανόνες

Χωρίς τους νέους κανόνες, το πρόβλημα με τα κακά ήταν πολύ πιθανό να επιδεινωθεί. Πέρυσι, το Νεπάλ έδωσε 478 άδειες αναρρίχησης, αριθμός ρεκόρ έως τώρα. Δώδεκα ορειβάτες επιβεβαιώθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους στο βουνό, ενώ άλλοι πέντε παραμένουν επισήμως αγνοούμενοι.

Ο Jinesh Sindurakar της ορειβατικής ένωσης του Νεπάλ δήλωσε στο CNN ότι εκτιμάται ότι 1.200 άνθρωποι θα βρίσκονται στο Έβερεστ αυτή τη σεζόν.

«Κάθε άτομο παράγει 250 γραμμάρια περιττωμάτων την ημέρα και θα περάσουν 2 εβδομάδες στα υψηλότερα στρατόπεδα για την ώθηση στην κορυφή», εξήγησε ο Sindurakar, προσθέτοντας ότι σε κάθε ορειβάτη θα δοθούν δύο σακούλες για τα περιττώματα, που η καθεμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί έξι φορές.

Οι σακούλες περιέχουν χημικές ουσίες που στερεοποιούν τα ανθρώπινα απόβλητα και τα καθιστούν άοσμα, δήλωσε ο Sindurakar και ο αγροτικός δήμος Khumbu Pasanglhamu του Νεπάλ θα εκδώσει περίπου 8.000 σακούλες αυτή τη σεζόν.

Οι προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων του τουρισμού στα Ιμαλάια έχουν ενταθεί, με 35.708 κιλά απορριμμάτων και πλαστικών να έχουν απομακρυνθεί από κορυφές όπως το Έβερεστ, το Lhotse, η Annapurna και το Baruntse μέσω μιας πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία του στρατού του Νεπάλ, σύμφωνα με τους Himalayan Times.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-