Τέμπη: «Θέσεις μάχης» για τη σύσταση Προανακριτικής - Πώς θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες

2 weeks ago 7

Από χθες, έχουν στηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας οι 14 κάλπες και έχουν διαμοιραστεί στα κόμματα και στους ανεξάρτητους βουλευτές, 10.000 κατά πρόσβαση ψηφοδέλτια όθεν να ψηφίσουν. Όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο ανά πρόσωπο με τις κατηγορίες που περιλαμβάνει η κάθε μια πρόταση.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 21:00 ή 22:00 το βράδυ, οπότε και θα ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία, όμως η καταμέτρηση των ψήφων με την είδηση του αποτελέσματος αναμένεται ότι θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις ώρες, οπότε η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες.

Της έναρξης της κατ’ ουσίαν συζήτησης, πολύ πιθανό να προηγηθεί διαδικασία ενστάσεων για την κύρωση της Διάσκεψης, να διεξαχθείη ψηφοφορία ανά συμβουλή και όχι ανά πρόσωπο και αδίκημα για τον κάθε ελεγχόμενο όπως ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, αφού η χθεσινή είδηση του ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο άφηνε να εννοηθεί, όταν ανέφερε ότι καταγγέλλει μια τέτοια διαδικασία και θα διεκδικήσει στην Ολομέλεια να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία όπως προβλέπεται.

Η πλειοψηφία της Διάσκεψης, η οποία απέρριψε αυτή την πρόταση, βασίστηκε στα άρθρα 86 και 155 του ΚτΒ όπου κατά αναλογία ορίζουν ότι η Βουλή αποφασίζει σύμφωνα με την συμβουλή που έχει κατατεθεί, μια διαδικασία που όπως επισημάνθηκε έχει ακολουθηθεί σε όλες τις σχετικές συζητήσεις και λήψεις αποφάσεων σε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο, εδώ και 50 χρόνια.

Μετά την προφανή κύρωση της απόρριψης των ενστάσεων, η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους εισηγητές των κομμάτων κατά κοινοβουλευτική σειρά (Ανδρέας Νικολακόπουλος, Μιλένα Αποστολάκη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Παράσχος Παπαδάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ασπασία Κουρουπάκη και Ελένη Καραγεωργοπούλου), όθεν να πάρουν σειρά σε 2 κύκλους οι ομιλητές των κομμάτων σύμφωνα με την λίστα που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Σε κάθε κύκλο, θα τοποθετηθούν από 16 συνολικά βουλευτές, εννέα από την πλειοψηφία και επτά από την Αντιπολίτευση αναλογικά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων τους.

Μεταξύ των τοποθετήσεων των βουλευτών, τον λόγο θα λάβουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Την κράτος θα εκπροσωπεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Δυνατότητα παρέμβασης έχουν όλοι οι ελεγχόμενοι, είτε είναι βουλευτής σήμερα είτε όχι, πολύ πιθανό είναι όμως ορισμένοι να τοποθετηθούν με υπόμνημα.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα ξεκινήσει η ψηφοφορία, η οποία είναι μυστική. Δύο βουλευτές, ένας της ΝΔ και ένας του ΠΑΣΟΚ, θα κληθούν να εκφωνούν τα ονόματα και επιπλέον 42 βουλευτές, από τρεις σε κάθε κάλπη θα είναι οι ψηφολέκτες.

Οι κάλπες

Η πρώτη κάλπη αφορά τον Κώστα Καραμανλή, η δεύτερη τον Χρήστο Σπίρτζη, η τρίτη τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, η τέταρτη τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, η πέμπτη τον Γιώργο Καραγιάννη, η έκτη την Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η έβδομη τον Νίκο Μαυραγάνη, η όγδοη τον Θάνο Μωραΐτη (τα πρόσωπα εμφανώς με τα οποία ζητείται η παραπομπή τους από την συμβουλή του ΠΑΣΟΚ που κατατέθηκε πρώτη χρονικά), η ένατη θα αφορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η δέκατη τον Γιώργο Γεραπετρίτη, η ενδέκατη τον Γιάννη Τσακίρη, η δωδέκατη την Ζωή Ράπτη, η δέκατη τρίτη τον Θάνο Πλεύρη και η δέκατη τέταρτη τον Νίκο Παπαθανάση (σύμφωνα με την συμβουλή των οικογενειών και συγγενών των θυμάτων που συνυπέγραψαν κόμματα της ελάσσονος Αντιπολίτευσης).

Ο κάθε βουλευτής θα έχει λάβει τα 14 ψηφοφορία, ένα για κάθε προτεινόμενο πρόσωπο καθώς και ισάριθμα λευκά ψηφοδέλτια. Βουλευτής που ελέγχεται δεν μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που τον αφορά αλλά μπορεί να ψηφίσει στις υπόλοιπες.

Ο αριθμός των ψηφοδελτίων φθάνει τα 10.000, τα 4.200 εκ των οποίων αφορούν τα πρόσωπα και τα αδικήματα που τους αποδίδονται από τις προτάσεις και τα υπόλοιπα 4.200 είναι τα λευκά ψηφοδέλτια.

Το κάθε ψηφοδέλτιο αναφέρει την κάλπη με τον αντίστοιχο αριθμό της τις τρεις προτάσεις με το αδίκημα ή τα αδικήματα που καταλογίζονται. Η διευθέτηση ή διαταγή αναγραφής των κατηγοριών είναι με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της πρότασης, εμφανώς προηγείται του ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί της ΝΔ (στην μια και μόνη περίπτωση αυτό που είναι του Κ. Καραμανλή) και ακολούθως των τριών κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Σε κάθε συμβουλή υπάρχει ένα κουτάκι που αναφέρει το όνομα του προτεινόμενου και οι επιλογές «Ναι», «Όχι» και «Παρών». Ο κάθε βουλευτής, μπορεί εάν θέλει να επιλέξει μια ή και περισσότερες ή και όλες τις προτάσεις και στο τέλος θα προσμετρήσουν κανονικά.

Μια συμβουλή παραπομπής προσώπου στην προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να συμπληρώσει 151 θετικές ψήφους τουλάχιστον.

Σε αντίθετη περίπτωση απορρίπτεται και δεν παραπέμπεται στην προανακριτική επιτροπή το προτεινόμενο πρόσωπο.

Επιτρέπονται και οι επιστολικές ψήφοι.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-