Με αφορμή τη συνάντηση στα Χανιά, τη συνεδρίαση δηλαδή, της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης με ατζέντα που επικεντρώνεται σε δυο κυρίως φλέγοντα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας που είναι η Γάζα και Ουκρανία, μίλησε στον «αέρα» του ενημερωτικού ραδιοφώνου του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Όπως και τόνισε στη δημοσιογράφο «Ακόμα έχουμε συνεδρίαση εν εξελίξει, αλλά η Γάζα είναι σίγουρα το μεγαλύτερο θέμα, μαζί με την Ουκρανία εννοείται. Πριν από λίγο συμφωνήσαμε στη συνεδρίαση ότι θα υπάρξει μία διακήρυξη, η Διακήρυξη της Κρήτης όπως θα την πούμε, όπου τα υπογράφοντα μέλη της Κοινοτικής Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δηλώνουν βεβαίως ότι είναι συγκλονισμένοι από τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, που έχει οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδων αμάχων και την καταστροφή ολόκληρων κοινοτήτων. Επαναβεβαιώνει το δικαίωμα αυτοάμυνας ενός κράτους, αλλά αυτό πρέπει να ασκείται αυστηρά στα όρια της αναλογικότητας, της ανθρωπιάς και της διεθνούς δικαίου, αν μιλάμε για το Ισραήλ. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ότι η κριτική στις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης εν ουδεμία περίπτωση ισοδυναμεί με αντισημιτισμό (…). Προειδοποιούμε λοιπόν, ότι η συνεχιζόμενη καταστροφή της Γάζας και η προοπτική πλήρους επανακατοχής απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και ζητάμε φυσικά άμεση παύση εχθροπραξιών και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών του ΟΗΕ».
Και συμπλήρωσε «Αυτό που έλεγα στους συναδέλφους μου σε μια σύντομη παρέμβασή μου χθες, ήταν ότι ο αγαπημένος ήχος των αυταρχικών ηγετών είναι η σιωπή. Αν λοιπόν, σιωπήσουμε, αντιλαμβάνεστε ότι συμμετέχουμε σε κάτι το οποίο σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε είναι η περίπτωση της εισβολής του πολέμου που ξεκίνησε ο Πούτιν στην Ουκρανία, είτε είναι η περίπτωση της Γάζας ή οποιαδήποτε άλλη-αν σιωπήσουμε, ουσιαστικά παίζουμε το παιχνίδι εκείνο που είναι εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Έχει λοιπόν, μεγάλη αξία το ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης τοποθετείται σε συγκεκριμένα θέματα. Θέλω να θυμίσω στους ακροατές μας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελείται από 612 βουλευτές από 46 χώρες, οι οποίοι είναι άμισθοι και εθελοντικά εκεί, είναι βουλευτές που είναι εκλεγμένοι στις χώρες τους, στα εθνικά τους κοινοβούλια και κάθε εθνικό κοινοβούλιο, ανάλογα με τον πληθυσμό, στέλνει έναν αριθμό βουλευτών. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει 14 (επτά είναι τα κύρια μέλη που έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν και επτά είναι τα αναπληρωματικά μέλη). Και η πρώτη χώρα, όπως λέω συνεχώς, που εξεδιώχθη από το Συμβούλιο, ήταν η Ελλάδα το ‘69 λόγω της δικτατορίας (επανήλθαμε όμως το ’74) και η δεύτερη χώρα είναι η Ρωσία, αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Δεν είναι λοιπόν, άνευ σημασίας ή μικρής σημασίας μία εκδήλωση συμπαράστασης ή μία ανακοίνωση, μία καταδίκη, όταν αυτή προέρχεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης».
Ο κ. Ρουσόπουλος μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει «(…) Το να σιωπήσουμε, όπως είπα, είναι ο καλύτερος φίλος αυτών οι οποίοι κινούνται εκτός των ορίων της δημοκρατίας. Εμείς όμως, δεν θα σιωπήσουμε και θα συνεχίσουμε να μιλάμε. Και αυτή είναι η δουλειά όσων εθελοντικά συμμετέχουν, ξαναλέω, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σε μια κοινοβουλευτική συνέλευση που συνεδριάζει τέσσερις φορές το χρόνο, σε εβδομαδιαίες συνεδριάσεις, τέσσερις εβδομάδες το χρόνο, Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούνιο και Οκτώβριο αλλά παράλληλα στο ενδιάμεσο όλες οι επιτροπές διότι λειτουργούμε όπως ακριβώς και ένα Κοινοβούλιο (…)».
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος