Τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ο τυφώνας Κερκ στην ηπειρωτική Ευρώπη

2 months ago 10

Με τμήματα της Φλόριντα να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις του τυφώνα «Μίλτον», οι μεγάλες καταιγίδες κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα την περασμένη εβδομάδα. Η τεράστια καταιγίδα της κατηγορίας 5 πιθανότατα θα φέρει απειλητικούς για τη ζωή ανέμους οι οποίοι θα κινηθούν με έως και 290 χλμ./ώρα.

Ενώ ο τυφώνας «Μίλτον», πιθανότατα θα έχει ελάχιστες ή ίσως και καθόλου επιπτώσεις στην Ευρώπη, μια άλλη καταιγίδα – ο τυφώνας «Κερκ» – οδεύει προς τα δυτικά. Αν και δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως τυφώνας αλλά ως εξωτροπική καταιγίδα, εξακολουθεί να είναι πιθανό να προκαλέσει ζημιές σε μέρη της Ευρώπης όταν χτυπήσει αυτήν την εβδομάδα.

«Δεν βλέπουμε πλέον μια τροπική καταιγίδα με την τυπική στρογγυλή, συμμετρική δομή σύννεφων και ένα ήρεμο μάτι στο κέντρο», δήλωσε στο Euronews ο μετεωρολόγος Λαρς Λοβίνσκι εξηγώντας ότι μια καταιγίδα γίνεται λιγότερο «τροπική» όταν απομακρύνεται από θερμά νερά αυτού του τύπου.

Ο Κερκ ήταν ένας μεγάλος τυφώνας στην αρχή, καθώς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κινήθηκε μεταξύ των Βερμούδων στην Καραϊβική και των Αζορών στη μέση του Ατλαντικού. Έφτασε μάλιστα για σύντομο χρονικό διάστημα στην κατηγορία 4 της κλίμακας Saffir Simpson.

«Τώρα εξελίσσεται σε μια ισχυρή ανεμοθύελλα, όπως βλέπουμε συχνά πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και τη δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα», εξήγησε ο μετεωρολόγος.

Ο Κερκ θα είναι το πρώτο τέτοιο σύστημα αυτή τη σεζόν, η οποία συνήθως διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο στην Ευρώπη.

Τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ο τυφώνας Κερκ στην ηπειρωτική Ευρώπη

Τι αντίκτυπο θα έχει ο Κερκ στην Ευρώπη

Φτάνοντας στην ηπειρωτική Ευρώπη, ο Κερκ πιθανότατα θα επηρεάσει τη βόρεια Πορτογαλία και τη βορειοδυτική Ισπανία.

«Το κύριο κύμα των ισχυρών ανέμων θα κινηθεί νωρίς την Τετάρτη, με ριπές μεταξύ 100 και 130 χλμ./ώρα, αλλά ίσως έως και περίπου 145 χλμ./ώρα σε υψόμετρο», εκτιμά ο μετεωρολόγος.

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, με ύψη μεταξύ 100 και 150 χιλιοστών βροχόπτωσης πιθανώς σε 24-36 ώρες σε ορισμένες περιοχές της βορειοδυτικής Ισπανίας» πρόσθεσε.

Αν και δεν είναι σαφές ακριβώς τι ζημιές θα προκαλέσει στη δυτική ακτή της Ευρώπης, ο Κερκ θα συνεχίσει στη συνέχεια ανατολικά-βορειοανατολικά και θα φτάσει στη Γαλλία από το βράδυ της Τετάρτης (09/10) έως τα ξημερώματα της Πέμπτης (10/10).

«Οι πολύ ισχυροί άνεμοι είναι πιθανό να επηρεάσουν έναν μεγάλο διάδρομο από την ακτή του Βισκαϊκού Κόλπου προς την ανατολική Γαλλία, τη βορειοδυτική Ελβετία και στη συνέχεια τη νοτιοδυτική Γερμανία αργότερα την Πέμπτη», είπε ο μετεωρολόγος. «Οι μέγιστες ριπές μπορεί να φτάσουν τα 140-150 χλμ/ώρα κατά μήκος των παράκτιων τμημάτων της δυτικής/νοτιοδυτικής Γαλλίας και μεταξύ 100-130 χλμ/ώρα αλλού».

Ο Λαρς προειδοποιεί επίσης ότι οι έντονες βροχοπτώσεις θα αποτελέσουν απειλή, κυρίως σε κεντρικά και βόρεια τμήματα της Γαλλίας. Είναι πιθανό ότι θα περάσει από το Βέλγιο και τη δυτική Γερμανία. Επειδή τα δέντρα είναι φυλλοβόλα, οι επιπτώσεις από αυτήν την ανεμοθύελλα στη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία θα είναι μεγαλύτερες από ό,τι με παρόμοια ισχυρούς ανέμους το χειμώνα, σύμφωνα με τον επιστήμονα. Οι έντονες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν πλημμύρες και, στη χειρότερη περίπτωση, πιθανές κατολισθήσεις σε ορεινές περιοχές.

Οι μετεωρολόγοι λένε επίσης ότι ο Κερκ μπορεί να προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου – αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πόσο εκτεταμένοι μπορεί να είναι.

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τους τυφώνες

«Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε τυφώνες στον τροπικό Ατλαντικό τον Οκτώβριο, ο Κερκ, ως τυφώνας, ήταν ασυνήθιστα έντονος για ένα σύστημα που βρίσκεται τόσο μακριά ανατολικά από την κύρια περιοχή ανάπτυξης, η οποία αυτή την εποχή του έτους βρίσκεται πιο κοντά στην Καραϊβική», εξηγησε ο Λοβίνσκι.

«Το γεγονός ότι μια τόσο έντονη καταιγίδα θα μπορούσε να αναπτυχθεί τόσο μακριά μπορεί όντως να είναι άλλο ένα σημάδι ότι η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο, καθώς οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας είναι πάνω από το μέσο όρο σε μεγάλα τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού», πρόσθεσε.

«Όταν θερμαίνονται οι ωκεανοί παράγεται περισσότερη ενέργεια που «τροφοδοτεί» αυτά τα συστήματα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πιθανότητα ταχείας εντατικοποίησης και συχνά σε υψηλότερες ταχύτητες ανέμων και έντονες βροχοπτώσεις».

Η Deep Sky Research, μια εταιρεία ανάπτυξης έργων απομάκρυνσης άνθρακα με έδρα το Μόντρεαλ, δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με τον κίνδυνο τυφώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες – η οποία συχνά έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι υπάρχει πληθώρα στοιχείων που δείχνουν πώς αλλάζει ο κίνδυνος τυφώνων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ίσως το πιο ανησυχητικό είναι ότι ανακάλυψαν ότι η συχνότητα των θανατηφόρων τυφώνων έχει αυξηθεί κατά 300%. Διαπιστώθηκε επίσης πως η πιθανότητα μικρότερων καταιγίδων έχει διπλασιαστεί, ενώ η σφοδρότητα των ακραίων βροχοπτώσεων που προκαλούν οι τυφώνες έχει αυξηθεί κατά 33%.

Οι ειδικοί υπολόγισαν επίσης ότι οι τυφώνες θα μπορούσαν να κοστίσουν περισσότερα από 450 δισεκατομμύρια δολάρια (410 δισ. ευρώ) τα επόμενα πέντε χρόνια μόνο στις ΗΠΑ – μια αύξηση 50% σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία.

«Πολλές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αργές, αλλά κάποιες θα είναι καταστροφικές λόγω της ταχείας κλιμάκωσή τους. Θα δούμε τις επιπτώσεις των επιδεινούμενων τυφώνων όχι στα επόμενα 50 χρόνια, αλλά στα επόμενα πέντε. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια που θα καταστραφούν και πολλές ζωές θα χαθούν» δήλωσε εκπρόσωπος της Deep Sky.

ΠΗΓΗ: Euronews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-