Amazon: Χάλασε η εξαγορά της iRobot

2 months ago 9

Η Amazon δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα προχωρήσει σε μια προγραμματισμένη εξαγορά της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής σκούπας iRobot , με τις δύο εταιρείες να αναφέρουν σε μια ανακοίνωση ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα να εγκρίνουν τη συμφωνία οι ρυθμιστικές αρχές».

Η εταιρεία κατασκευής Roomba ανακοίνωσε επίσης ότι θα απολύσει το 31% των εργαζομένων της, περίπου 350 άτομα, και ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Colin Angle, θα παραιτηθεί άμεσα.

Οι μετοχές της iRobot υποχώρησαν 10%.

Η τύχη της συμφωνίας βυθίστηκε σε αβεβαιότητα μετά την δημοσίευση της Wall Street Journal ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προσφέρει ρυθμιστική έγκριση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκίνησε έρευνα τον Ιούλιο, λέγοντας ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Amazon να εμποδίσει τους ανταγωνιστές της iRobot να ανταγωνίζονται στην ηλεκτρονική αγορά της Amazon. Η επιτροπή υποστήριξε ότι η Amazon θα μπορούσε να διαγράψει ή να μειώσει την εξέχουσα θέση των ανταγωνιστικών προϊόντων στα αποτελέσματα αναζήτησης ή αλλού.

«Είμαστε απογοητευμένοι που η εξαγορά του iRobot από την Amazon δεν μπόρεσε να προχωρήσει», δήλωσε σε μια ανακοίνωση ο David Zapolsky, ανώτερος αντιπρόεδρος και γενικός σύμβουλος της Amazon.

Η iRobot είπε ότι θα επικεντρωθεί στις βελτιώσεις των περιθωρίων κέρδους, θα μειώσει τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη και θα διακόψει όλες τις εργασίες για προϊόντα «μη περιποίησης δαπέδου», συμπεριλαμβανομένων των καθαριστών αέρα και των ρομποτικών χλοοκοπτικών της.

Η Amazon θα πληρώσει στο iRobot μια προηγουμένως συμφωνημένη αμοιβή διάλυσης της συμφωνίας, ύψους 94 εκατ. δολαρίων. Η καταγγελθείσα συμφωνία, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2022, θα είχε αρχικά την αξία του iRobot σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ρομποτική μηχανή κενού έχει κεφαλαιοποίηση κάτω των 400 εκατ. δολαρίων.

Τον Ιούλιο, η iRobot συνήψε χρηματοδοτική διευκόλυνση 200 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Όμιλο Carlyle, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες της εταιρείας ως ενδιάμεσο κενό μέχρι να κλείσει η συμφωνία με την Amazon.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-