Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν - Προηγήθηκε η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα

1 month ago 6

Το μεσανατολικό κυριάρχησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος σήμερα είχε μαραθώνια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν συζητήθηκε και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης, την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξoυν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Παγωμένη ατμόσφαιρα στην Άγκυρα

Νωρίτερα, σαν υποχρέωση που έπρεπε να βγει ήταν η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα για το Μεσανατολικό. 

Η υποδοχή της οποίας έτυχε δεν ήταν αυτή που προβλέπει η διπλωματική αβρότητα καθώς όταν συνάντησε μπροστά στις κάμερες τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και προσπάθησε να τον αγκαλιάσει εκείνος του έβαλε φρένο. 

Ankara’daki görüşmeye damga vuran anlar… Hakan Fidan mesafeyi böyle korudu!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ankara’da bir araya geldi. Fidan, Blinken’ın sarılma hamlesine karşılık vermeyerek sadece elini tuttu. https://t.co/xKoW0VM8Vb pic.twitter.com/HlBiM4X7MB

— CNN TÜRK (@cnnturk) November 6, 2023

Η συνάντηση κράτησε τρεις ώρες και όπως όλα δείχνουν συζητήθηκε το θέμα των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τους τρομοκράτες της Χαμάς αλλά και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. 

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει για το Τόκιο τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες εδώ. Στη Γάζα, βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος των αθώων πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Έχουμε μιλήσει για βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν σημαντικά βήματα για να διασφαλιστεί η άφιξη στη Γάζα μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας. «Επεξεργαζόμαστε καθημερινά τις λεπτομέρειες. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ανθρωπιστική βοήθεια», προσέθεσε.

«Το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή αποτελεί επίσης επιτυχία». τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι έγιναν σημαντικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής για τη δημιουργία συνθηκών δικαιοσύνης και ειρήνης.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης. «Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία» είπε. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε στη συνέχεια για το Τόκιο.

Τι λέει η Άγκυρα 

Διπλωματικές πηγές στην ‘Αγκυρα ανέφεραν ότι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Xακάν Φιντάν επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ‘Αντονι Μπλίνκεν ότι θα πρέπει να αποτραπούν η στοχοποίηση αμάχων από το Ισραήλ και ο εκτοπισμός των ανθρώπων στη Γάζα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να κηρυχθεί επειγόντως πλήρης κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφωνούν για την προστασία των αμάχων και τη διασφάλιση της συνεχούς και απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε επίσης η ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για τη λύση των δύο κρατών», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι βομβαρδισμοί πολιτικών στόχων και η καταστροφή υποδομών στη Γάζα είναι απαράδεκτοι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2023. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-