Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα αναβίωσε νόμο του 1864 που απαγορεύει την άμβλωση από τη στιγμή της σύλληψης

2 weeks ago 34

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα αναβίωσε νόμο του 1864 που απαγορεύει την άμβλωση σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις! Η Αριζόνα όπου η επέμβαση αυτή ήδη απαγορεύεται μετά την 15η εβδομάδα της κύησης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα ενέκρινε με ψήφους 4 έναντι 2 την προσφυγή που είχαν καταθέσει ένας μαιευτήρας που αντιτάσσεται στην άμβλωση και ο εισαγγελέας μιας κομητείας. Ο δικαστής Τζον Λόπεζ ο οποίος, όπως όλα τα μέλη του Δικαστηρίου, έχει διοριστεί από Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη, ανέφερε στο σκεπτικό ότι μέχρι σήμερα το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας «ουδέποτε δημιούργησε το δικαίωμα ή ενέκρινε την επιλεκτική άμβλωση».

«Συμμορφωνόμαστε, όπως είμαστε συνταγματικά υποχρεωμένοι να κάνουμε, με την κρίση του νομοθετικού σώματος το οποίο είναι υπόλογο και αντανακλά τη μεταβαλλόμενη βούληση των πολιτών μας», πρόσθεσε.

Πάντως ο αγώνας για το δικαίωμα στην άμβλωση στην Αριζόνα δεν τελειώνει εδώ. Μια ομάδα που υπερασπίζεται αυτό το δικαίωμα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές ώστε να τεθεί το ζήτημα σε δημοψήφισμα, τον επόμενο Νοέμβριο, για να κατοχυρωθεί στο πολιτειακό Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση μέχρι τη στιγμή που το έμβρυο δεν θεωρείται βιώσιμο.

«Ανήθικη απόφαση και προσβολή για την ελευθερία»

Η Δημοκρατική Γενική Εισαγγελέας της Αριζόνα Κρις Μάγιες, σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την απόφαση «ανήθικη και προσβολή για την ελευθερία» και επανέλαβε ότι, όσο παραμένει η ίδια σε αυτό το αξίωμα, δεν πρόκειται να ασκήσει δίωξη σε κανέναν γιατρό και σε καμία γυναίκα με βάση αυτόν τον «δρακόντειο νόμο».

«Η σημερινή απόφαση, να επανεπιβληθεί ένας νόμος από την εποχή που η Αριζόνα δεν ήταν Πολιτεία, ο Εμφύλιος Πόλεμος μαινόταν και οι γυναίκες δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου, θα μείνει στην ιστορία ως κηλίδα για την Πολιτεία μας», πρόσθεσε.

Ο νόμος του 1864, που θεσπίστηκε προτού η Αριζόνα να γίνει Πολιτεία των ΗΠΑ, απαγόρευε τις αμβλώσεις από τη στιγμή της σύλληψης σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός και αν κινδύνευε η ζωή της μητέρας. Δεν γίνεται εξαίρεση ούτε για τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Προέβλεπε ποινή φυλάκισης 5 ετών σε όποιον έκανε άμβλωση.

Η Planned Parenthood, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες αμβλώσεων και υγειονομική περίθαλψη, είχε μηνύσει την Πολιτεία το 1971, αμφισβητώντας τον νόμο του 19ου αιώνα. Ένας δικαστής έκρινε υπέρ της Planned Parenthood και μπλόκαρε την εφαρμογή εκείνου του νόμου μετά την απόφαση-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το 1973, που εξετάζοντας την υπόθεση Roe V. Wade αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση και νομιμοποίησε την επέμβαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Τον Μάρτιο του 2022 ο τότε κυβερνήτης της Αριζόνα, ο Ρεπουμπλικάνος Νταγκ Ντούσεϊ, υπέγραψε έναν νέο νόμο που απαγόρευε τις αμβλώσεις μετά την 15η εβδομάδα της κύησης. Όπως και ο νόμος του 1864, προβλέπει ποινή φυλάκισης 5 ετών για όποιον κάνει αμβλώσεις ή βοηθά κάποια γυναίκα να κάνει άμβλωση. Το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την εφαρμογή του νέου αυτού νόμου, ανατρέποντας την απόφαση Roe v. Wade τον Ιούνιο του 2022. Πολλές Πολιτείες έχουν επιβάλει έκτοτε περιορισμούς στις αμβλώσεις, με τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Οργισμένη αντίδραση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που έχει ανάγει το θέμα της πρόσβασης στην άμβλωση σε κεντρικό άξονα της προεκλογικής εκστρατείας του, κατήγγειλε αμέσως την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την «απάνθρωπη».

Επικρίνοντας την απαγόρευση που είναι «ακόμη πιο ακραία και επικίνδυνη», ο Μπάιντεν ανέφερε ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα «της ακραίας ατζέντας των Ρεπουμπλικάνων εκλεγμένων αξιωματούχων που είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν την ελευθερία των γυναικών».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-