Μ. Κατρίνης για αγρότες: Δεν συμφωνούμε να κλείνουν οι εθνικοί δρόμοι

2 months ago 8

Φωτογραφία: Intime

05/02/2024 13:10

|

THESTIVAL TEAM

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού ούτε κατ’ επίφασιν δεν έδωσαν απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι γεωργοί της χώρας» τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Δεν ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει κάτι για τη ρύθμιση των χρεών των αγροτών σε τράπεζες. Σχεδόν το μισό του 50% της αγροτικής περιουσίας έχει περάσει αυτή τη στιγμή σε funds και στην PQH με ορατό τον κίνδυνο να πουληθεί η γεωργική γη. Δεν ακούσαμε κάτι σε σχέση με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που είναι μεγάλο θέμα για τους αγρότες όταν καταστρέφονται οι περιουσίες τους» προσέθεσε.

«Εμείς ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε καταθέσει συνολική πρόταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Αλλά όταν μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και για αυτάρκεια διατροφική της χώρας, όταν λέμε να μείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο για να καλλιεργήσει, για να μπορούν να τροφοδοτούνται τα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή το 50-60% των αγροτών να τους κατάσχονται οι αποζημιώσεις λόγω του ότι έχουν χρέη στην τράπεζα και δεν μπορούν να τα ρυθμίσουν. Γιατί αν ρωτήσετε, για παράδειγμα, στην PQH, που έχει πάρει τα δάνεια της Αγροτικής, πόσες ρυθμίσεις δανείων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια θα εκπλαγείτε από τον πολύ μικρό αριθμό. Άρα εγκλωβισμένοι χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγοί και κτηνοτρόφοι και την ίδια στιγμή δεν γίνεται τίποτα» συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.

Με δεδομένο ότι αύριο οι αγρότες συνεδριάζουν για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων τους, ο κ. Κατρίνης ερωτηθείς κατά πόσο είναι σύμφωνος με το κλείσιμο των εθνικών οδών, επισήμανε τα εξής. «Προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που είναι ευχάριστο και προφανώς δεν συμφωνούμε να κλείνουν οι εθνικοί δρόμοι. Τα προβλήματα των αγροτών δεν πρέπει να μετατρέπονται σε πρόβλημα των πολιτών, γιατί όλοι οι πολίτες έχουν συγγενείς, έχουν φίλους, η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από αγροτικές περιοχές. Υπάρχει λοιπόν μια ειλικρινής αγωνία και ενδιαφέρον για το μέλλον του γεωργικού τομέα, άρα καλό θα ήταν να αποφευχθούν τα κλεισίματα των δρόμων. Όμως καλύτερο θα ήταν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιτέλους να καταλάβει ότι εδώ η κατάσταση δεν είναι μια συνηθισμένη κινητοποίηση που γίνεται κάθε χρόνο. Βλέπετε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή υπάρχει μια ολοκληρωμένη αντίδραση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα που αντιδρούν».

Σε ό,τι αφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή και ερωτηθείς σε σχέση τις συνεργασίες κομμάτων για μια ευρύτερη πρόταση από την Κεντροαριστερά, συμπεριλαμβανόμενου του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και πριν τις ευρωεκλογές, ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ πάντα μπορούσε να εκπροσωπήσει και να εκφράσει ευρύτερες δυνάμεις από αυτές που υπήρχαν στο στενό κομματικό ακροατήριο».

«Γι’ αυτό και ήταν μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Γι’ αυτό και μπορούσε να είναι πλειοψηφική παράταξη για πάρα πολλά χρόνια και κυβέρνησε τη χώρα. Άρα εμάς αυτή είναι η στρατηγική μας. Η στρατηγική αυτή έρχεται μέσα από διεργασίες βάσης και κοινωνικές. Ένα πρώτο μοντέλο ήταν η τοπική αυτοδιοίκηση, όπου νέα αξιόπιστα πρόσωπα μπόρεσαν, όπως ο Χάρης Δούκας, να συγκεντρώσει γύρω του ευρύτερες δυνάμεις. Όπως και τώρα στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΚΕΔΕ υπάρχει μια ευρύτερη στήριξη στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα. Αυτό λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να το συνεχίσουμε στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και πολύ πιο έντονα αμέσως μετά, στις εθνικές εκλογές. Άρα είναι καλή η συζήτηση, όμως πρέπει να διαμορφώνεται με όρους βάσης. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για συγκολλήσεις τεχνητές. (…) και όχι με όρους συναλλαγών κορυφής, ο οποίος νομίζω ότι ούτε δημιουργούν δυναμική, ούτε βεβαίως μπορούν αυτονοήτως να αθροίζουν ποσοστά. Όμως είναι ένας στόχος η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Εγώ πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι σε πολύ καλύτερη αφετηρία και θέση την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, ώστε να υπάρχει ένας πόλος ο οποίος θα μπορεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-