Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Ράφα – Παγκόσμια αγωνία για τη Λωρίδα της Γάζας

1 week ago 4

Θρίλερ με την εκεχειρία

Καζάνι του βράζει το Μεσανατολικό καθώς μπορεί η Χαμάς να αποδέχθηκε την πρόταση των διαμεσολαβητών του Κατάρ και της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Γάζα, ωστόσο το Ισραήλ προχωράει κανονικά την «επιχείρηση Ράφα» με τις επόμενες ώρες να είναι κρίσιμες για το μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη της Ράφα τα ξημερώματα της Τρίτης (07/05) λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Τελ Αβίβ ότι η προσφορά εκεχειρίας από την Χαμάς δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αν και θα στείλει διαπραγματευτές στο Κάιρο για νέες συνομιλίες για εκεχειρία.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει σήμερα εντατικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, για να ενταθεί η «πίεση» στη Χαμάς. Η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για «πολυάριθμους νεκρούς» τη νύχτα στη Ράφα. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που βρίσκεται στην πόλη, ανακοίνωσε πως διακομίστηκαν σε αυτό «11 νεκροί» και «δεκάδες τραυματίες» μετά τους βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας έτσι τον αρχικό απολογισμό, που έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

"Oh the head of my heart, my life, I didn't want to put dirt on you, they are the ones who wanted to"

A father grieves over the loss of his daughter after she was killed by an Israeli airstrike in Rafah pic.twitter.com/sZuDPMNuEL

— TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) May 7, 2024

Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας έκαναν λόγο για σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς αργά χθες Δευτέρα και νωρίς σήμερα, καθώς και για εντατικά πυρά του πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Ράφα και στα περίχωρά της. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στο σημείο διέλευσης που συνδέει τη νότια Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Από την  πλευρά του το Κάιρο φοβάται ότι, αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην πόλη, θα υπάρξει μαζική φυγή παλαιστινίων προσφύγων προς την αιγυπτιακή επικράτεια.

BREAKING | Footage of an Israeli tank at the Rafah land crossing pic.twitter.com/ebaUJmyYJF

— TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) May 7, 2024

Αντιπροσωπεία του Κατάρ

Η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου αποφάσισε «ομόφωνα» χθες «να συνεχιστεί η επιχείρηση στη Ράφα ώστε να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Χαμάς με σκοπό να υπάρξει απελευθέρωση των ομήρων και να επιτευχθούν και οι άλλοι στόχοι του πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσθεσε πως παρότι «η πρόταση της Χαμάς» είναι «μακριά από τις κεντρικές απαιτήσεις του Ισραήλ», θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για «να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας» κατάπαυσης του πυρός.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, το εμιράτο του Κατάρ ανακοίνωσε πως θα στείλει αργότερα το πρωί αντιπροσωπεία στο Κάιρο «για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη (…) με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων και ομήρων».

Νέες συνομιλίες σήμερα στην Αίγυπτο για την κατάπαυση του πυρός

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε πως θα στείλει εντός της ημέρας αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου προκειμένου να συνεχιστούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς δήλωσε ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, είχε ενημερώσει τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι η ομάδα είχε αποδεχθεί την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός, αλλά το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η πρόταση εκεχειρίας υπολείπεται των απαιτήσεών της.

Στάση αναμονής από τις ΗΠΑ - Εξετάζουν τη συμφωνία της Χαμάς

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως εξετάζει τη συμφωνία της Χαμάς σε πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση. Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, σε δημοσιογράφους χθες Δευτέρα.Απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Χαμάς. Δήλωσε πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για αυτό.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-