Οι δηλώσεις του Αντρέι Κόστιν έγιναν μετά από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το οποίο επικαλούνταν ανώνυμες πηγές που δήλωναν ότι οι μακροχρόνιες εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης του πολεμικού πλοίου έχουν σταματήσει.
Το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, που εγκαινιάσθηκε το 1985 όταν υπήρχε επιπλέον η Σοβιετική Ένωση, ανέπτυξε δράση κατά την διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Συρία για να υποστηρίξει τον τότε πρόεδρο Μπασάρ Αλ –Άσαντ, με τα αεροσκάφη του να πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ανταρτών.
Αλλά δεν έπαιξε κανένα ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανίας και τέθηκε εκτός υπηρεσίας από το 2017, καθώς αποφασίσθηκε ο εκσυγχρονισμός του στην περιοχή του Μούρμπανσκ που είναι κοντά στον ναύσταθμο του Ρωσικού Στόλου της Βόρειας Θάλασσας.
Οι προσπάθειες ανακαίνισής του προσέκρουσαν επανειλημμένα σε ατυχήματα και εμπόδια.
Ερωτηθείς για την μοιρογράφημα του την Πέμπτη στο κενό μιας τελετής έπαρσης σημαίας για ένα νέο πυρηνικό υποβρύχιο στη βορειοδυτική Ρωσία, ο Κόστιν διευκρίνισε ότι δεν είχε επιπλέον ληφθεί τελική απόφαση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν αξίζει πλέον να δαπανώνται χρήματα για το Adrmiral Kuznetsov.
«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να επισκευασθεί οτιδήποτε. Είναι πάνω από 40 ετών και είναι εξαιρετικά ακριβό… Νομίζω ότι το ζήτημα θα λυθεί κατά κάποιο τρόπο με το είτε να πουληθεί είτε να διαλυθεί» δήλωσε ο Κόστιν σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant.
Λεπτομερείς πληροφορίες για την πολεμική ετοιμότητα ξεχωριστών πολεμικών πλοίων θεωρούνται ευαίσθητες για τη Μόσχα και το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολιάζει τέτοιου είδους θέματα.
Ρώσοι βετεράνοι του πολεμικού ναυτικού και εμπειρογνώμονες είναι διχασμένοι ως προς την ενδεχόμενο να δοθεί για διάλυση το αεροπλανοφόρο , με ορισμένους να δηλώνουν στην Izvestia ότι είναι απηρχαιωμένο και άλλους να λένε ότι αυτό ή ένας διάδοχος του θα παρείχε τις δυνατότητες που χρειάζεται η Ρωσία.
Το αεροπλανοφόρο απέκτησε άθλια ψίθυρος στη Βρετανία όταν ο τότε υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον το χαρακτήρισε «πλοίο της ντροπής» το 2017, όταν πέρασε κοντά στις αγγλικές ακτές κατά την επιστροφή του από τη Μεσόγειο, βγάζοντας μαύρο καπνό.