Στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, θα τεθούν και ζητήματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να λάβουν έγκριση.
Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «Ύδρα», την υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων Apache και των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90, και την αποστολή ενός επιπλέον μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 στην αεροναυτική εταιρεία OGMA στην Πορτογαλία για συντήρηση.
Ο στόχος είναι η χώρα μέσα από την «ατζέντα 2030» να αποκτήσει νέα αποτρεπτική στρατηγική και παίδευση με σύγχρονες μονάδες, προηγμένα οπλικά και επικοινωνιακά συστήματα με την προσάρτηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Συνεπώς ο 12ετής Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα.
Η χητεία για άμεσο «λίφτινγκ» του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί κοινό παρονομαστή τόσο στο επίπεδο της πολιτικής αλλά της στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς για να περάσει στη νέα σελίδα, επιβάλλεται να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της εποχής χωρίς «γερασμένα» μέσα. Οι καινούργιες απειλές και δόγματα σε αλληλεξάρτηση με την αυξανόμενη διάδοση μη επανδρωμένων πλατφόρμων και πυραυλικών συστημάτων έχουν φέρει τα συστήματα εκείνης της γενιάς στο όριο της επιχειρησιακής τους αποτελεσματικότητας και χρήζουν άμεσης ανάγκης αντικατάστασης.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προανήγγειλε αλλαγές στο δόγμα του Πολεμικού Ναυτικού σε προκειμένω ο δομικός πυλώνας της Άμυνας να γυρίσει σελίδα. Υπογράμμισε πώς η ενίσχυσή του μέσα από την «Ατζέντα 2030» δεν αποτελεί μια απλή αναβάθμιση των δυνατοτήτων του αλλά αντανακλά μια νέα εθνική στρατηγική με την προσάρτηση καινοτομίας. «Όλα αυτά εντάσσονται στην ολιστική πρόσβαση που έχουμε ονομάσει "Ασπίδα του Αχιλλέα"», κατέληξε.
Το «λίφτινγκ» του Πολεμικού Ναυτικού
Σε λίγους μήνες το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει την πρώτη από τις τέσσερις φρεγάτες Belharra. Σημειωτέον, την τσαρσί και τέταρτης τύπου FDI, είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας από την τελετή καθέλκυσης της τρίτης κατά σειρά φρεγάτας με το όνομα «ΦΟΡΜΙΩΝ».
Το 2025 σηματοδοτεί ένα βασικό ορόσημο για το πρόγραμμα FDI, με δοκιμές στη θάλασσα και την επικείμενη παράδοση της πρώτης φρεγάτας για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Έως το 2026, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει τρεις πρώτης τάξεως φρεγάτες FDI πολλαπλών αποστολών.
Παράλληλα δρομολογείται η αναβάθμιση πυραυλακάτων και υποβρυχίων.
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ από το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό, στον εκσυγχρονισμό των σκαφών Ρουσσέν, στον εσκυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 214 που επιπλέον έχουν αποκτήσει και τις νέες τορπίλες, νέα ταχέα περιπολικά, νέα πλοία υποστήριξης, νέα ελικόπτερα Seahawk, νέα drones κάθετης απογείωσης, τα αντί-drone Κένταυρος, νέα συστήματα λειτουργικής διασύνδεσης, bid and control.
Επιπρόσθετα, η Ελλάδα διαπραγματεύεται την απόκτηση 2 ιταλικών φρεγατών FREMM για την αντικατάσταση των παλαιότερων μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών τύπου S. Διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, στον πόλεμο επιφανείας αλλά και τον αντιαεροπορικό πόλεμο. Έχουν βεληνεκές δράσης που φτάνει τα 6.800 μίλια με τάχος 15 κόμβους ενώ μπορούν να αναπτύξουν μέγιστη τάχος 27 κόμβων. Πρόκειται για δυο ιταλικές μεταχειρισμένες φρεγάτες που θα μπορέσουν σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα (σε σχέση με καινούριες με μονάδες) να ενταχθούν στο Στόλο. Εκτός από τις δυνατότητές τους, οι φρεγάτες FREMM αποτελούν τη σχεδιαστική βάση για τις καινούργιες φρεγάτες Constellation του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που η Ελλάδα επιθυμεί να κατασκευάσει μαζί με τις ΗΠΑ.
Η χώρα μας εξετάζει επίσης τη συμμετοχή στη σχεδίαση ευρωκορβέτας όπως και το σχεδιασμό ενός ελληνικού πλοίου για πρώτη φορά, το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό θα το μοιράζεται με το Λιμενικό Σώμα, όπως σχολίασε ο Νίκος Δένδιας.