Το παρασκήνιο της καρατόμησης υφυπουργών, η ενόχληση Μαξίμου και οι αποστάσεις από προανακριτική

1 week ago 7

Κάποιοι εκ των «εκπαραθυρωμένων» υφυπουργών είχαν καταλάβει πως ο εξορία τους ερχόταν και ήδη από το βράδυ της Τετάρτης έγραφαν παραιτήσεις.

Στέλεχος που συμμετείχε στην τελευταία κρίσιμη σύσκεψη στις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μαξίμου, λίγο πριν τις καρατομήσεις,περιέγραφε πως είδε τον Πρωθυπουργό αποφασισμένο, περίμενε απλά να ακούσει τις τελευταίες εισηγήσεις όθεν να αντιληφθεί όλο το εύρος του πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση και αν γίνουν οι τελευταίες συναντήσεις για την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.

Με ψυχρό και αντικειμενικό τρόπο, στελέχη που ασχολήθηκαν με τη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέλυσαν στον Πρωθυπουργό το τι ακούγεται στους διαλόγους, ποιος ζητούσε ρουσφέτια, ποιός ζητούσε διευκολύνσεις, ποιανού η περίπτωση είναι πιο δύσκολη από του άλλου και ποιός εμπλέκεται όπως όλα δείχνουν ως στιγμής άδικα, (βλ. Κέλλας).

Ο Πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του πως δεν δέχεται τη δικαιολογία ορισμένων πως «έτσι γινόταν εδώ και χρόνια» και πως «διαχρονικά έτσι ήταν τα πράγματα». Ουσιαστικά δεν δέχθηκε η παράταξη να συγκρίνεται με τις παθογένειες του παρελθόντος έλεγαν συνεργάτες του.

Αυτό που λέει το Μαξίμου είναι πως όταν κάποιος είναι μέλος της Κυβέρνησης, ο πήχης των απαιτήσεων ανεβαινει, είναι άλλο να είσαι υπουργός και να εμπλέκεται το όνομά σου σε τέτοιες συνομιλίες και άλλο το να είσαι ένας απλός Βουλευτής.

Από την άλλη είναι άγνωστο και το κατά πόσον υπήρξε και κάποια ενόχληση στο Μαξίμου μετά από την τοποθέτηση του κ. Βορίδη σε τηλεοπτικό σταθμό όπου ανέφερε «Εγώ δεν κάνω διαπραγμάτευση με κανέναν και για τίποτα. Είναι στάση προστασίας της εντιμότητας και της ακεραιότητάς μου. Αν ένιωθα ότι είχα κάνει κάτι κακό, θα έλεγα πάμε στην ποινική μου μεταχείριση. Να μου λένε ότι είναι ποινικό αδίκημα ότι συναίνεσα στην εκτέλεση μιας υπουργικής απόφασης, πάει πολύ».

Το «δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν» βέβαια σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή σαν τοποθέτηση δημοσίως και με τον Πρωθυπουργό να λείπει στο εξωτερικό, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ενόχλησε ή όχι κάποιους πέριξ της Ιερουσαλήμ.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου λέει για τον κ.Βορίδη πως παραιτήθηκε μόνος του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και πως η αποχώρηση σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αποδοχή των κατηγοριών.

Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τα Χανιά όπου θα βρίσκεται ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, από εκεί είναι πιθανό να μάθουμε ποιός θα είναι ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης και ποιοι οι νέοι υφυπουργοί καθώς τη Δευτέρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αν και αρχικά η εικόνα από την Κυβέρνηση ήταν πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά το Υπουργικό, υπάρχουν και εκτιμήσεις πως το Μαξίμου θα κινηθεί σβέλτα όθεν να μην σέρνεται ούτε αυτό το ζήτημα.

Η πιο δύσκολη θέση για να πληρωθεί, θεωρείται αυτή του Υφ. Εξωτερικών.

Το ποιοι θα βρεθούν σε Υπουργικές θέσεις είναι πρόωρο να το πει κανείς αλλά ο πάγκος δεν είναι και τεράστιος. Στελέχη όπως οι Θ. Πλεύρης και Μακάριος Λαζαρίδης θα ήταν λογικό να βρίσκονται στη shortlist για Υπουργοποίηση, είχαν βρεθεί ένα βήμα πριν από την Υπουργοποίηση και όλο το τελευταίο διάστημα συμπεριφέρονται ως «στρατιώτες» της παράταξης.

Ο κ.Πλεύρης διαθέτει τα δεξιά χαρακτηριστικά και την εμπειρία που θέλει η Κυβέρνηση στο Μετανάστευσης. Ο κ. Λαζαρίδης προοριζόταν για το αγροτικής, αλλά το μπλόκο του Ν. Παναγιωτόπουλου οδήγησε στην παραμονή Σταμενίτη, μια επιλογή που έσκασε σε τέλει στα χέρια του Μαξίμου.

Ας σημειωθεί και η περίπτωση του Δημήτρη Μαρκόπουλου, προβεβλημένου Βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος την εξηκοντάλεπτο που ελάχιστοι γαλάζιοι τοποθετήθηκαν πριν τις αποφάσεις Μητσοτάκη αναγνώριζε δημοσίως στον ANT1 πως «ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κηλίδα για τη ΝΔ» και καλούσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει ηθική και πολιτική πρωτοβουλία καθώς μέσα από τους διαλόγους αναδύεται μια «ρουσφετολογική αύρα».

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-