Η 9η επέτειος από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, που εκδηλώθηκε τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 2016, συνοδεύτηκε σήμερα τα ξημερώματα από ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις σε 60 επαρχίες της χώρας. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών, εκδόθηκαν 371 εντάλματα σύλληψης για υπόπτους που φέρονται να σχετίζονται με την οργάνωση FETÖ του εκλιπόντος ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Μεταξύ των 26 συλληφθέντων περιλαμβάνονται και διευθυντικά στελέχη δύο μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, στις οποίες διορίστηκαν προσωρινοί διαχειριστές, καθώς κατηγορούνται ότι χρηματοδοτούσαν την οργάνωση. Οι δύο αυτές εταιρείες λειτουργούν περίπου 800 καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της τουρκικής κυβέρνησης, η απόπειρα πραξικοπήματος οργανώθηκε από μέλη της FETÖ, τα οποία είχαν παρεισφρήσει στις τάξεις του τουρκικού στρατού. Οι πραξικοπηματίες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία, αλλά η απόπειρα απέτυχε χάρη στην αντίσταση πολιτών και δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, σκοτώθηκαν 63 αστυνομικοί, 6 στρατιώτες και 184 πολίτες. Τραυματίστηκαν 286 αστυνομικοί, 47 στρατιώτες και 2.407 πολίτες, ενώ 34 από τους πραξικοπηματίες έχασαν τη ζωή τους και 49 τραυματίστηκαν.
Από το 2016 μέχρι σήμερα, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει 390.354 υπόπτους. Σε 289 υποθέσεις έχουν επιβληθεί πάνω από 3.000 ισόβιες ποινές, ενώ 1.891 άτομα καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» μεταξύ αυτών, 26 στρατηγοί και ναύαρχοι, καθώς και 776 αξιωματικοί.
Παρά τις μαζικές διώξεις και τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εννέα χρόνια μετά, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες και ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε το πραξικόπημα. Ιδιαίτερα σκοτεινά σημεία αφορούν τη διείσδυση της FETÖ στον στρατό, καθώς και τη στάση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας εκείνο το βράδυ.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα παραμένει γιατί, ενώ υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη κίνηση, δεν υπήρξε έγκαιρη αντίδραση. Ο τότε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ, απήχθη από τους πραξικοπηματίες και κρατήθηκε στην αεροπορική βάση Ακιντζί, όπου αρνήθηκε να υπογράψει κήρυξη στρατιωτικού νόμου, ακόμη και υπό πίεση. Τελικά απελευθερώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και ο τότε υφυπουργός της MIT Χακάν Φιντάν, αρνήθηκαν να καταθέσουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή διερεύνησης της απόπειρας.
Ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, δήλωσε:
«Το κράτος μας, που αποκάλυψε την ύπουλη ατζέντα της FETÖ, συνεχίζει να καταδιώκει αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση όπου κι αν κρύβεται, και να φέρνει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης. Οποιαδήποτε απόπειρα να πληγεί η Τουρκία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, όπως συνέβη και στο παρελθόν».