«Τριαξονική» προσέλκυση νέων εγχώριων και ξένων επενδύσεων

6 hours ago 4

Σε τρεις άξονες κινείται η προσπάθεια της Ελλάδας να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να καλύψει το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πολυετούς κρίσης και των μνημονίων.

Πρόκειται για την τόνωση των εγχώριων επενδύσεων, με την υποβοήθηση μέσω προγραμμάτων δανειοδότησης και ενισχύσεων επιχειρήσεων, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, και τη δυναμική παρουσία των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ειδικότερα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) ανοίγει μια πρόσθετη γραμμή ρευστότητας ύψους 780 εκατ. ευρώ για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έρευνα της ΕΥ καταγράφει πως το 63% των επενδυτών βλέπει βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας την προσεχή τριετία, ενώ οι ξένοι επενδυτές έχουν ανεβάσει θεαματικά τη συμμετοχή τους στο Χ.Α. κοντά στο 69%, έχοντας σωρευτικές εισροές κεφαλαίων της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ από το 2010 έως σήμερα.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα ενισχθυθούν με το παραπάνω ποσό, εκ των οποίων τα 540 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας και τα υπόλοιπα 240 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Δανείων.

Με την προσθήκη των 780 εκατ. ευρώ, τα συνολικά δανειοδοτικά κεφάλαια του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ θα ανέλθουν στα 3,3 δισ. ευρώ, παρέχοντας μια πολύ σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τις ΜμΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το Ταμείο Δανείων η πρόσθετη χρηματοδότηση είναι η τρίτη κατά σειρά, καθώς λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων των δανείων, ο προϋπολογισμός του εξαντλείται άμεσα.

Επισημαίνεται ότι το Ταμείο Δανείων χορηγεί δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, όπου το 40% είναι άτοκο, ενώ για το υπόλοιπο 60% προβλέπεται επιδότηση του επιτοκίου κατά 3% για τα δύο πρώτα χρόνια. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας χορηγεί εγγύηση έως 80% του δανείου και δίνει δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου 2% ή 3% (ανάλογα με την περιφέρεια) για τα δύο πρώτα χρόνια.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΑΤ Ισμήνη Παπακυρίλλου, το Ταμείο Δανείων θα ανοίξει και πάλι για υποβολή αιτήσεων από τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τις αρχές του 2025 έως και σήμερα έχουν χορηγηθεί μέσω της ΕΑΤ δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδώτες ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών, το 1,014 δισ. ευρώ έχει διατεθεί μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, έως τώρα έχουν εγκριθεί 8.451 δάνεια και έχει καλυφθεί πάνω από το 50% του προϋπολογισμού του προγράμματος, που ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. Το μέσο ετήσιο εισόδημα των δικαιούχων είναι 20.600 ευρώ, ενώ η μέση ηλικία τους τα 38 έτη.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΕΣΠΑ 2021-2027, οι συνολικές προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 76% του προϋπολογισμού, οι εντάξεις στο 64,2% και οι συμβάσεις στο 45,2%. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προγράμματα πρακτικής άσκησης / μαθητείας και στις υποτροφίες για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, στα έργα ανέγερσης – αναβάθμισης υποδομών Παιδείας και στα Προγράμματα Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στην πράξη.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα για την Εξωστρέφεια των ΜμΕ, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και την επιχορήγηση να ανέρχεται σε ποσοστά 40%-50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, με ανώτατο όριο ενίσχυσης τις 200.000 ευρώ, για το οποίο η υποβολή αιτήσεων αρχίζει από αύριο.

Στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) τονίστηκε το γεγονός ότι οι προσκλήσεις ανέρχονται ήδη στο 69%, οι εντάξεις στο 49% και οι νομικές δεσμεύσεις στο 34% επί του συνολικού προϋπολογισμού, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι δράσεις του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ, το οποίο διευρύνθηκε και στις νησιωτικές περιοχές ΔΑΜ και σε νησιά με έως 3.100 κατοίκους.

Επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα ΔΑΜ προστίθενται και 186 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για δράσεις ενίσχυσης των περιοχών απολιγνιτοποίησης. Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι στο πρόγραμμα ενίσχυσης μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή της Μεγαλόπολης εγκρίθηκε η υλοποίηση έξι επνδυτικών σχεδίων, ενισχυόμενου προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επενδυτικά σχέδια αφορούν τη δημιουργία data center, μονάδων για μπαταρίες και μονάδων παραγωγής οργανοχημικών λιπασμάτων.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-