Β. Ελλάδα: Με μονάδες βάσης και “τοπικό” 112 τα νέα εργαλεία για τις πλημμύρες

2 days ago 1

18/11/2024 16:30

|

ΦΑΝΗ ΧΑΡΙΣΗ

Με τις μνήμες των πρόσφατων φονικών πλημμυρών στη Βαλένθια της Ισπανίας συγκλήθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο της ανατολικής Θεσσαλονίκης ευρεία σύσκεψη φορέων υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια καθώς και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Θεόδωρο Βάγια.

Στη σύσκεψη που διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες συμμετείχαν 73 δήμαρχοι από ολόκληρη τη Μακεδονία, αντιπεριφερειάρχες καθώς και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ κ.α. και παρουσιάστηκαν χάρτες όπου αποτυπώνονται περιοχές που αρκετές φορές έχουν καταγραφεί πλημμυρικά φαινόμενα έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις αλλά και να ενημερωθούν οι πολίτες.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση λέγοντας ότι «είναι ήδη εδώ και δείχνει τα δόντια της» ενώ όπως ανέφερε μετά το άνυδρο καλοκαίρι και τα φαινόμενα λειψυδρίας «έχουμε ήδη χιόνια στη Δυτική Μακεδονίας, στη Φλώρινα είχαμε 30 πόντους χιόνι».

Αναφερόμενος στο τρίπτυχο της πολιτικής προστασίας για την χειμερινή περίοδο και τα ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα ανέφερε ότι η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου θα συνεχίσει να ενημερώνει, ότι το 112 θα συνεχίσει να ηχεί για ενημερώνονται οι πολίτες ενώ τόνισε ότι θα υπάρχουν μονάδες βάσης κοντά στα σημεία όπου σημειώνονται τακτικά πλημμυρικά φαινόμενα.

«Κάναμε μια εξαιρετική προσπάθεια καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με μετρήσιμα αποτελέσματα για τη Βόρεια Ελλάδα και τώρα ετοιμαζόμαστε με σχέδιο για τις πιθανότητες πλυμμυρικών φαινομένων και όχι μόνο. Να θυμίσω μόνο ότι χιόνισε ήδη στη Δυτική Μακεδονία. Είχαμε 30 πόντους στην Φλώρινα, βγήκαν τα εκχιονιστικά. Έχουμε σχέδιο για την Αττική το παρουσιάσαμε με  τον Νίκο Χαρδαλιά την προηγούμενη εβδομάδα. Η Βόρεια Ελλάδα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, δεν είναι τυχαίο ότι στα βόρεια της χώρας, για παράδειγμα στη Βοσνία χάθηκαν 23 άνθρωποι από πλημμύρες στα μέσα Σεπτεμβρίου, στην κεντρική, βόρεια και ανατολική Ευρώπη χάθηκαν άλλοι 29 στα μέσα Οκτωβρίου και μετά τα τραγικά γεγονότα στη Βαλένθια είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη του συντονισμού και της οργάνωσης. Επαναλαμβάνω όταν η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου θα μας ενημερώνει για ακραία καιρικά φαινόμενα, θα ηχεί το 112, θα ενημερώνονται όλοι οι πολίτες και όλοι μαζί διαλειτουγικά και στο πεδίο θα επιχειρούμε έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο σε διάφορες κλίμακες. Η Πρώτη αφορά τις απλής απαντλήσεις υδάτων από της πυροσβεστική υπηρεσία σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Το δεύτερο επίπεδο είναι με μονάδες βάσης κοντά στα επαναλαμβανόμενα πλυμμυρικά φαινόμενα με βάση το ιστορικό που θα έχουμε όλοι (σ.σ. οι εμπλεκόμενοι φορείς), η ΕΜΑΚ, οι πυροσβέστες μας, οι δασοκομάντος, οι ειδικές μονάδες του στρατού και φυσικά το μητρώο με τα μηχανήματα που έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες και το τρίτο κομμάτι αφορά ακόμη πιο ραγδαίες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με πιο έκτακτα σχέδια.  Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και δείχνει τα δόντια της» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε ειδικώς στη δυνατότητα που θα δοθεί στους δημάρχους να μπορούν σε συνεννόηση με το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας να μπορούν μέσω μηνύματος του 112 να εκκενώνουν ακόμα και μια μικρή περιοχή. «Ακόμη κι αν κάποιος Δήμος βλέπει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος, χωρίς να έχει αντιμετωπίσει την εκδήλωση του φαινομένου, σε άμεση συνεννόηση με το κέντρο επιχειρήσεων θα μπορεί να ειδοποιεί έτσι ώστε με το 112 και σε τοπικό επίπεδο να μπορεί να εκκενώνεται μια περιοχή» είπε ο κ. Γκιουλέκας.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-