Γ. Τσίπρας στο Πρώτο για τροπολογία Κεραμέως: Προσπάθησε να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων για τους απόδημους για να προχωρήσει άλλες ρυθμίσεις (audio)

2 months ago 9

Τις ενστάσεις που εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο, σε ό,τι αφορά στην επικράτεια και για την τροπολογία που έφερε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, που επεκτείνει την εφαρμογή της και στις βουλευτικές εκλογές, εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Πρώτα από όλα σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας. έτσι κι αλλιώς υπήρχε ανάγκη να ψηφίσουν καταρχάς, οι άνθρωποι οι οποίοι δεν βρίσκονται στον τόπο που κανονικά ψηφίζουν, στα εκλογικά τους τμήματα, για το οποίο δεν έγινε τίποτε όλο το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που πάει σε νησί για να εργαστεί το καλοκαίρι, θα έπρεπε εκεί, είναι εύκολο, να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει εκεί όπου εργάζεται. Αυτό δεν έγινε στις περασμένες εκλογές και δεν θα γίνει ούτε με αυτόν τον νόμο. Δεν το λύνει αυτό το πρόβλημα η επιστολική ψήφος» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η επιστολική ψήφος πρέπει να αφορά τους ανθρώπους που δεν μπορούν, είτε διότι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε γιατί είναι ΑμεΑ, είτε για τέτοιους λόγους να μπορέσουν να πάνε να ψηφίσουν. Δεν αφορά ανθρώπους που έχουν το εκλογικό τμήμα δίπλα στο σπίτι το οποίο μένουν και θα στείλουν επιστολή. Δεν ήταν αυτή η λογική και του Συντάγματος και του νόμου. Έχει κατεβάσει λοιπόν ένα νομοσχέδιο στο οποίο είναι εντελώς ανοιχτό όποιος θέλει να πάει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο πρώτον και δεύτερον και μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν εξασφαλίζει όρους μυστικότητας και αμεσότητας ψηφοφορίας. Εξ ου και οι τρεις τροπολογίες τις οποίες κατεβάσαμε. Και δεν έγινε απολύτως τίποτα γι’ αυτό. Κατεβάζει χτες και μία αιφνιδιαστική τροπολογία, το οποίο και σαν κοινοβουλευτική πρακτική δεν είναι καθόλου καλό, δεν είναι το θέμα του χρόνου, δηλαδή ότι το κατέβασε τελευταία στιγμή. Είναι ότι αλλάζει ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου. Μιλάγαμε για ευρωεκλογές και ξαφνικά μιλάμε για βουλευτικές εκλογές» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής είχε επισημάνει ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της επικράτειας. «Όπως είναι το 60%-70% των άρθρων του νομοσχεδίου, αν παραμείνουν έτσι, είμαστε αρνητικοί. Αλλά αυτά όλα αφορούν το εσωτερικό της επικράτειας. Δεν αφορούν τους απόδημους. Γιατί όπως το Σύνταγμα προβλέπει επιστολική ψήφο προβλέπει σαν πολύ βασική αρχή και όχι μόνο στην Ελλάδα, τη μυστικότητα και την αμεσότητα της ψηφοφορίας» σημείωσε.

Σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών, κ. Κεραμέως, ο κ. Τσίπρας τόνισε «αυτό ήταν ένα νομοσχέδιο που αφορούσε τις ευρωεκλογές. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι ευρωεκλογές και οι βουλευτικές έχουν πολλές διαφορές και γιατί ψηφίζουμε κατά περιφέρειες και πολλά άλλα πράγματα».
 
Όσο αφορά στους απόδημους ανέφερε πως επί της αρχής η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν θετική. «Γενικά προβλέπεται από το Σύνταγμα η επιστολική ψήφος και πρέπει να αξιοποιήσουμε ό,τι μπορούμε να αξιοποιήσουμε, κάποιος που θέλει να ψηφίσει να ψηφίζει. Η κυβέρνηση το διαφήμισε κυρίως για τους απόδημους αλλά το ζουμί από πλευράς ρυθμίσεων ήταν το εσωτερικό της χώρας, το εσωτερικό της επικράτειας δηλαδή, στο οποίο υπήρχαν πάρα πολλά κενά και προβληματικές ρυθμίσεις. Από την πρώτη στιγμή λοιπόν, είπαμε μεν ότι είμαστε θετικοί, αλλά είπαμε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση. Μάλιστα έχουμε κατεβάσει τρεις τροπολογίες γιατί υπάρχουν πολύ σοβαρά κενά και πριν φτάσουμε στον χθεσινοβραδινό αιφνιδιασμό, ενώ υπήρξε δέσμευση από την κυρία Κεραμέως ότι θα υπάρξει συζήτηση επί της ουσίας, θα απαντήσει στις δικές μας τροπολογίες αν και τι θα κάνει δεκτό κλπ, δεν υπήρξε τίποτα τέτοιο και αντ` αυτού φέρνει τροπολογία που αφορά πλέον τις βουλευτικές εκλογές. Άρα τι έχουμε εν συνόλω. Προσπάθησε να αποσπάσει τη συναίνεση κυρίως για το θέμα των αποδήμων από άλλα κόμματα, για να προχωρήσει τελικά άλλες ρυθμίσεις, χωρίς να αλλάζει τίποτα από το πρόβλημα που υπήρχε ήδη στο αρχικό νομοσχέδιο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Συνοψίζοντας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπήρχε ήδη θέμα για τη συνολική μας στάση αν δεν άλλαζε απολύτως τίποτα σε ό,τι αφορά την επικράτεια. Αυτό τώρα διπλασιάζεται και τριπλασιάζεται. Τα άρθρα που αφορούν τους απόδημους στις ευρωεκλογές θα τα υπερψηφίσουμε έτσι κι αλλιώς. Αυτό το οποίο συζητάμε, πέρα από τα άλλα άρθρα που αν παραμείνουν θα τα καταψηφίζαμε, αφορά το θέμα του επί της αρχής. Είναι θέμα σημερινό να πάρουμε απόφαση».
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-