BlackRock: Σε «νέο γεωπολιτικό καθεστώς» οι αγορές

3 months ago 13

Εμπορικοί πόλεμοι, πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, χάος στη Μέση Ανατολή. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει καταιγισμό κρίσεων που οδήγησαν τις αγορές σε μια νέα εποχή, στην οποία η γεωπολιτική όχι μόνο έχει περίοπτη θέση αλλά έχει αναδειχθεί ένας επίμονος κίνδυνος, σύμφωνα με την BlackRock.

«Η μεγαλύτερη γεωπολιτική αστάθεια και ο αυξανόμενος αριθμός βίαιων συγκρούσεων παγκοσμίως αυξάνουν τον κίνδυνο μιας πιο άτακτης και λιγότερο προβλέψιμης διαδρομής. Ωστόσο, καθώς οι μετοχές και τα υπόλοιπα assets αφήνουν πίσω τα γεωπολιτικά γεγονότα, ανησυχούμε ότι μπορεί να μην γίνεται κατανοητό ότι έχουμε εισέλθει σε ένα νέο γεωπολιτικό καθεστώς», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της BlackRock, με επικεφαλής τον Γουέι Λι.

«Τα παλιά κόπλα δεν ισχύουν πλέον, κατά την άποψή μας», υποστήριξαν, τονίζοντας πως η διάσπαση της παγκόσμιας τάξης αποτελεί πλέον έναν επίμονο διαρθρωτικό κίνδυνο για τις αγορές.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones Industrial Average έχουν σημειώσει νέα υψηλά ρεκόρ καθώς οι αγορές γίνονται όλο και πιο αισιόδοξες ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση. Όμως, οι μετοχές και τα ομόλογα μπορεί να μην είναι σε θέση να αφήνουν τόσο εύκολα όσο κάποτε πίσω τους τις διεθνείς πιέσεις.

«Ο γεωπολιτικός κατακερματισμός είναι ένας από τους λόγους που βλέπουμε επίμονες πληθωριστικές πιέσεις  και τα επιτόκια να παραμένουν πάνω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία», είπε ο Λι.

Οι πληθωριστικοί κίνδυνοι που τροφοδοτούνται από τον πόλεμο έχουν ήδη αρχίσει να υψώνουν κόκκινες σημαίες σε ορισμένες γωνιές της αγοράς, καθώς οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αυξάνουν το κόστος της ναυτιλίας, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό των αγαθών.

Τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την Fed τον Μάρτιο έχουν μειωθεί στο 40%, από 75% που ήταν πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Και οι πιθανότητες κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή παραμένουν υψηλές, πρόσθεσε ο Λι.

Με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να δημιουργούν αυξανόμενο άγχος, οι αλυσίδες εφοδιασμού γίνονται επίσης μακρύτερες. Αυτό συμβαίνει επειδή χώρες όπως το Μεξικό και το Βιετνάμ ενεργούν ως ενδιάμεσοι εμπορικοί εταίροι μεταξύ διαφορετικών μπλοκ εξουσίας. Αυτές οι χώρες θα ωφελούνταν από έναν όλο και πιο κατακερματισμένο κόσμο, αλλά εξακολουθούν να μην έχουν την κρίσιμη υποδομή για να αποκομίσουν πλήρως αυτά τα οφέλη.

Στο επίκεντρο είναι επίσης οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, με την Ταϊβάν να παραμένει «σημαντικό σημείο ανάφλεξης», αφού οι πρόσφατες εκλογές ευνόησαν το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο έχει υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή κατά του Πεκίνου. «Πιστεύουμε ότι ο έντονος, δομικός ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι η νέα κανονικότητα, ειδικά στην άμυνα και την τεχνολογία», έγραψε ο Λι.

Το νέο καθεστώς θα φέρει επίσης περισσότερες επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνολογία, η καθαρή ενέργεια, η άμυνα, καθώς οι χώρες επενδύουν στους γεωπολιτικούς τους στόχους, πρόσθεσε.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-