Bookreads: Ο John Fante που ενέπνευσε με τη ζωή και το έργο του τον Τσαρλς Μπουκόφσκι

1 month ago 7

Όπως στη ζωή του που φαίνεται για πάντα να ζει στο κενό της λογοτεχνίας, έτσι η εύρεση του έργου του έρχεται ως αποκάλυψη σε διαδοχικές γενιές αναγνωστών. Ο John Fante είναι ένας κατάφωρος «άγνωστος» συγγραφέας που επηρέασε συγγραφείς όπως ο Charles Bukowski. Πλέον βρίσκουμε βιβλία του μεταφρασμένα και στα ελληνικά.

Έχει χαρακτηρισθεί ως «ο πιο εγκληματικά παραμελημένος συγγραφέας της εποχής μας» και τείνω να συμφωνήσω. Εγώ, όπως πολλοί άλλοι, γνώρισα τον Fante μόνο λόγω των υψηλών επαίνων του Bukowski. Ο Bukowski ανακάλυψε τον Fante σχετικά νέος και η αδίστακτη γραφή του Ιταλού δασκάλου τον ενέπνευσε. Ο Bukowski είχε πει ότι, «Ο Fante είναι ο θεός μου, επιτέλους ένας άνθρωπος κι ένας συγγραφέας που δεν φοβάται τα συναισθήματα του».

Ο Fante γεννήθηκε στο Ντένβερ του Κολοράντο, στις 8 Απριλίου 1909, από τον Nicola Fante από την Torricella Peligna (Αμπρούτζο) και τη Mary Capolungo, μια πιστή καθολική Λουκανικής καταγωγής που γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις.

Ο Nicola Fante ήταν κτίστης και λιθοξόος, ο οποίος έπινε και έπαιζε τζόγο υπερβολικά, αφήνοντας την οικογένεια Fante να βιώσει περιόδους φτώχειας.

Ο Fante παρακολούθησε μαθήματα σε διάφορα καθολικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του γυμνασίου Regis, πριν εγγραφεί για λίγο στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Παράτησε το κολέγιο το 1929 και δραπέτευσε από την επαρχία με ωτοστόπ προς το Λος Άντζελες σε ηλικία 24 ετών για να επικεντρωθεί στη συγγραφή του.

Μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες για δημοσίευση ιστοριών στο λογοτεχνικό έντυπο The American Mercury, το διήγημά του «Altar Boy» έγινε δεκτό υπό όρους από τον εκδότη του περιοδικού, H. L. Mencken. Με τη βοήθεια του Mencken, το 1938 ο Fante δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα.

Την επόμενη χρονιά, εμφανίστηκε το πιο γνωστό του μυθιστόρημα, το ημι-αυτοβιογραφικό Ask the Dust. Μεγάλο μέρος του βιβλίου επικεντρώνεται στην Main Street και την πλατεία Pershing στο κέντρο του Λος Άντζελες, φυσικό βιότοπο του «φτωχού ποιητή του Λος Άντζελες» που ήταν ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος.

Ο Μπαντίνι υπηρέτησε ως το change ego του σε συνολικά τέσσερα μυθιστορήματα, συχνά γνωστά ως «The Bandini Quartet».

Ένας συγγραφέας που πρέπει να ανακαλύψεις αν σου αρέσει το ειλικρινές και απλό γράψιμο από ανθρώπους που έχουν ζήσει δύσκολες ζωές.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-