Βόρειο Σέλας: Πώς δημιουργούνται οι «χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός» – Πού οφείλεται το κόκκινο χρώμα

1 month ago 5

Εντυπωσιακές εικόνες συνόδευσαν την εμφάνιση του σέλαος σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σπάνια παρατηρούμε στη χώρα μας, καθώς όπως εξηγούν επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σέλας σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων.

Σε ανάρτηση στη σελίδα του Αστεροσκοπείο στο Facebook, αναφέρεται ότι οι μαγνητικές καταιγίδες προκαλούνται από διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου, καθώς αυτό αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου μας (μέσω του ηλιακού ανέμου).

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, η μαγνητική καταιγίδα που καταγράφηκε χθες χαρακτηρίζεται έντασης G3 (στην κλίμακα από G1 έως G5).

Πώς δημιουργείται το σέλας

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του Αστεροσκοπείου, το σέλας δημιουργείται από ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που καθώς κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά.

Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας.

Το Βόρειο Σέλας κατέβηκε στη Βόρεια Ελλάδα (φωτογραφίες)

Πού οφείλεται το κόκκινο χρώμα

Το κόκκινο χρώμα του σέλαος εκπέμπεται από διεγερμένο ατομικό οξυγόνο κατά την σύγκρουσή του με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας.

Η μορφή του σέλαος μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός, τονίζουν οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου.

Σε ό,τι αφορά την ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του χθες έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2023. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-