Βρέθηκε καρκινογόνος ουσία σε γνωστά προϊόντα για την ακμή

3 months ago 11

07/03/2024 18:05

|

THESTIVAL TEAM

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα ευρήματα επιστημονικών μελετών, ότι σε πολλά καλλυντικά προϊόντα, που προορίζονται για την αντιμετώπιση της ακμής, εμπεριέχεται η καρκινογόνος ουσία βενζόλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ανεξάρτητο αμερικανικό εργαστήριο Valisure εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα της καρκινογόνου ουσίας βενζόλιο σε γνωστά προϊόντα, όπως τα Clinique της Estee Lauder, Up&Up της Target και Clearasil της Reckitt Benckiser.

Το Valisure, που εδρεύει στο Νιου Χέιβεν του Κονέτικατ, προσέφυγε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ζητώντας από τη ρυθμιστική αρχή να ανακαλέσει τα προϊόντα, να διεξάγει έρευνα και να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει δώσει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση οι μετοχές της Estee Lauder έπεσαν κατά 2%. Βενζόλιο ανιχνεύθηκε επίσης σε σαπούνια για την ακμή όπως τα Proactiv, PanOxyl, Walgreens αλλά και στην κρέμα για την ακμή του Walmart Equate Beauty.

Οι εταιρείες Target, Estee Lauder, Walmart και Reckitt δεν απάντησαν στο αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο. Η FDA δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα του Valisure.

Σύμφωνα με το εργαστήριο, θα μπορούσε να σχηματιστεί βενζόλιο «σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα» τόσο σε συνταγογραφούμενα, όσο και σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα θεραπείας της ακμής. Η ουσία αυτή έχει ήδη ανιχνευθεί σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως σε αντηλιακά, σε απολυμαντικά χεριών και σε ξηρό σαμπουάν. Πολλές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Procter & Gamble και Johnson & Johnson ανακάλεσαν προϊόντα τους.

«800 φορές πάνω από το όριο»

Όμως ο εντοπισμός βενζολίου σε προϊόντα για την ακμή «διαφέρει σημαντικά» από τις άλλες περιπτώσεις, αναφέρει το εργαστήριο. «Το βενζόλιο που βρέθηκε σε αντηλιακά και άλλα καταναλωτικά προϊόντα ήταν ακαθαρσίες που προήλθαν από μολυσμένα συστατικά. Ωστόσο, το βενζόλιο στα σκευάσματα βενζοϊκού υπεροξειδίου προέρχεται από το ίδιο το βνεζοϊκό υπεροξείδιο», είπε ο συνιδρυτής και πρόεδρος του Valisure, Ντέιβιντ Λάιτ.

Τα τεστ που έκανε το Valisure έδειξαν ότι ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να σχηματίσουν περισσότερες από 800 φορές το όριο συγκέντρωσης του βενζολίου που έχει θέσει η FDA.

Το Valisure, ανέφερε επίσης όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι υψηλά επίπεδα βενζολίου δεν βρέθηκαν μόνο στα προϊόντα ακμής αλλά και στον αέρα γύρω από τις συσκευασίες, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι η καρκινογόνος ουσία ενδέχεται να διαρρέει από ορισμένες συσκευασίες, με κίνδυνο να την εισπνεύσει κάποιος.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2024. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-