Υποχρεωτικό από σήμερα το ψηφιακό πελατολόγιο σε κλάδους οχημάτων – Έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες

1 week ago 9

Φωτογραφία: Intime

01/07/2025 06:16

|

THESTIVAL TEAM

Υποχρεωτική γίνεται από σήμερα η λειτουργία του ψηφιακού πελατολογίου σε αρκετές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο των οχημάτων. Πρακτικά υποκαθίσταται και καταργείται το χειρόγραφο πελατολόγιο ώστε η ΑΑΔΕ να γνωρίζει και να καταγράφει την κίνηση της πελατείας κάθε επιχείρησης, ακόμα και πριν κοπεί απόδειξη.

Όπως έχει διαμηνύσει η κυβέρνηση, το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, με τη χρήση δωρεάν λογισμικού από την ΑΑΔΕ

Υπόχρεες για την τήρηση του Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων είναι οι εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

  1. συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων
  2. φανοποιεία
  3. επιχειρήσεις με αντικείμενο την τοποθέτηση συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα
  4. χώροι στάθμευσης
  5. πλυντήρια αυτοκινήτων
  6. επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (δίτροχων, τρίτροχων, τετράτροχων), μοτοποδηλάτων, επιβατικών οχημάτων που προορίζονται για επαγγελματική ή προσωπική χρήση, επαγγελματικών οχημάτων, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων:

  1. οι επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)
  2. οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με συστήματα αυτοεξυπηρέτησης, εφόσον τα παραστατικά αξίας εκδίδονται άμεσα με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας
  3. οι εργασίες που απαιτούνται για την κίνηση και παράδοση των καινούριων αυτοκινήτων στον αγοραστή, οι οποίες πραγματοποιούνται από τα συνεργεία των επιχειρήσεων πώλησης καινούριων αυτοκινήτων (π.χ. αποκήρωση)
  4. η εκμίσθωση θέσεων στάθμευσης από ιδιοκτήτες περιφραγμένων οικοπέδων, εφόσον η εκμίσθωση έχει συγκεκριμένη κάθε φορά χρονική διάρκεια, δεν συνοδεύεται από υπηρεσίες φύλαξης ή άλλες υπηρεσίες (π.χ. παρκαδόρος, γραφείο, τηλέφωνο) και ο κάτοχος του οχήματος διαθέτει αυτοτελή δυνατότητα εισόδου και εξόδου
  5. η επισκευή ή συντήρηση μερών ή εξαρτημάτων οχημάτων, εφόσον αυτά εισάγονται στην εγκατάσταση της επιχείρησης αυτοτελώς, αποσπασμένα από το όχημα που φέρει την πινακίδα κυκλοφορίας (π.χ. μηχανή οχήματος, αναμεικτήρας μεταφοράς σκυροδέματος)
  6. η χρήση ιδιόκτητου χώρου στάθμευσης επιχειρήσεων για την φιλοξενία/εξυπηρέτηση πελατών τους, με ή χωρίς αντάλλαγμα
  7. η παροχή υπηρεσιών κινητού συνεργείου και η επισκευή οχημάτων στον τόπο που εμφανίστηκε η βλάβη (ή σε άλλο σημείο που υποδείχθηκε).
  8. Έως 30/6/2025, η τήρηση του Ψηφιακού Πελατολογίου είναι προαιρετική, ενώ από 1/7/2025, γίνεται υποχρεωτική.

Όπως είχε δηλώσει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, για την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου, «σε συνδυασμό με την τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) και την ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης αποθεμάτων (ψηφιακό δελτίο αποστολής), το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της φορολογικής συμμόρφωσης, τη διενέργεια ελεγκτικών επαληθεύσεων, την υποβοήθηση των επιτόπιων ελέγχων και την εξαγωγή δεικτών εύρους συναλλακτικής δραστηριότητας ανά κλάδο και τοποθεσία. Η ανάπτυξή του αποτέλεσε αντικείμενο μακράς διαβούλευσης και στενής συνεργασίας με την επιχειρηματική κοινότητα. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι απλή και φιλική προς τον χρήστη, ελαχιστοποιώντας τις λειτουργικές προσαρμογές από τις επιχειρήσεις».

Έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι εδώ και καιρό ζητούν να μην εφαρμοστεί από σήμερα το μέτρο ζητώντας επανειλημμένα να αποσυρθεί. Προειδοποιούν για κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισκευαστών, Αθ. Νικολόπουλος επιβεβαίωσε την τετραήμερη απεργία του κλάδου από την Τρίτη λόγω της υποχρεωτικής εφαρμογής του ψηφιακού πελατολογίου, το οποίο χαρακτήρισε ως “ατελέσφορο” και “μη λειτουργικό”.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισκευαστών αυτοκινήγτων κατήγγειλε ότι δεν προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση με τον κλάδο και δήλωσε πως οι επαγγελματίες ενημερώθηκαν επισήμως μόλις στις 12 Φεβρουαρίου, με κατάθεση προτάσεων στις 20 του ίδιου μήνα. «Περιμέναμε να ανοίξει διαβούλευση για τη λειτουργικότητα και την αποδοχή. Ζητήσαμε να μας πουν το νόημα της δημιουργίας του ψηφιακού πελατολογίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αμφισβήτησε τα επίσημα στοιχεία περί εκτεταμένης φοροδιαφυγής στον κλάδο, σχολιάζοντας πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε με διαδικασίες οριζόντιες μια πλατφόρμα που δεν είναι έτοιμη», και πρόσθεσε: «Ακόμα και οι μηχανογραφικές εταιρείες δηλώνουν ότι δεν είναι έτοιμες να υποστηρίξουν το σύστημα».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-