Υβριδικός πόλεμος και σαμποτάζ σε ελληνικό λιμάνι; Οι 8 απειλές που το FP προειδοποιεί πως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το 2025

2 weeks ago 7

Σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών εντάσεων, ανατροπών και επιστροφής του εφιάλτη της τρομοκρατίας, τι θα πρέπει να φοβόμαστε περισσότερο; Τίποτα και τα πάντα. Γιατί ακόμη και τα χειρότερα δυνατά σενάρια, όπως μας έδειξε η εμπειρία των τελευταίων ετών, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Το Foreign Policy ξεχωρίζει 8 απειλές, που όσο και εάν φαντάζουν απίθανες, στην πραγματικότητα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε.

1. Μία επέμβαση των ΗΠΑ στο Μεξικό

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια μία «επιδημία φαιντανύλης». Το ναρκωτικό εισέρχεται σε τεράστιες ποσότητες από το Μεξικό και έχει εξελιχθεί σε μία τεράστια μάστιγα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Τραμπ πρότεινε επανειλημμένα τη χρήση ειδικών δυνάμεων, drones και άλλων τακτικών που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων για να περιοριστεί η διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό. Αυτή δεν είναι μια νέα ιδέα: ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, έγραψε στο βιβλίο του το 2022 ότι ο Τραμπ κάποτε ρώτησε αν θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυραύλους στο Μεξικό για να καταστρέψει εργαστήρια ναρκωτικών – και αν τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να κρατηθούν μυστικές.

Η ιδέα αυτή έχει κερδίσει ακόμη περισσότερη δημοτικότητα. Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, για παράδειγμα, έχει υποστηρίξει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει την εξουσία να αναπτύσσει στρατεύματα στο Μεξικό για να περιορίσει τη ροή φαιντανύλης. Ο επερχόμενος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, εισήγαγε το 2023 ένα νομοσχέδιο που θα εξουσιοδοτούσε τη χρήση στρατιωτικής δύναμης κατά των καρτέλ, ενώ μια ανώνυμη πηγή δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι συζητούνται ευρέως εντός της ομάδας μετάβασης του Τραμπ σχέδια για αποστολή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων με σκοπό τη δολοφονία ηγετών των καρτέλ.

Εάν ο αμερικανικός στρατός μπορεί να διεξάγει επιθέσεις με drones στο Πακιστάν, την Υεμένη ή τη Σομαλία, τότε γιατί όχι και στο Μεξικό; Θα είχε ωστόσο αποτέλεσμα κάτι τέτοιο; Μερίδα αναλυτών φοβάται πως θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Έρευνες δείχνουν ότι οι στοχευμένες επιθέσεις με στόχο τον «αποκεφαλισμό» τους, δεν τείνουν να αποδυναμώσουν τις τρομοκρατικές ομάδες, ενώ τα καρτέλ ναρκωτικών έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι αν αρκετοί βασικοί ηγέτες τους έχουν συλληφθεί ή σκοτωθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάλεψαν για χρόνια να περιορίσουν τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) χρησιμοποιώντας παρόμοιες μεθόδους. Πιο ανησυχητικό είναι ο κίνδυνος, καθώς οι περαιτέρω στοχευμένες ή επιθέσεις με αδρανείς δράσεις αποτυγχάνουν, η κυβέρνηση του Τραμπ μπορεί να αισθανθεί μεγαλύτερη πίεση να στραφεί προς έναν μεγαλύτερο ρόλο του αμερικανικού στρατού στο Μεξικό.

2. Αποσταθεροποίηση στις Φιλιππίνες

Οι γεωπολιτικοί αναλυτές που ανησυχούν για τις Φιλιππίνες τείνουν να επικεντρώνονται στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το κινεζικό λιμενικό και το ναυτικό έχουν επιτεθεί σε φιλιππινέζικα πλοία σε πολλές συγκρούσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει ως παράνομες και επικίνδυνες. Η Μανίλα, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, έχει τονίσει μια στροφή στην εξωτερική άμυνα και όχι στις εσωτερικές συγκρούσεις με κομμουνιστές και ισλαμιστές αντάρτες που απασχολούσαν το στρατό της για δεκαετίες.

Αλλά στη νότια νήσο του Μιντανάο, στην περιοχή Μπανγκσαμόρο, μια ιστορική εκλογή που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2025 απειλεί να αναζωπυρώσει μια θανάσιμη σύγκρουση που η χώρα ήλπιζε ότι είχε αφήσει πίσω της.

Το 2014, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων και το Μέτωπο Ισλαμικής Απελευθέρωσης του Μόρο (MILF) υπέγραψαν μια συμφωνία ειρήνης που τερμάτισε μια 50χρονη ανταρσία και τελικά οδήγησε στη δημιουργία της Αυτόνομης Περιοχής Μπανγκσαμόρο στη Μουσουλμανική Μιντανάο. Η περιοχή ιδρύθηκε νομικά το 2019, αλλά οι πρώτες εκλογές καθυστέρησαν όταν η πανδημία COVID-19 διέκοψε τη διαδικασία αποστρατικοποίησης των ανταρτών, προκαλώντας ανησυχίες για βία κατά τις εκλογές.

Ωστόσο, οι βαθιές περιφερειακές, εθνοτικές και ιδεολογικές ρωγμές στην περιοχή Μπανγκσαμόρο δεν έχουν ακόμη επουλωθεί, και τα βίαια περιστατικά αυξάνονται ενόψει των εκλογών του 2025, σύμφωνα με έκθεση της ομάδας κρίσης Conflict Alert. Η βία στις Φιλιππίνες αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών του 2022 και των περιφερειακών εκλογών του 2023, και η έκθεση προειδοποίησε ότι οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ οικογενειών και φυλών θα “συμβάλουν στον επικείμενο θανατηφόρο χαρακτήρα” των εκλογών του 2025. Πολλοί τοπικοί πολιτικοί έχουν δολοφονηθεί ή στοχοποιηθεί σε ενέδρες τους τελευταίους μήνες.

Τα σχέδια για μια ειρηνική ψήφο υπέστησαν άλλο ένα πλήγμα τον Σεπτέμβριο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να αποκλείσει την περιοχή Σούλου από την Μπανγκσαμόρο, καθιστώντας τον κυβερνήτη της Σούλου, Άμπντουσακούρ Ταν – βασικό υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού της Μπανγκσαμόρο – ακατάλληλο για να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση. Συμμαχοι του προέδρου των Φιλιππίνων, Φερντινάνδο Μάρκος Τζούνιορ, πρόσφατα εισήγαγαν νομοθεσία για την αναβολή των εκλογών για άλλη μια φορά το 2026, επικαλούμενοι την εξαίρεση της Σούλου. Ωστόσο, μια περαιτέρω αναβολή θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα περισσότερη βία, καθώς ο δρόμος για μια λειτουργική αυτόνομη περιοχή γίνεται πιο ασαφής.

3. Οι Νορβηγοί αλιείς και το Κρεμλίνο

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι φιλικοί Νορβηγοί κατάφεραν να διατηρήσουν λειτουργικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση (με την προστατευτική ομπρέλα του ΝΑΤΟ). Αλλά αυτές τις μέρες, τα πράγματα είναι πιο τεταμένα. Η Ρωσία ενδιαφέρεται τόσο για τους αγωγούς και τα υποθαλάσσια καλώδια που διασχίζουν τον βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της νορβηγικής ακτής, όσο και για τις παράκτιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Νορβηγίας.

Αυτό σημαίνει περισσότερη ρωσική δραστηριότητα στις θάλασσες από τις οποίες εξαρτώνται οι Νορβηγοί αλιείς για το βιοπορισμό τους, και έχουν ήδη δείξει ότι δεν θα αγνοήσουν τις απειλές κατά του εισοδήματός τους.

Οι αλιείς ενδέχεται να αποφασίσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, προειδοποιούν αναλυτές στο FP, καθώς οι ναυτικές ασκήσεις με ζωντανά πυρά σημαίνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκκενώσουν τις θάλασσες για λόγους ασφαλείας – και τέτοιες ασκήσεις τρομάζουν τα ψάρια.

Το τελευταίο διάστημα, οι παρατηρητικοί δημοσιογράφοι του NRK έχουν καταγράψει διάφορες μυστηριώδεις επισκέψεις ρωσικών πλοίων στα νορβηγικά ύδατα. Υπήρξαν αλιευτικά σκάφη με εξοπλισμό επικοινωνίας πολύ πέρα από ό,τι χρειάζεται ένα αλιευτικό σκάφος. Υπήρξαν πλοία που περιφέρονταν κοντά σε νορβηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλα που περιφέρονταν γύρω από νορβηγικούς αγωγούς και καλώδια επικοινωνίας.

Οι Νορβηγοί αλιείς είναι κατανοητά αποφασισμένοι να συνεχίσουν την εμπορική τους δραστηριότητα στην ακτή της χώρας τους, ενώ η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει να στέλνει στρατιωτικά πλοία και πολιτικά σκάφη για να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα.

4. Υβριδικός πόλεμος Ρωσίας – Ευρώπης

To σαμποτάζ των υποθαλάσσιων καλωδίων επικοινωνίας στη Βαλτική Θάλασσα από το πλοίο Yi Peng 3 είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά ασύμμετρων επιθέσεων κατά των δυτικών συμφερόντων και υποδομών, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με έναν ή άλλο τρόπο με τη Μόσχα.

Αν ο Πούτιν εντοπίσει την κατάλληλη ευκαιρία, θα μπορούσε να εντείνει την πίεση στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, οι ρωσικές υβριδικές επιχειρήσεις κατά ευρωπαϊκών στόχων επικεντρώνονταν γενικά στις υποδομές, τους οργανισμούς και τις χώρες που συνδέονται στενά με την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το FP, είχαμε ένα σχέδιο δολοφονίας κατά του Διευθύνοντος Συμβούλου της κορυφαίας γερμανικής αμυντικής εταιρείας που στέλνει όπλα στην Ουκρανία, μια έκρηξη σε μια βουλγαρική αποθήκη πυρομαχικών που ανήκει σε μια εταιρεία που προμηθεύει την Ουκρανία και απόπειρες σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές της Πολωνίας που χρησιμοποιούνται για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Τι άλλο θα ήταν δυνατόν; Μια κυβερνοεπίθεση κατά ενός μεγάλου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας ή deepfake βίντεο που θα προσπαθούσαν να επηρεάσουν πολιτικές εξελίξεις. Ακριβώς όπως οι λύκοι κυνηγούν τα αδύναμα μέλη της αγέλης, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η Ρωσία θα στοχεύσει σε μια διευρυμένη υβριδική εκστρατεία κατά των πιο ευάλωτων χωρών στην Ευρώπη.

Η λίστα στόχων θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη Γαλλία, όπου η πολιτική αστάθεια είναι ιδιαίτερα έντονη αυτές τις μέρες· το Βέλγιο, το οποίο έχει μια διαβόητα αποκεντρωμένη κυβερνητική δομή· ή τη Ρουμανία, όπου μια ακυρωμένη εκλογή—λόγω υποτιθέμενης ρωσικής παρέμβασης—έχει σπρώξει τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά και απειλεί την πολιτική σταθερότητα.

Για να πετύχει τους στόχους της, η Μόσχα πιθανότατα θα χρειαστεί να απευθυνθεί πέρα από το δικό της δίκτυο κατασκόπων και πρακτόρων.

Στο κάδρο και η Ελλάδα

Το FP μάλιστα παρουσιάζει και ένα ακραίο σενάριο απειλής της Ελλάδας. «Η Ρωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη σχέση της με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ της Λιβύης για να στρατολογήσει Λίβυους πράκτορες για να πραγματοποιήσουν επιχείρηση σαμποτάζ σε ένα ελληνικό λιμάνι, ή το Κρεμλίνο θα μπορούσε να στρατολογήσει δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος για να δολοφονήσουν μέσα στους δρόμους των Βρυξελλών ή της Μαδρίτης επιχειρηματίες, πολιτικούς ή δημοσιογράφους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

5. O Κιμ…πατάει το κουμπί

Μία παρατεταμένη περίοδος διχασμού και αβεβαιότητας είναι πιθανή στη Νότια Κορέα. Αυτή θα δυσκόλευε τη Σεούλ να αποτρέψει την επιθετικότητα της Πιονγκγιάνγκ και να συντονιστεί με τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Παρόλο που ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, παραμένει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλός για τα γεγονότα στη Νότια Κορέα, πιθανότατα για να μην ενισχύσει τους σφοδρούς συντηρητικούς υποστηρικτές του Γιουν, είναι πιθανό να αναζητά μια ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Τα αμφισβητούμενα ύδατα της Κίτρινης Θάλασσας, ένα μόνιμο σημείο συγκρούσεων περιορισμένης κλίμακας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, φαίνονται ιδανικά για τη Βόρεια Κορέα να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση υπό ευνοϊκές συνθήκες, πολιτικά και στρατιωτικά.

Η πιο έντονη επιθετικότητα από τη Βόρεια Κορέα εκεί μέχρι σήμερα—η βύθιση του πολεμικού πλοίου της Σεούλ από υποβρύχιο της Πιονγκγιάνγκ, ακολουθούμενη από ρουκέτες και επιθέσεις με πυροβολικό σε νησί της Νότιας Κορέας—σκότωσε δεκάδες άτομα αλλά τελικά δεν κλιμακώθηκε περαιτέρω. Παρόλα αυτά, έχουν αλλάξει πολλά από το 2010, ενισχύοντας το κίνητρο και τη δυνατότητα της Βόρειας Κορέας να επιτεθεί.

6. Οι Χούθι καταλαμβάνουν όλη την Υεμένη

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν απασχολήσει πρωτίστως με τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά στο εσωτερικό της Υεμένης είναι εξίσου επικίνδυνοι.

Μετά από χρόνια κριτικής κατά του συνασπισμού υπό την Σαουδική Αραβία και άρνηση να συμμετάσχουν άμεσα στον πόλεμο για την αποκατάσταση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης στην πρωτεύουσα Σαναά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και αρκετοί από τους συμμάχους τους ξεκίνησαν μια στρατιωτική επιχείρηση για να σταματήσουν τις επιθέσεις των Χούθι στη Ερυθρά Θάλασσα τον Δεκέμβριο του 2023. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν κατάφερε να εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις φέτος σε πλοία.

Η Σαουδική Αραβία και οι Χούθι πραγματοποίησαν αρκετές συναντήσεις πέρυσι με στόχο το τέλος του πολέμου που ξεκίνησε μετά την κατάληψη της Σαναά από την ένοπλη ομάδα το 2014 και την αναγκαστική παραίτηση του τότε Προέδρου Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χάντι το 2015. Αυτές οι συνομιλίες διακόπηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Τα γεγονότα στην Υεμένη συχνά ξεχνιούνται ή αγνοούντα. Και αυτό είναι επικίνδυνο, προειδοποιεί το FP. Οι Χούθι αισθάνονται ενθαρρυμένοι παρά τις ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις. Και ενώ ο λαός της Υεμένης υποφέρει από ασθένειες, φτώχεια και υποσιτισμό,  τοπική παραγωγή όπλων και η διακίνηση των Χούθι συνεχίζεται αδιάκοπα.

Με λιγότερη εξωτερική υποστήριξη προς τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές στην Άντεν, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αχμέτ μπιν Μουμπάρακ δέχεται αυξανόμενη πίεση από τους Χούθι. Οι τελευταίοι ίσως θελήσουν να προχωρήσουν πιο νότια στην Υεμένη.

7. Αποσταθεροποίηση της Μολδαβίας

Η Μόσχα παραδοσιακά θεωρεί τη Μολδαβία ως τμήμα της σφαίρας επιρροής της, ωστόσο η χώρα έχει εκκινήσει συνομιλίες προσχώρησης στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Μολδαβίας, η Μόσχα ξόδεψε περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, επιδιώκοντας να διαδώσει παραπληροφόρηση και να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα των εκλογών υπέρ φιλορωσικών υποψηφίων. Τον Απρίλιο, οι μολδαβικές αρχές κατάσχεσαν περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά από πάνω από 100 επιβάτες στο αεροδρόμιο του Κισινάου. Τα χρήματα θεωρούνταν ότι προορίζονταν για εξαγορά ψήφων.

Παρά το γεγονός ότι η Μολδαβία είναι στρατιωτικά ουδέτερη, η Ρωσία επιδιώκει να αποτρέψει τη χώρα από το να επιδιώξει ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μια ρωσική εισβολή στη Μολδαβία μέσω της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά απίθανη. Ωστόσο, το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις αδύναμες θεσμικές δομές, προσπαθώντας να τις καταλάβει μέσω των προξενείων του, εκμεταλλευόμενο τη θέση του στην Υπερδνειστερία και την κυρίως ρωσόφωνη αυτόνομη περιοχή.

8. Σύγκρουση στο Μανιπούρ της Ινδίας

Η σύγκρουση στο Μανιπούρ, μια βορειοανατολική πολιτεία της Ινδίας που συνορεύει με τη Μιανμάρ, είναι περίπλοκη και πολυδιάστατη. Αν και η κρίση εκεί, που αφορά κυρίως τις κοινότητες των Μέιτεϊ, Νάγκα και Κούκι, μπορεί να φαίνεται σαν μια τοπική εθνοτική αντιπαράθεση, Οι επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης θα μπορούσαν, ωστόσο, να έχουν σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες το 2025.

Το Μανιπούρ ήταν εστία εθνοτικών συγκρούσεων για δεκαετίες. Η ρίζα της βίας μπορεί να εντοπιστεί στην αμφιλεγόμενη συγχώνευση του κρατιδίου του Μανιπούρ με την μετα-αποικιακή Ινδία το 1949.

Η πρόσφατη βία, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2023 μεταξύ των κοινοτήτων Μέιτεϊ και Κούκι, έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 250 θύματα, τη μετακίνηση 60.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους, την απώλεια περισσότερων από 6.500 όπλων από τα οπλοστάσια της πολιτειακής αστυνομίας, κοινωνικές εντάσεις και γεωγραφική διαίρεση της πολιτείας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων ομάδων.

Η σύγκρουση στο Μανιπούρ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου αναταραχής στη βορειοανατολική Ινδία, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από εθνοτική ποικιλία και ιστορικές αντάρτικες κινήσεις. Η πολιτική αστάθεια στο Μανιπούρ έχει ήδη επηρεάσει γειτονικές πολιτείες όπως το Ναγκάλαντ, το Ασάμ και το Μιζόραμ, δημιουργώντας μια ευρύτερη κρίση ασφαλείας που μπορεί να αναζωπυρώσει τοπικές συγκρούσεις. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική επιβάρυνση για τις δυνάμεις και τους πόρους στο Νέας Δελχί, αποσπώντας την προσοχή του από άλλες προκλήσεις ασφαλείας όπως τα σύνορα με την Κίνα ή το Κασμίρ, που αποτελούν αιτία μακροχρόνιας έχθρας με το πυρηνικό Πακιστάν.

Δείτε όλο το άρθρο

© HellaZ.GR.News 2025. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

-